Ingrediencie
Receptov na ten zaručene pravý je veľa. História nápojov je dlhá, pricestoval k nám do Európy cez Veľkú Britániu až z Indie, odkiaľ tiež z hindčtiny, pochádza jeho názov. V jazyku Hindov totiž dané slovo znamená "päť", pretože v Indii bol nápoj tradične pripravovaný z piatich ingrediencií – alkoholu, cukru, citrónovej alebo limetkovej šťavy, vody a korenia. My v Pottene veríme, že obzvlášť dobre chutí ten, čo je pripravovaný s láskou a pozitívnymi myšlienkami na všetkých, ktorých máte radi. Ingrediencií používame o trošku viac než tých 5 základných a môžeme z vlastnej skúsenosti potvrdiť, že chutí ohromne.
Ingrediencie:
- 1 l červeného vína
- 0,5 l čaju Kusmi Tsarevna alebo Kashmir
- 100-250 ml karibského rumu
- 200 ml brusnicového džúsu
- 120 g kryštálového cukru
- 150 g hrozienok, namočte do rumu (aspoň na 2 hodiny, lepšie 1 deň)
- 1 na malé kúsky nakrájané jablko
- 1 pomaranč, nakrájaný na kolieska
- 1 väčší citrón, nakrájaný na kolieska
- 30 ks klinčekov
- 4 zvitky škorice
- 1 vanilkový lusk
Postup
1. Najprv si uvarte čaj a pripravte si všetky potrebné suroviny. Pretože hneď ako začnete, už musí ísť všetko ako po masle.
2. Potom vo väčšom, najlepšie v nerezovom hrnci, pripravte z cukru karamel. Je to trošku mágie, ale oplatí sa. Nepoužívajte cukor trstinový, z toho sa vám karamel pripraviť nepodarí pri sebeväčšom snažení. Rovnako tak nie je vhodný nerafinovaný, prírodný hnedý cukor.
3. Na dno hrnca vysypte cukor a zalejte cca 2 lyžicami vody. Za stáleho miešania pomaly ohrievajte. Rozpustený cukor sa bude ohrievaním farbiť do zlata až hneda, meniť sa bude nielen farba, ale aj jeho chuť. Ideálnou farbou je oranžovohnedá, budete cítiť ľahkú vôňu orieškov. Pozor – ak bude príliš hnedý, bude horký.
4. Skaramelizovaný cukor odstavte a pomaly, za stáleho miešania zalejte pripraveným, ešte vlažným čajom, rozmiešajte a postavte späť na sporák, zvýšte stupeň ohrevu, prilejte džus a víno. Vhoďte vrecúško s korením a nakrájané jablko.
5. Po prvom prebublaní stiahnite zo sporáku, prilejte rum, prihoďte lyžicu namočených hrozienok a pár plátkov citrónoov aj pomaranče.
6. Zvyšok plátkov pridávajte jednotlivo do každého pohára, rovnako tak ako malú lyžičku hrozienok.
Náš tip:
Namiesto červeného vína pokojne vyskúšajte aj biele víno, miesto brusnicového džúsu potom radšej použite hruškový, ktorý biele víno lepšie dopĺňa. Praktické je všetko korenie umiestniť do sieťovaného alebo pláteného vrecúška. Citrón aj pomaranč odporúčame v bio kvalite, pretože tak do chuti a vôni nápoja výrazne zasiahne aj voňavá kôra oboch plodov. Pokiaľ milujete vôňu badiánu, prihoďte do vrecúška 1 hviezdičku.