Čajové potešenie: príprava od A do Z

15. júna 2023
Čajové potešenie: príprava od A do Z
Pripraviť si svoju šálku čaju nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aké sú špecifiká prípravy rôznych čajov vám prezradí ambasádor čajovej gastronómie, skúsený teatender a čajomilec Jiří Boháč.
Čajové potešenie: príprava od A do Z

Takmer každý z nás si určite v poslednej dobre pripravil čaj, a to tak, že si jednoducho uvaril vodu a zalial čajový vrecúšok... Určite ste si vôbec neuvedomili, že príprava čaju je takmer tak dôležitá, ako nasledujúci pôžitok zo samotného pitia tohto nápoja. Keď si budete chcieť nabudúce dopriať so svojím obľúbeným čajom chvíľku pre seba, snažte sa neoklamať čajovú prípravu.  Len tak si totiž skutočne vychutnáte dokonalý čaj, rozdiel pocítite vo vôni a chuti. 

Teplota vody na čaj

Už ste si vybrali svoj čaj a chystáte sa ohriať vodu. Aká horúca by ale mala byť? Najskôr zo všetkého pamätajte na to, že voda by pri zalievaní čaju nikdy nemala klokotať, skôr len slabo bublať, inak by zničila čajové lístky. Ďalšia rada je jednoduchá: čím viac je čaj oxidovaný, tým dlhšie môžete vodu nechať variť.

Nie vždy je možné zmerať presnú teplotu vody pred zaliatím čaju. No jednako stále väčšie množstvo rýchlovarných kanvíc umožňuje navoliť požadovanú teplotu (medzi 50 °C a 100 °C) a niektoré dokonca ukazujú aj postupnú teplotu ohrevu na digitálnom displeji. Pokiaľ ešte takú kanvicu nemáte, skúste nad tým popremýšľať. Ak by ste teda chceli zachovať plnú chuť čaju, odporúčame použiť slabo mineralizovanú vodu.
Na prípravu čaju je ideálna pramenitá alebo filtrovaná vody, lebo voda s dočasnou tvrdosťou má nepriaznivý vplyv na vzhľad aj chuť teplého nápoja, bez ohľadu na vodný kameň, ktorý zanechá vo vašom spotrebiči (kanvici, kávovar) povlak. Vodu pritom zbavíte tvrdosti ľahko, a to pomocou špeciálnej filtračnej kanvici.

Varné kanvice s reguláciou teploty

Doba lúhovania čaju

Aj keď si všetci môžeme prispôsobiť čas lúhovania svojej vlastnej chuti, odporúčame nechať čaj lúhovať aspoň 3 minúty a určite nepretiahnuť dlhšie než 8 minút. Na každej čajovej krabičke je uvedený návod pre dokonalý spôsob prípravy konkrétneho čaju a na ten sa vždy môžete spoľahnúť. Všeobecným pravidlom je, že na čierne a zelené čaje si počkáte asi 3–4 minúty a na ovocné a bylinné čaje 5–8 minút. Biele čaje rozhodne nelúhujte dlhšie ako 3 minúty, pretože ich lístky sú veľmi jemné. Zatiaľ čo čakáte, než sa váš čaj vylúhuje, nezabudnite vdychovať tú delikátnu vôňu a pozorujte, ako sa farba nápoja stáva stále intenzívnejšia. 
Pokiaľ plánujete používať sypaný čaj, je potrebné urobiť ešte jedno dôležité rozhodnutie – zvoliť typ sitka. Použitie všetkých typov je veľmi ľahké, či už ide o kovové sitko, závesné na retiazke, silikónové modely, nádherné designové čajové sitka alebo filtre vyrobené z biodegradabilného papiera. Na trhu sú aj čajové kanvice s integrovaným sitkom.  Môžete použiť čokoľvek, ale pamätajte na tieto dve zlaté pravidlá: uistite sa, že je vaše čajové sitko dostatočne veľké, aby umožnilo rozvinúť dlhé lístky a uvoľniť ich arómu, skontrolujte, že je dostatočne utesnené, aby zabránilo vykĺznutí malých ihličiek z čaju rooibos aj iných druhov čajov. 

Vyberte si ako a v čom lúhovať čaj

Servírovanie čaju

Teraz je potrebné sa rozhodnúť z akej nádoby si chcete svoj čaj vychutnať. Bude to hrnček alebo šálka? Či nápoj budete pripravovať najprv do čajovej kanvice?  

Vybrať si môžete od priehľadných hrnčekov a porcelánových šálok po tradičné misky na matcha čaj alebo krásne zdobené poháre na arabský čaj mätový... A samozrejme existujú  dvojstenné čajové termosky, takže si môžete skvelý čaj dopriať aj na cestách a nepopáliť sa. Lesklé sklenené džbániky sú tak ideálne na pitie ľadových čajov.  

Príprava aj pitie čaju spolu súvisí a oboje spoločne tvorí rituál, ktorý by vás mal prinútiť na chvíľu zastaviť sa a vychutnať si voňavý okamih. Východné kultúry považujú tento obrad za oslavu pokoja a pomalosti a celý proces považujú za meditáciu. Vyskúšajte to ako Japonci.

  1. Usaďte hostí k nízkemu stolu, všetci by mali kľačať.
  2. Vodu uvarte a zalejte čaj pripravený v kanvici.
  3. Predveďte krátku meditáciu, ktorá vás upokojí.
  4. Každému z hostí nalejte šálku a po malých dúškach si čaj spoločne vychutnajte.

Ušetrite si raz za týždeň krátku chvíľku, aby ste sa upokojili, očistili od starostí a vychutnali si fyzický aj duševný relax. 

Vychutnajte si svoju dokonalú šálku čaju