Pripravte si vláčny chlieb podľa majstra cukrára a pekára Josefa Maršálka, ktorý vám poradí s prípravou perfektného cesta. Ako totiž sám hovorí: „V chlebu je život a kdo se nesrovná s ním, nesrovná se ani s lidmi.
Obtiažnosť: stredná
Doba prípravy: 30 minút ( + kysnutie cez noc)
Doba pečenia: 50 minút
Počet porcií: 4
Ingredience
Biga:
- 200 g hladkej múky
- 120 g vody
- 1 g droždia
Cesto:
- 150 g celozrnnej múky
- 200 g hladkej múky
- 200 g žitnej múky
- 540 g vody
- 25 g octu
- 15 g droždia
- 15 g soli
- 5 g chlebového korenia
Na dokončení:
- Hladká múka na podsypanie
- Ošatka
- Mriežka na vychladnutie
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE
Postup
- Prvý deň pripravíme bigu. Zmiešame všetky ingrediencie do pevného cesta, ktoré následne umiestnime do misy. Prikryjeme fóliou a necháme v izbovej teplote kysnúť cez noc.
- Druhý deň bigu narežeme na menšie kúsky. Do misy k nej navážime vodu spoločne s droždím a pridáme zbytok múky. Všetko zamiešame.
- Ďalším krokom je ocot, ktorý do zmesi pridáme aj s pripraveným korením. Hnetieme približne 5 minút. Potom zapracujeme soľ a pokračujeme v hnetení, pokiaľ sa cesto neprestane lepiť na misu a varešku. Zmes necháme v mise asi 15-20 minút odpočinúť a potom ho preložíme.
- Po ďalšom odpočinutí cesto vyberieme a na pomúčenej ploche z cesta vytvarujeme bochník, ktorý dáme do vysypanej ošatky kysnúť. Po nakysnutí ho vyklopíme na horúci plech.
- Do rúry vložíme niekoľko kociek ľadu a plech spoločne s našim bochníkom. Pečieme 15 minút pri teplote 250 °C a potom ďalších 35 minút pri 220 °C. Keď uplynie potrebný čas pre upečenie, výsledný chlieb vyberieme z rúry a necháme ho odpočinúť a dostatočne vychladnúť na dopredu pripravenej mriežke.
- Podávame s našľahaným tvarohom či maslom, v skratke tak, ako máme čerstvé domáce pečivo najradšej!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
12. augusta 2022 Josef Maršálek
Spálený cheesecake podľa Josefa Maršálka
12. januára 2022 Josef Maršálek