Pšenično žitný chlieb podle Josefa Maršálka

06. júna 2024
Pšenično žitný chlieb podle Josefa Maršálka

Pripravte si vláčny chlieb podľa majstra cukrára a pekára Josefa Maršálka, ktorý vám poradí s prípravou perfektného cesta. Ako totiž sám hovorí: „V chlebu je život a kdo se nesrovná s ním, nesrovná se ani s lidmi. 


Obtiažnosť: stredná
Doba prípravy: 30 minút ( + kysnutie cez noc)
Doba pečenia: 50 minút
Počet porcií: 4


 
Pšenično žitný chlieb podle Josefa Maršálka

Ingredience

Biga:

  • 200 g hladkej múky
  • 120 g vody
  • 1 g droždia 

Cesto:

  • 150 g celozrnnej múky
  • 200 g hladkej múky
  • 200 g žitnej múky
  • 540 g vody
  • 25 g octu 
  • 15 g droždia
  • 15 g soli 
  • 5 g chlebového korenia

Na dokončení:

  • Hladká múka na podsypanie
  • Ošatka
  • Mriežka na vychladnutie

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE

Postup

  1. Prvý deň pripravíme bigu. Zmiešame všetky ingrediencie do pevného cesta, ktoré následne umiestnime do misyPrikryjeme fóliou a necháme v izbovej teplote kysnúť cez noc. 
  2. Druhý deň bigu narežeme na menšie kúsky. Do misy k nej navážime vodu spoločne s droždím a pridáme zbytok múky. Všetko zamiešame. 
  3. Ďalším krokom je ocot, ktorý do zmesi pridáme aj s pripraveným korením. Hnetieme približne 5 minút. Potom zapracujeme soľ a pokračujeme v hnetení, pokiaľ sa cesto neprestane lepiť na misu a varešku. Zmes necháme v mise asi 15-20 minút odpočinúť a potom ho preložíme. 
  4. Po ďalšom odpočinutí cesto vyberieme a na pomúčenej ploche z cesta vytvarujeme bochník, ktorý dáme do vysypanej ošatky kysnúť. Po nakysnutí ho vyklopíme na horúci plech. 
  5. Do rúry vložíme niekoľko kociek ľadu a plech spoločne s našim bochníkom. Pečieme 15 minút pri teplote 250 °C a potom ďalších 35 minút pri 220 °C. Keď uplynie potrebný čas pre upečenie, výsledný chlieb vyberieme z rúry a necháme ho odpočinúť a dostatočne vychladnúť na dopredu pripravenej mriežke.
  6. Podávame s našľahaným tvarohom či maslom, v skratke tak, ako máme čerstvé domáce pečivo najradšej!