Bombardino - sladký život v pohári

09. februára 2023
Bombardino - sladký život v pohári
La dolce vita, hovoria Taliani o svojom životnom štýle. Dolce znamená sladký, a tak niet divu, že jedného dňa prišlo na svet Bombardino. Slávny alkoholický nápoj so šľahačkovou čiapkou v roku 2022 oslávil svoje 50. narodeniny.
Bombardino - sladký život v pohári

Prečo názov bombardino?

Tento výborný a rovnako tak sladký horúci mok je populárny predovšetkým medzi lyžiarmi. S obľubou si ho vychutnávajú hlavne na alpských zjazdovkách, aby sa zahriali, uvoľnili a doplnili energiu. Napokon, blízko jednej z nich dokonca vznikol. Presnejšie v oblasti Lombardie, keď vraj šéfovi tamojších vlekov bolo ľúto premrznutých inštruktorov. Šikovný a nadšený barista Erich teda na jeho popud prehrial dva druhy alkoholu a bolo hotové. Na smotanu vraj prišlo až neskôr.  

Meno mu dal údajne jeden z lyžiarov. Po ochutnaní nadšene vykríkol„Accidenti! È una bombarda!“, a tým ho doslova pokrstil, pretože inak ako Bombardino mu už dnes nikto nepovie. Jeho skvelá povesť veľmi skoro prekročila talianske hranice a tekutá dobrota začala dobývať svet. 

Bombardino po slovensky

Nemusíte hneď baliť kufre ani lyže, skvelý mok si pripravíte doma, a to veľmi jednoducho. Možno vám po Vianociach ostalo ešte trochu domáceho vaječného likéru, ktorý sa vynikajúco hodí práve do Bombardina. Ale keď chcete dosiahnuť tú správnu, žiarivú farbu, siahnite radšej po likéri z obchodu.

Ingrediencie

Ingrediencie

  • 80 ml hustého vaječného koňaku
  • 40 ml brandy (alebo whisky)
  • 40 ml plnotučného mlieka
  • najmenej 33% smotana

Postup

  1. Zo smotany vyšľahajte hustú šľahačku.
  2. Whisky, mlieko a koňak spoločne v rajničke zohrejte na teplotu 80 stupňov. Nevarte!
  3. Nalejte do pohárov a dozdobte poctivou porciou šľahačky.

Tipy

  • Horúce Bombardino servírujte na podšálke a najlepšie v priehľadnom pohári, aby vynikla jeho krásna farba. Nezabudnite na lyžičku, ktorou potom šľahačku vyberiete. 

sklenený hrnček Artesano Villeroy & Boch na horúce aj studené nápoje

  • V obchodoch si môžete zaobstarať vaječný likér s mnohými príchuťami ako je napríklad káva alebo kakao. 
  • Pokiaľ ste priaznivci pistáciových orieškov, môžete zakúpiť aj túto variantu nápoja a dozdobiť ho parížskou šľahačkou namiesto tej klasickej.  

  • Na záver môžete šľahačku jemne posypať kakaom alebo strúhanou čokoládou.

Ďalšie inšpirácie na horúce nápoje

Ďalšie inšpirácie na horúce nápoje

Súvisiace a odporúčané produkty