Pomarančová bábovka – recept plný sviežosti a vône

22. júla 2024
Pomarančová bábovka – recept plný sviežosti a vône
Pomarančová bábovka alebo chlebíček súideálnym dezertom, ktorý spája sladkosť s osviežujúcou chuťou citrusov.
Šťavnaté, aromatické a navyše na prípravu ľahké zákusky sú skvelou voľbou pre každú príležitosť, či už ide o rodinnú oslavu, popoludňajší čaj alebo víkendový brunch.
Pripravte si tento jednoduchý, ale zároveň lahodný recept a prekvapte svojich blízkych dezertom, ktorý je nie len chutný, ale aj krásne vonia po lete.

Náročnosť: ľahká
Doba prípravy: 15 minút
Pečenie: 1 hodina
Počet porcií: 6–8 porcií
Pomarančová bábovka – recept plný sviežosti a vône

Ingrediencie

Cesto:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 1 šálka cukru
  • 4 lyžice medu 
  • kôra z 2 pomarančov, jemne nastrúhaná (asi 1/4 šálky)
  • 1 šálka zmäknutého masla
  • 4 veľké vajcia
  • 1/2 šálky cmaru
  • 1/2 šálky pomarančovej šťavy

Pomarančová poleva:

  • 1/2 šálky pomarančovej marmelády
  • 1/4 šálky pomarančovej šťavy

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Formu na bábovku vymažte a vysypte múkou alebo kokosom a odložte bokom.
  3.  V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  4. Na jemnom strúhadle si na tanierik či do misky nastrúhajte kôru z dvoch pomarančov.
  5. Do misy kuchynského robota dajte celé vajcia a pridajte cukor. Šľahajte na vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  6. Znížte otáčky robota, pridajte med, vsypte postupne sypkú zmes a nastrúhanú kôru a úplne nakoniec povolené maslo.
  7. V odmerke či inej vhodnej nádobe zmiešajte cmar a pomarančovú šťavu.
  8. Znížte rýchlosť šľahania na nízku, pridajte zmes cmaru a šťavy a nechajte miešať ďalších 5 minút.
  9. Vlejte cesto do pripravenej vymastenej a vysypanej formy.
  10. Pečte cca 60 minút, kým špajľa nevyjde pri kontrole z bábovky čistá.
  11. Vyberte z rúry a nechajte 10 minút chladnúť.
  12. Vyklopte na mriežku a pred podávaním nechajte bábovku či chlebíčeknechajte úplne vychladnúť.

 

Na polevu:

  1. V malom hrnci zmiešajte džem a pomarančovú šťavu, priveďte do varu, znížte teplotu a za občasného miešania varte, kým nevznikne sirup.
  2. Sirup preceďte do malého džbánku alebo misky.
  3. Vychladnutý dezert prelejte polevou a pred podávaním nechajte aspoň 10 minút odstáť, aby poleva mala čas sa vsiaknuť a stuhnúť.


Najlepšie strúhadlá na pomarančovú kôru

Ďalšia inšpirácia na sladké letné pečenie

Ďalšia inšpirácia na sladké letné pečenie