Svieži citrusový chlebíček

29. apríla 2024
Svieži citrusový chlebíček
Ako sa hovorí harmonickej kombinácii sladkých a kyslých chutí? Jedným slovom lahôdka! Pripravte si vláčny chlebíček, ktorý osvieži ranný štart vášho dňa aj dopoludňajšiu kávu. Chuťový zážitok z receptu môžete umocniť aj vizuálne, vďaka forme s krásnym reliéfom citrusov alebo kvetov.  

Obtiažnosť: jednoduchá
Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 8
Svieži citrusový chlebíček

Ingrediencie

Cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 šálky povoleného masla
  • 1,5 hrnčeka cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 1/4 hrnčeka limetkovej šťavy
  • 3/4 hrnčeka cmaru
  • 1 lyžica citrónového extraktu

Citrusová poleva:

  • 1/3 hrnčeka limetkovej alebo citrónovej šťavy
  • 1/3 hrnčeka práškového cukru

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 165 °C a formu si vymažte tukom v spreji.
  2. V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. 
  3.  Pomocou kuchynského robota zmiešajte cukor a povolené maslo.  Do zmesi postupne zašľahajte vajcia, limetkovú šťavu, citrónový extrakt  a cmar. Potom pomaly zapracujte tiež múčnu zmes a miešajte, kým cesto nebude hladké. 
  4. Nalejte do pripravenej formy, s ktorou následnej jemne poklepte na kuchynskej linke, aby sa u uvoľnili vzduchové bubliny. Vložte do predhriatej rúry a pečte 60-70 minút. Chlebíček potom nechajte vychladnúť a preklopte na chladiacu mriežku.
  5. Citrusovú polevu pripravíte zmiešaním citrónové alebo limetkovej šťavy s cukrom v menšej rajničke.  Zahrievajte pri stredne vysokej teplote, kým sa cukor nerozpustí a následne nechajte asi 3 minúty prevariť počas stáleho miešania.  
  6. Pred podávaním chlebíček polejte alebo potrite pripravenou polevou.  Podľa chuti môžete podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Ďalšie inšpirácie na sladké pečenie

Ďalšie inšpirácie na sladké pečenie