
Anna z mestečka Nemšová na Považí nám napísala: „Grilovanie v teplých dňoch je u nás obľúbené, najmä ak je možné na prírodnom kameni. Čo grilujeme? Od tradičného oštiepku s brusnicami až po ryby." My sme si z jej tipov vybrali pstruha so zaujímavým dresingom a šalátom.

Ingrediencie na 2 porcie
- 2 čerstvé, vypitvané pstruhy
- 1 citrón (bio)
- 2 väčšie strúčiky cesnaku
- 2 oriešky masla
- 1 hrsť nasekaného čerstvého petržlenu
- 1/2 lyžičky hrubozrnnej soli
- 1/2 lyžičky sušeného alebo zväzok čerstvého rozmarínu
- prípadne grilovacie korenie, čerstvá bazalka, soľ
na šalát:
- citrón
- zmes listových šalátov
- rukola
- opečené slnečnicové semienka
- olivový olej
- soľ
na cesnakovo-horčičný dresing:
- 4 polievkové lyžice horčice
- 1,5 polievkovej lyžice medu
- 1 lyžica balsamico ocot alebo balsamiko krém
- 1/2 lyžičky soli
- 1 strúčik cesnaku
- 250 ml olivového oleja
- 60 ml citrónovej šťavy (asi 1,5 citróna)
Budete potrebovať tiež:
- špeciálne grilovacie kliešte (mriežku) alebo grilovací stojan na ryby
Postup
1. Najprv si pripravte dresing zmiešaním všetkých ingrediencií, cesnak prelisujte.
2. Potom príde na rad koreniaca zmes, ktorú na záver grilovania votriete do každého pstruha. Zmiešajte prelisovaný cesnak s hrubozrnnou soľou, šťavou z 1/2 citróna a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, môžete pridať aj bazalku.
3. Každého pstruha zvnútra ľahko osoľte, posypte rozmarínom (alebo vložte zväzok čerstvého), pridajte koliesko citróna a to vrátane kôry, oriešok masla.
4. Grilujte v kliešťach na ryby alebo na špeciálnej mriežke či stojane na priamom žiare približne 10–15 minút z každej strany, kým nie je koža pstruhu zlatistá a chrumkavá.
5. Nakoniec potrite rybky zvnútra aj zvonku pripravenou koreniacou zmesou.
6. Podávajte s mix zelených šalátov, ktorý dochutíte soľou, olivovým olejom, citrónovou šťavou zo zvyšnej polky citróna a opečenými slnečnicovými semienkami. Dresing servírujte v miske zvlášť, aby ryba ostala chrumkavá aj na tanieri.
Súvisiaca téma: Grily Weber