Ako sa hovorí harmonickej kombinácii sladkých a kyslých chutí? Jedným slovom lahôdka! Pripravte si vláčny chlebíček, ktorý osvieži ranný štart vášho dňa aj dopoludňajšiu kávu. Chuťový zážitok z receptu môžete umocniť aj vizuálne, vďaka forme s krásnym reliéfom citrusov alebo kvetov.
Obtiažnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 8
Obtiažnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 8
Ingrediencie
Cesto:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 šálky povoleného masla
- 1,5 hrnčeka cukru
- 3 veľké vajcia
- 1/4 hrnčeka limetkovej šťavy
- 3/4 hrnčeka cmaru
- 1 lyžica citrónového extraktu
Citrusová poleva:
- 1/3 hrnčeka limetkovej alebo citrónovej šťavy
- 1/3 hrnčeka práškového cukru
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
- Predhrejte rúru na 165 °C a formu si vymažte tukom v spreji.
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pomocou kuchynského robota zmiešajte cukor a povolené maslo. Do zmesi postupne zašľahajte vajcia, limetkovú šťavu, citrónový extrakt a cmar. Potom pomaly zapracujte tiež múčnu zmes a miešajte, kým cesto nebude hladké.
- Nalejte do pripravenej formy, s ktorou následnej jemne poklepte na kuchynskej linke, aby sa u uvoľnili vzduchové bubliny. Vložte do predhriatej rúry a pečte 60-70 minút. Chlebíček potom nechajte vychladnúť a preklopte na chladiacu mriežku.
- Citrusovú polevu pripravíte zmiešaním citrónové alebo limetkovej šťavy s cukrom v menšej rajničke. Zahrievajte pri stredne vysokej teplote, kým sa cukor nerozpustí a následne nechajte asi 3 minúty prevariť počas stáleho miešania.
- Pred podávaním chlebíček polejte alebo potrite pripravenou polevou. Podľa chuti môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.
Ďalšie inšpirácie na sladké pečenie
25. júla 2023
Tropické kokosové tortičky s rumovou polevou
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
17. apríla 2023
Rebarborový koláč
03. októbra 2023