
Už žiadne nudné recepty na očistu tela aj ducha! Známa je pravda, že jeme aj očami. V prípade misiek hojnosti, ako sa tejto vegetariánskej verzii havajskej poké bowl hovorí, to platí na 100 %. Čím pestrejšie, čo do farieb a chutí, tým lepšie – kreativite sa medze nekladú! Farebné misky plné rastlinných dobrôt, ako sú obilniny, strukoviny, surová ale aj pečená, dusená la nakladaná zelenina, ovocie, semienka, klíčky a nejaký parádny dressing alebo omáčka... No povedzte sami, neznie to samé o sebe báječne?
Farbami a chuťami hýriaciu Buddhovu misku si môžete pripraviť k obedu, na desiatu aj večeru. Poskladáte si ju podľa svojej fantázie, sezónnych surovín a chuťových preferencií a prípadne tiež zužitkujete zvyšky, ktoré nájdete v špajzi a chladničke. Jedinou podmienkou správnej misky hojnosti, ako sa tiež tomuto pokrmu hovorí, je, aby obsahovala len telu prospešné a zdravé suroviny. Ponúkame vám 2 recepty na vyskúšanie, jeden rýdzo vegánsky a jeden pre milovníkov morských plodov. Tak poďme na to!
Doba prípravy: cca 20 minút
Počet porcií: 1-2

Preco Buddha bowl?
Ako vlastne vzniklo toto jedlo, ktoré poteší nielen vaše chutové bunky, ale aj oci? A preco je pomenované práve po Buddhovi? Názov by mohol pochádzat z toho, ako Buddha zhromaždoval almužnu pomocou velkej misy na zbieranie malých kúskov jedla, ktoré si mohli dovolit zdielat obyvatelia akejkolvek dediny, v ktorej sa zdržiaval. Teórií je viac, ale táto je celkom pekná a prebúdza fantáziu, nemyslíte? Servírovat nemusíte vždy len v miske. Podstatný je tvar, v ktorom všetky ingrediencie pekne rozložíte tak, aby výsledok bol aj pastvou pre oci.
Letná miska hojnosti – Ingrediencie
- hrncek varenej quinoi
- hrncek na kocky nakrájaného žltého melónu
- zrelé avokádo, nakrájané na plátky
- hrncek na kosticky nakrájané uhorky
- hrncek na julienne rezanceky narezanej mrkvy
- hrncek na kolieska nakrájanej papriky (cervená, žltá alebo zelená)
- 1/2 hrnceka na tenké plátky nakrájanej cervenej cibule
- 1/4 hrnceka nasekaných cerstvých byliniek podla chuti (napr. petržlen, koriander alebo bazalka)
- 1/4 hrnceka pražených slnecnicových semienok
- 1/4 hrnceka orechov (napr lieskové alebo kešu)
- hrst klíckov alebo oblúbeného microgreens
- sol a cerstvo namleté cierne korenie podla chuti
Co by sa vám mohlo na prípravu hodit
Letná miska hojnosti – Postup
- Vo velkej miske zmiešajte quinou, melón, avokádo, uhorku, mrkvu, papriku a cervenú cibulu.
- Pridajte cerstvé bylinky a premiešajte.
- Osolte a okorente podla chuti.
- Na záver posypte zmes pražených slnecnicových semienok a orechov.
Letnú Buddha bowl môžete podávat ihned alebo všetko necháte v chladnicke oddýchnut a servírovat vychladené.
V com servírovat Buddha Bowl?
Exotická Buddha bowl s krevetami
Táto morom vonajúca Buddha bowl je skvelo kombináciou sladkých, pikantných a sviežich chutí. S ohladom na v nej prítomné krevety je už na pomedzí so slávnou Poké. Môžete ju posypat orechmi alebo semienkami podla svojho výberu a podávat napríklad s arašidovou omáckou alebo napríklad limetkovým dresingom, na ktorý nájdete tiež recept nižšie. Náš tip: chut kreviet sa skvelo snúbi s cesnakom. Pokial ho máte radi, tesne pred koncom smaženia k nim na panvicu prihodte 1–2 roztlacené strúciky a premiešajte. Oriešky kešu budú chutnejšie, pokial ich den pred použitím namocíte do studenej vody.
Exotická miska hojnosti – Ingrediencie a postup
- hrncek varenej ryže
- 200 g lúpaných kreviet
- hrncek na kocky nakrájaného ananásu
- zrelé avokádo, nakrájané na plátky
- 1/2 hrnceka nakrájaného zrelého manga
- hrncek na kocky nakrájanej uhorky
- 1/4 hrnceka nasekanej cerstvej mäty
- 1/4 hrnceka na prúžky nakrájanej cervenej papriky
- 1/4 hrnceka na tenké krúžky nakrájanej cervenej cibule
- 1/4 hrnceka orechov kešu
- lyžica olivového oleja na osmaženie kreviet
- Krevety opláchnite pod tecúcou vodou a osušte papierovým obrúskom.
- Na panvici rozpálte lyžicu oleja a sprudka ich osmahnite (krátko 2-3 minúty z každej strany).
- Vo väcšej miske zmiešajte varenú ryžu a všetko nakrájané ovocie aj zeleninu.
- Pridajte nasekanú cerstvú mätu a premiešajte. Prisypte oriešky kešu.
- Až úplne nakoniec pridajte osmahnuté krevety a opatrne ich zamiešajte do zmesi a hned podávajte. Limetkový dresing servírujte zvlášt v miske.
Na prípravu by sa vám mohlo hodit
Limetkový dresing – Ingrediencie a Postup
- 2 limetky na štavu
- strúcik cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžicka tekutého medu alebo javorového sirupu
- 1/2 lyžicky mletej rasce
- sol a cerstvo namletého cierneho korenia podla chuti
- Vo vyššom pohári zmiešajte všetky ingrediencie, lahko osolte a okorente a dobre pretrepte, kým sa všetko dobre neprepojí.
- Ochutnajte a prípadne dochutte limetkou alebo dosolte a dokorente.
- Nechajte 15 minút odpocinút v chladnicke, aby sa chute mali cas premiešat.