Prečo názov bombardino?
Tento výborný a rovnako tak sladký horúci mok je populárny predovšetkým medzi lyžiarmi. S obľubou si ho vychutnávajú hlavne na alpských zjazdovkách, aby sa zahriali, uvoľnili a doplnili energiu. Napokon, blízko jednej z nich dokonca vznikol. Presnejšie v oblasti Lombardie, keď vraj šéfovi tamojších vlekov bolo ľúto premrznutých inštruktorov. Šikovný a nadšený barista Erich teda na jeho popud prehrial dva druhy alkoholu a bolo hotové. Na smotanu vraj prišlo až neskôr.
Meno mu dal údajne jeden z lyžiarov. Po ochutnaní nadšene vykríkol: „Accidenti! È una bombarda!“, a tým ho doslova pokrstil, pretože inak ako Bombardino mu už dnes nikto nepovie. Jeho skvelá povesť veľmi skoro prekročila talianske hranice a tekutá dobrota začala dobývať svet.
Bombardino po slovensky
Nemusíte hneď baliť kufre ani lyže, skvelý mok si pripravíte doma, a to veľmi jednoducho. Možno vám po Vianociach ostalo ešte trochu domáceho vaječného likéru, ktorý sa vynikajúco hodí práve do Bombardina. Ale keď chcete dosiahnuť tú správnu, žiarivú farbu, siahnite radšej po likéri z obchodu.
Ingrediencie
Tipy
- V obchodoch si môžete zaobstarať vaječný likér s mnohými príchuťami ako je napríklad káva alebo kakao.
- Pokiaľ ste priaznivci pistáciových orieškov, môžete zakúpiť aj túto variantu nápoja a dozdobiť ho parížskou šľahačkou namiesto tej klasickej.
- Na záver môžete šľahačku jemne posypať kakaom alebo strúhanou čokoládou.
Ďalšie inšpirácie na horúce nápoje
04. januára 2023
3 x tip na horúci nápoj nielen na dlhé zimné večery
31. decembra 2024
Sviatočný punč od srdca
09. januára 2023
Ako (si) pripraviť dobrú kávu
31. decembra 2024