Už žiadne nudné recepty na očistu tela aj ducha! Známa je pravda, že jeme aj očami. V prípade misiek hojnosti, ako sa tejto vegetariánskej verzii havajskej poké bowl hovorí, to platí na 100 %. Čím pestrejšie, čo do farieb a chutí, tým lepšie – kreativite sa medze nekladú! Farebné misky plné rastlinných dobrôt, ako sú obilniny, strukoviny, surová ale aj pečená, dusená la nakladaná zelenina, ovocie, semienka, klíčky a nejaký parádny dressing alebo omáčka... No povedzte sami, neznie to samé o sebe báječne?
Farbami a chuťami hýriaciu Buddhovu misku si môžete pripraviť k obedu, na desiatu aj večeru. Poskladáte si ju podľa svojej fantázie, sezónnych surovín a chuťových preferencií a prípadne tiež zužitkujete zvyšky, ktoré nájdete v špajzi a chladničke. Jedinou podmienkou správnej misky hojnosti, ako sa tiež tomuto pokrmu hovorí, je, aby obsahovala len telu prospešné a zdravé suroviny. Ponúkame vám 2 recepty na vyskúšanie, jeden rýdzo vegánsky a jeden pre milovníkov morských plodov. Tak poďme na to!
Doba prípravy: cca 20 minút
Počet porcií: 1-2
Prečo Buddha bowl?
Ako vlastne vzniklo toto jedlo, ktoré poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči? A prečo je pomenované práve po Buddhovi? Názov by mohol pochádzať z toho, ako Buddha zhromažďoval almužnu pomocou veľkej misy na zbieranie malých kúskov jedla, ktoré si mohli dovoliť zdieľať obyvatelia akejkoľvek dediny, v ktorej sa zdržiaval. Teórií je viac, ale táto je celkom pekná a prebúdza fantáziu, nemyslíte? Servírovať nemusíte vždy len v miske. Podstatný je tvar, v ktorom všetky ingrediencie pekne rozložíte tak, aby výsledok bol aj pastvou pre oči.
Letná miska hojnosti – Ingrediencie
- hrnček varenej quinoi
- hrnček na kocky nakrájaného žltého melónu
- zrelé avokádo, nakrájané na plátky
- hrnček na kostičky nakrájané uhorky
- hrnček na julienne rezančeky narezanej mrkvy
- hrnček na kolieska nakrájanej papriky (červená, žltá alebo zelená)
- 1/2 hrnčeka na tenké plátky nakrájanej červenej cibule
- 1/4 hrnčeka nasekaných čerstvých byliniek podľa chuti (napr. petržlen, koriander alebo bazalka)
- 1/4 hrnčeka pražených slnečnicových semienok
- 1/4 hrnčeka orechov (napr lieskové alebo kešu)
- hrsť klíčkov alebo obľúbeného microgreens
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
Čo by sa vám mohlo na prípravu hodiť
Letná miska hojnosti – Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte quinou, melón, avokádo, uhorku, mrkvu, papriku a červenú cibuľu.
- Pridajte čerstvé bylinky a premiešajte.
- Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Na záver posypte zmes pražených slnečnicových semienok a orechov.
Letnú Buddha bowl môžete podávať ihneď alebo všetko necháte v chladničke oddýchnuť a servírovať vychladené.
V čom servírovať Buddha Bowl?
Exotická Buddha bowl s krevetami
Táto morom voňajúca Buddha bowl je skvelo kombináciou sladkých, pikantných a sviežich chutí. S ohľadom na v nej prítomné krevety je už na pomedzí so slávnou Poké. Môžete ju posypať orechmi alebo semienkami podľa svojho výberu a podávať napríklad s arašidovou omáčkou alebo napríklad limetkovým dresingom, na ktorý nájdete tiež recept nižšie. Náš tip: chuť kreviet sa skvelo snúbi s cesnakom. Pokiaľ ho máte radi, tesne pred koncom smaženia k nim na panvicu prihoďte 1–2 roztlačené strúčiky a premiešajte. Oriešky kešu budú chutnejšie, pokiaľ ich deň pred použitím namočíte do studenej vody.
Exotická miska hojnosti – Ingrediencie a postup
- hrnček varenej ryže
- 200 g lúpaných kreviet
- hrnček na kocky nakrájaného ananásu
- zrelé avokádo, nakrájané na plátky
- 1/2 hrnčeka nakrájaného zrelého manga
- hrnček na kocky nakrájanej uhorky
- 1/4 hrnčeka nasekanej čerstvej mäty
- 1/4 hrnčeka na prúžky nakrájanej červenej papriky
- 1/4 hrnčeka na tenké krúžky nakrájanej červenej cibule
- 1/4 hrnčeka orechov kešu
- lyžica olivového oleja na osmaženie kreviet
- Krevety opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovým obrúskom.
- Na panvici rozpáľte lyžicu oleja a sprudka ich osmahnite (krátko 2-3 minúty z každej strany).
- Vo väčšej miske zmiešajte varenú ryžu a všetko nakrájané ovocie aj zeleninu.
- Pridajte nasekanú čerstvú mätu a premiešajte. Prisypte oriešky kešu.
- Až úplne nakoniec pridajte osmahnuté krevety a opatrne ich zamiešajte do zmesi a hneď podávajte. Limetkový dresing servírujte zvlášť v miske.
Na prípravu by sa vám mohlo hodiť
Limetkový dresing – Ingrediencie a Postup
- 2 limetky na šťavu
- strúčik cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička tekutého medu alebo javorového sirupu
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- soľ a čerstvo namletého čierneho korenia podľa chuti
- Vo vyššom pohári zmiešajte všetky ingrediencie, ľahko osoľte a okoreňte a dobre pretrepte, kým sa všetko dobre neprepojí.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte limetkou alebo dosoľte a dokoreňte.
- Nechajte 15 minút odpočinúť v chladničke, aby sa chute mali čas premiešať.