Glögg nie je grog
Inšpirujte sa napríklad v severských krajinách, kde sa varí tradičný nápoj, ktorému vo Švédsku a na Islande hovoria glögg. Pokiaľ niekde hľadať recept na zaručené prehriatie, sú to určite krajiny, kde teplota klesá hlboko pod bodom mrazu a zimy bývajú dlhé a chladné. Základ tvorí červené víno, báječnú aróma zaručí korenie – škorica, klinčeky, kardamóm a zázvor. Glögg by nebol glöggem bez orechov, pomarančovej kôry a sušeného ovocia. V alkoholickej verzii sa pridáva portské alebo iné výrazné víno, madeira či brandy.
Glögg s červeným vínom a koňakom
Ingrediencie 4 porcie
- 1 fľaša červeného suchého vína
- 5 lyžičiek alebo 4 vrecúška Kusmi Tea Glögg
- asi 100 g trstinového bieleho cukru
- citrónová šťava
- 50 g drvených mandlí
- 50-100 ml brandy podľa chuti
Postup
- Víno zohrejte s mandľami (nesmie sa však variť!).
- Čajovú zmes zalejte v kanvici vínom, ktoré je ohriate na 90 °C a asi 4 minúty lúhujte.
- Rozlejte do pohárov, doplňte brandy, dochuťte cukrom a citrónom.
- Užívajte si, ako sa vám po celom tele rozlieva teplo doplnené o lahodnú chuť škorice, sladovky a kardamónu.
EXPERIMENTUJTE S INÝMI ČAJMI OD KUSMI TEA
Pečené ovocie v horúcom víne
Ingrediencie 4-6 porcií
- 1 hrsť malín
- 1 hrsť jahôd pokrájaných na štvrťky
- 1 olúpané, na kocky nakrájané jablko
- 1 olúpaný pomaranč zbavený bielej vnútornej šupky
- necelá lyžička škorice, 1 celá škorica, 3 ks klinčekov (namiesto korenia môžete použiť aj našu limitovanú edíciu vianočného čaju Tsarevna)
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor, asi 1 dl vody
- 0,75 l dobrého červeného suchého vína, pomaranč na ozdobu
Postup
- Ovocie vložte do pekáča, pridajte vodu, korenie a cukor. Pečte odkryté v rúre pri 170 °C za občasného premiešavania, v prípade potreby podlejte trochou vody. Keď vznikne hustá lepkavá konzistencia, vyberte pekáč z rúry, vyberte z neho celú škoricu a klinčeky a nechajte vychladnúť.
- Víno zohrejte (nesmie prejsť varom!), do hrnčeka dajte asi 3 lyžičky pečeného čaju a zalejte vínom. V prípade potreby doslaďte, ozdobte pomarančom a servírujte horúce.
Tip: Zbytok zmesi môžete uložiť do formičiek na ľad a dať do mrazničky.
Čajový elixír s kvapkou alkoholu
Organické čaje Kusmi Tea sú plné korenia a iskrivých tónov čajových chutí, Môžete ich preto použiť aj ako základ alkoholických horúcich nápojov na mrazivé zimné večery. Stačí pridať kvapku rumu alebo griotky a slastný zahrievací nápoj je na svete. Pre tých náročnejších labužníkov sme si ale pripravili sofistikovanejšie varianty.
Jablkový punč s grenadínou pre veľkých i malých
Ingrediencie 4 porcie
- 6 dl jablkového džúsu
- 2 dl vody
- 4 lyžice grenadíny
- kus celej škorice
- 2 klinčeky
- pomarančová a citrónová šťava
- med podľa chuti
- + niekoľko plátkov citróna alebo pomaranča na ozdobu
Postup
- Džús s vodou, škoricou a klinčekmi priveďte k varu.
- Varte pozvoľna asi 15 minút, potom vyberte korenie.
- Rozlejte do obľúbených hrnčekov, pridajte grenadínu a podľa chuti med.
- Dozdobte plátkami ovocia a horúce podávajte.