Mišine francúzske ochutnávky – Tian na provensálsky spôsob
Letné jedlo Tian – pestrofarebná zapečená zelenina, poslúži buď ako samostatný chod vhodný aj pre vegetariánov alebo ako skvelá príloha k mäsu či rybe. Ďalšia francúzska klasika, ktorá sa už natrvalo usadila v mojej kuchyni.
Výhodou tohoto receptu je, že sa môžete podľa vašej fantázie a chuti pohrať s farebnou prezentáciou, a tiež samozrejme aj s výberom použitých druhov zeleniny a korenia. Navyše vám vystačí len jeden pekáč či zapekacia misa.
Obtiažnosť: jednoduchá príprava
Čas pečenia aj s prípravou: cca 1 hod. 20 min.
Tian na viacero spôsobov
Prvýkrát som ho ochutnala vo svojej francúzskej rodine pri jednej z letných grilovačiek. Mamka môjho muža priniesla ako prílohu k mäsu pekáč krásnej pestrofarebnej zapečenej zeleniny. To bola teda krása, úplná pastva pre oči. Poznáte ten pocit, keď vám v reštaurácii naservírujú krásne ozdobené jedlo a vy ho jete očami už v tom okamihu, keď ho pred vás položia? Presne tak isto som to cítila ja v danej chvíli. O to viac ma potom potešila výborná chuť a príjemná textúra jedla, ktorá sa na jazyku len rozplývala.
Musela som si ho pripraviť doma, pretože také dobré jedlo v mojej kuchyni nemohlo chýbať. Časom som zistila, že Tian si môžem upraviť na viacero spôsobov. Môžete do neho pridať rôzne druhy údenín či posypať syrom. Ja osobne milujem vegetariánsku variantu, do ktorej pridávam žltú alebo červenú papriku. Baklažán navyše dávam predpiecť, aby mal výraznejšiu chuť. Občas vynechávam cibuľu, keď varím pre deti. Pripravujem si tiež cesnakovú marinádu, pretože sa v nej bylinky krásne rozležia a celé jedlo lepšie ochutia a prevoňajú. Dávam prednosť kratšej dobe pečenia zeleniny, aby si zachovala čo najviac vitamínov a krásnu farbu.
Klasický Tian – ingrediencie a postup
Ingrediencie:
- 2 cuketky
- 2 baklažány
- 4 paradajky
- 1 červená cibuľa
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1–4 strúčiky cesnaku
- soľ, zelený korenie
- provensálske korenie
Klasický postup prípravy:
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Kým sa vám dostatočne nahreje, umyte si zeleninu a nakrájajte si ju na tenké a pokiaľ je to možné široké plátky.
- Pripravte si veľký pekáč, ktorý vytriete olivovým olejom.
- Do pekáča skladajte suroviny tak, aby sa jednotlivé druhy striedali: plátok baklažánu, paradajky, cukety, cibuľa. Opakujte to tak dlho, kým zaplníte celý priestor.
- Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou, korením a provensálskym korením.
- V rúre zapekajte asi tak hodinu a štvrť. Podľa potreby môžete po cca. 30 minútach podliať trochu vody. Voila, Tian je pripravený na servírovanie.
Postup podľa Mišy
1. Predhrejte rúru na 220 °C. a zeleninu a nakrájajte ju na podobné široké plátky. Papriku zbavte jadierok a nakrájajte na prúžky či kolieska.
2. Nakrájaný baklažán (nemusíte pred krájaním lúpať) osoľte a nechajte trochu „vypotiť“. Cca po 10 minútach osušte.
3. Pripravte olejovo-cesnakovú marinádu – do misky nalejte cca 50 ml olivového oleja, pridajte asi lyžičku soli, čerstvo namleté zelené korenie, veľkú hrsť provensálskeho korenia a prelisovaný cesnak. (Dávam 4 veľké strúčiky, záleží však na sile cesnaku a na tom, čo vám chutí). Dobre premiešajte.
4. Vyberte dostatočne veľkú zapekaciu misu alebo pekáč, aby sa do nej zmestili všetky suroviny. Osušené kolieska baklažánu naskladajte do misy či pekáča, ktorý vymažete olejom. Potrite zmesou z olivového oleja, cesnaku a korenia. Dajte zapiecť do rúry. Celé jedlo tak získa výraznejšiu chuť.
5. Keď budete cítiť vôňu baklažánu a uvidíte, že je skoro upečený, vyberte pekáč z rúry. Znížte teplotu rúry na 180 °C, na ďalšie pečenie už budete potrebovať teplotu nižšiu.
6. Teraz príde na rad zvyšná zelenina. Poskladajte farebné plátky na zapečený baklažán – pekne za sebou a poctivo striedajte farby. Ak máte málo času, môžete jednotlivé druhy zeleniny skladať do radu vedľa seba (jeden rad cukety, rad paradajky, baklažány, žltá paprika a opäť cuketa). Z cibule môžete tiež vyrobiť jeden rad alebo ju vložiť pozdĺžne medzi riadky a graficky ich tak oddeliť. Uvidíte, že výsledok bude vyzerať skutočne pôsobivo.
7. Nakoniec ešte potrite pripravenou cesnakovou marinádou a dajte zapiecť do rúry. Pečte asi tak hodinu.
8. Podávajte ako samostatný chod či ako prílohu k mäsu, rybe.
Kto je "naša" Míša?
Míša je naša kolegyňa, ktorá pomáha vytvárať digitálnu stopu brandu Potten & Pannen-Staněk. Na našom novom blogu vás bude každý mesiac zoznamovať s niektorými tajmi, záludnosťami a aj skvostmi francúzskej kuchyne, ktorú sa snaží variť doma svojím 3 mlsným chlapom, tvoriacim dokopy stredobod jej života. Míša o sebe ďalej hovorí:
"Přátelé mi říkají jednoduše Míšo. Jsem rodilá Češka, která miluje tanec a dobré jídlo. Do Francie mě před deseti lety zavál život. Proč? No, znáte tu písničku Lucie Bílé „Láska je láska“ nebo Čechy milovanou reklamu „Když ji miluješ, tak není co řešit…“… no, tak proto. Po odjezdu z rodné země jsem změnila povolání, naučila se francouzsky a porodila dvě děti. A také se začala sžívat s novou kulturou a místní kuchyní. A že mají Francouzi obzvláště vytříbený jazýček 😊
Když jsem ještě žila v Čechách, receptů s masem byste v mé kuchyni našli pomálu. Přitahovalo mne vždy spíše pečení sladkého. To je zásluha mojí babičky, která mě už od mých 4 let zasvěcovala do svého kulinářského umění. Její piškotové rolády nebo plněné buchty byly vyhlášené v celém okolí. Časem jsem ale začala vařit i jídla pro "masožrouty"; prostě proto, že jsem se do jednoho takového zamilovala... Přiznávám však bezostyšně, že i když je francouzská gastronomie opravdovým zážitkem, mezi má top oblíbená jídla stále patří bramborové knedlíky s uzeným a pořádně vysmaženou cibulkou a také babiččiny "amolety" s cukrem a skořicí. Připomínají mi totiž teplo domova a mé dětství."