Buddha bowls – misky plné chutí

25. júna 2023
Buddha bowls – misky plné chutí

Už žiadne nudné recepty na očistu tela aj ducha! Známa je pravda, že jeme aj očami. V prípade misiek hojnosti, ako sa tejto vegetariánskej verzii havajskej poké bowl hovorí, to platí na 100 %. Čím pestrejšie, čo do farieb a chutí, tým lepšie – kreativite sa medze nekladú! Farebné misky plné rastlinných dobrôt, ako sú obilniny, strukoviny, surová ale aj pečená, dusená  la nakladaná zelenina, ovocie, semienka, klíčky a nejaký parádny dressing alebo omáčka... No povedzte sami, neznie to samé o sebe báječne?

 

Farbami a chuťami hýriaciu Buddhovu misku si môžete pripraviť k obedu, na desiatu aj večeru. Poskladáte si ju podľa svojej fantázie, sezónnych surovín a chuťových preferencií a prípadne tiež zužitkujete zvyšky, ktoré nájdete v špajzi a chladničke. Jedinou podmienkou správnej misky hojnosti, ako sa tiež tomuto pokrmu hovorí, je, aby obsahovala len telu prospešné a zdravé suroviny. Ponúkame vám 2 recepty na vyskúšanie, jeden rýdzo vegánsky a jeden pre milovníkov morských plodov. Tak poďme na to!

 

Doba prípravy: cca 20 minút

Počet porcií: 1-2

Buddha bowls – misky plné chutí

Preco Buddha bowl?

Ako vlastne vzniklo toto jedlo, ktoré poteší nielen vaše chutové bunky, ale aj oci? A preco je pomenované práve po Buddhovi? Názov by mohol pochádzat z toho, ako Buddha zhromaždoval almužnu pomocou velkej misy na zbieranie malých kúskov jedla, ktoré si mohli dovolit zdielat obyvatelia akejkolvek dediny, v ktorej sa zdržiaval.  Teórií je viac, ale táto je celkom pekná a prebúdza fantáziu, nemyslíte? Servírovat nemusíte vždy len v miske. Podstatný je tvar, v ktorom všetky ingrediencie pekne rozložíte tak, aby výsledok bol aj pastvou pre oci. 

Letná miska hojnosti – Ingrediencie

  • hrncek varenej quinoi
  • hrncek na kocky nakrájaného žltého melónu
  • zrelé avokádo, nakrájané na plátky
  • hrncek na kosticky nakrájané uhorky
  • hrncek na julienne rezanceky narezanej mrkvy
  • hrncek na kolieska nakrájanej papriky (cervená, žltá alebo zelená)
  • 1/2 hrnceka na tenké plátky nakrájanej cervenej cibule
  • 1/4 hrnceka nasekaných cerstvých byliniek podla chuti (napr. petržlen, koriander alebo bazalka)
  • 1/4 hrnceka pražených slnecnicových semienok
  • 1/4 hrnceka orechov (napr lieskové alebo kešu)
  • hrst klíckov alebo oblúbeného microgreens
  • sol a cerstvo namleté cierne korenie podla chuti 

Co by sa vám mohlo na prípravu hodit

Letná miska hojnosti – Postup

  1. Vo velkej miske zmiešajte quinou, melón, avokádo, uhorku, mrkvu, papriku a cervenú cibulu.
  2. Pridajte cerstvé bylinky a premiešajte.
  3. Osolte a okorente podla chuti.
  4. Na záver posypte zmes pražených slnecnicových semienok a orechov. 

Letnú Buddha bowl môžete podávat ihned alebo všetko necháte v chladnicke oddýchnut a servírovat vychladené. 

V com servírovat Buddha Bowl?

Exotická Buddha bowl s krevetami

Táto morom vonajúca Buddha bowl je skvelo kombináciou sladkých, pikantných a sviežich chutí. S ohladom na v nej prítomné krevety je už na pomedzí so slávnou Poké. Môžete ju posypat orechmi alebo semienkami podla svojho výberu a podávat napríklad s arašidovou omáckou alebo napríklad limetkovým dresingom, na ktorý nájdete tiež recept nižšie.  Náš tip: chut kreviet sa skvelo snúbi s cesnakom. Pokial ho máte radi, tesne pred koncom smaženia k nim na panvicu prihodte 1–2 roztlacené strúciky a premiešajte. Oriešky kešu budú chutnejšie, pokial ich den pred použitím namocíte do studenej vody. 

Exotická miska hojnosti – Ingrediencie a postup

  • hrncek varenej ryže
  • 200 g lúpaných kreviet
  • hrncek na kocky nakrájaného ananásu
  • zrelé avokádo, nakrájané na plátky
  • 1/2 hrnceka nakrájaného zrelého manga
  • hrncek na kocky nakrájanej uhorky
  • 1/4 hrnceka nasekanej cerstvej mäty
  • 1/4 hrnceka na prúžky nakrájanej cervenej papriky
  • 1/4 hrnceka na tenké krúžky nakrájanej cervenej cibule
  • 1/4 hrnceka orechov kešu
  • lyžica olivového oleja na osmaženie kreviet
  1. Krevety opláchnite pod tecúcou vodou a osušte papierovým obrúskom.  
  2. Na panvici rozpálte lyžicu oleja a sprudka ich osmahnite (krátko 2-3 minúty z každej strany).
  3. Vo väcšej miske zmiešajte varenú ryžu a všetko nakrájané ovocie aj zeleninu. 
  4. Pridajte nasekanú cerstvú mätu a premiešajte. Prisypte oriešky kešu.
  5. Až úplne nakoniec pridajte osmahnuté krevety a opatrne ich zamiešajte do zmesi a hned podávajte. Limetkový dresing servírujte zvlášt v miske. 

Na prípravu by sa vám mohlo hodit

Limetkový dresing – Ingrediencie a Postup

  1. Vo vyššom pohári zmiešajte všetky ingrediencie, lahko osolte a okorente a dobre pretrepte, kým sa všetko dobre neprepojí.
  2. Ochutnajte a prípadne dochutte limetkou alebo dosolte a dokorente.
  3. Nechajte 15 minút odpocinút v chladnicke, aby sa chute mali cas premiešat. 

Vyberiete si nejakú misku na omácku ci dresing?

Bowl na cesty

Bowl na cesty

07. mája 2023

Morčací bowl na cesty

Morčací bowl na cesty