Počet porcií: pro 2 osoby
Čas prípravy: 45 minút
Ingrediencie
na omáčku Mornay
- 150 g nastrúhaného syra Gruyère
- 500 ml plnotučného mlieka
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 4 otočenia mlynčeka s bielym (zeleným) korením
na 2 toasty
- 6 plátkov bieleho toastového chleba
- 4 plátky šunky
- hrsť nastrúhaného syra Gruyère
- pre croque Madame 1 vajce pre každý z toastov a lyžička prepusteného masla
Čo sa vám bude hodiť
Na prípravu slávnej omáčky budete potrebovať
Postup
1. Ak máte k dispozícii svetlý francúzsky toastový chlieb v celku, nakrájajte si príslušný počet plátkov.
2. Pripravte si omáčku: v soté panvici alebo v kastróle rozpusťte na miernom plameni maslo, prisypte múku, premiešajte a nechajte mierne speniť. Miešať musíte neustále, inak sa vám múka pripáli.
3. Akonáhle múka zružovie, prilejte tretinu mlieka a metličkou prešľahajte tak, aby vám nevznikli hrudky. Akonáhle zmes zhustne na kašu, prilejte ďalšiu tretinu a postup zopakujte.
4. Keď dolejete zvyšok mlieka, jemne osoľte, priveďte k miernemu varu a za stáleho miešania varte cca 15-20 minút. Nenechávajte však bez dozoru, pretože takto pripravená omáčka – bešamel, sa rada pripaľuje!
5. Hotovú omáčku odstavte zo zdroja tepla a presne v tomto poradí pridajte najprv horčicu a potom 150 g syra, premiešajte. Úplne nakoniec vmiešajte aj žĺtky a okoreňte. Výslednú zmes, ktorá bude stredne hustá, krémová, nechajte ľahko vychladnúť.
6. Predhrejte si rúru na 220 °C. Pripravte si pekáčik alebo väčšiu zapekaciu misku a začnite vrstviť svoj croque.
7. Pre croque Monsieur postupujte následovne: plátok toastového chleba potrite omáčkou, pridajte plátok šunky a priklopte ďalším krajčekom. Postup opakujte, striedajte vždy vrstvu chleba, omáčky a šunky a to do počtu 3 plátkov. Hornú vrstvu bude tvoriť nastrúhaný syr. Hneď ako bude rúra správne rozpálená, dajte zapiecť na 5 minút. Pre croque Madame počas zapekania ešte pripravte na masle pre každý toast jedno volské oko.
8. Ako príloha sa hodí rukola, poľníček a zelenina podľa chuti, alebo si na nich pochutnajte len tak ...
Tipy na servírovanie
Ďalšie vyskúšané recepty francúzskej kuchyne
05. mája 2022
Blanquette – dusené teľacie ragú s bielou omáčkou
08. októbra 2022
Les flottantes vanillées - Plávajúce ostrovy
01. júna 2022
Tian – zapečená zelenina na provensálsky spôsob
19. júna 2022