Pomarančová bábovka alebo chlebíček súideálnym dezertom, ktorý spája sladkosť s osviežujúcou chuťou citrusov.
Šťavnaté, aromatické a navyše na prípravu ľahké zákusky sú skvelou voľbou pre každú príležitosť, či už ide o rodinnú oslavu, popoludňajší čaj alebo víkendový brunch.
Pripravte si tento jednoduchý, ale zároveň lahodný recept a prekvapte svojich blízkych dezertom, ktorý je nie len chutný, ale aj krásne vonia po lete.
Náročnosť: ľahká
Doba prípravy: 15 minút
Pečenie: 1 hodina
Počet porcií: 6–8 porcií
Šťavnaté, aromatické a navyše na prípravu ľahké zákusky sú skvelou voľbou pre každú príležitosť, či už ide o rodinnú oslavu, popoludňajší čaj alebo víkendový brunch.
Pripravte si tento jednoduchý, ale zároveň lahodný recept a prekvapte svojich blízkych dezertom, ktorý je nie len chutný, ale aj krásne vonia po lete.
Náročnosť: ľahká
Doba prípravy: 15 minút
Pečenie: 1 hodina
Počet porcií: 6–8 porcií
Ingrediencie
Cesto:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 šálka cukru
- 4 lyžice medu
- kôra z 2 pomarančov, jemne nastrúhaná (asi 1/4 šálky)
- 1 šálka zmäknutého masla
- 4 veľké vajcia
- 1/2 šálky cmaru
- 1/2 šálky pomarančovej šťavy
Pomarančová poleva:
- 1/2 šálky pomarančovej marmelády
- 1/4 šálky pomarančovej šťavy
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Formu na bábovku vymažte a vysypte múkou alebo kokosom a odložte bokom.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Na jemnom strúhadle si na tanierik či do misky nastrúhajte kôru z dvoch pomarančov.
- Do misy kuchynského robota dajte celé vajcia a pridajte cukor. Šľahajte na vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Znížte otáčky robota, pridajte med, vsypte postupne sypkú zmes a nastrúhanú kôru a úplne nakoniec povolené maslo.
- V odmerke či inej vhodnej nádobe zmiešajte cmar a pomarančovú šťavu.
- Znížte rýchlosť šľahania na nízku, pridajte zmes cmaru a šťavy a nechajte miešať ďalších 5 minút.
- Vlejte cesto do pripravenej vymastenej a vysypanej formy.
- Pečte cca 60 minút, kým špajľa nevyjde pri kontrole z bábovky čistá.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút chladnúť.
- Vyklopte na mriežku a pred podávaním nechajte bábovku či chlebíčeknechajte úplne vychladnúť.
Na polevu:
- V malom hrnci zmiešajte džem a pomarančovú šťavu, priveďte do varu, znížte teplotu a za občasného miešania varte, kým nevznikne sirup.
- Sirup preceďte do malého džbánku alebo misky.
- Vychladnutý dezert prelejte polevou a pred podávaním nechajte aspoň 10 minút odstáť, aby poleva mala čas sa vsiaknuť a stuhnúť.
Najlepšie strúhadlá na pomarančovú kôru
Ďalšia inšpirácia na sladké letné pečenie
29. apríla 2024
Svieži citrusový chlebíček
12. januára 2022
Ríbezle v hlavnej úlohe
07. augusta 2023
Malinová galetka s mandľovým prachom a ibištekovou polevou
03. januára 2022