.
Vychytaný ríbezľový koláč podľa Simony
Ingrediencie
Doba prípravy: cca 15 minút + 45 minút pečenie
cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 50 g masla
- 50 g Hery
náplň:
- 250–300 g čerstvých ríbezlí
- 500 g mäkkého tvarohu (farmársky alebo kocka v alobale, nie vanička!)
- 180 g ricotty
- 200 ml mlieka
- 120 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vanilkový pudingový prášok (bio)
Postup
1. Všetky suroviny na cesto uhnette rukou a urobte mrveničku.
2. Všetky suroviny na náplň okrem ríbezlí vymiešajte v miske dohladka. Ak máte kuchynského robota, pôjde vám to ľahšie.
3. Dno tortovej alebo koláčovej formy (Ø 26–28 cm), prípadne plech na pečenie so zdvihnutými okrajmi vyložte papierom na pečenie a vysypte pripravenú mrveničku.
4. Na mrveničku nalejte tvarohovú náplň, na ňu pridajte guličky ríbezlí.
Tip: AK ste milovníkmi koláčov s mrveničkou, na korpus použite len 3/4 pripravenej zmesi a zvyškom potom posypte ríbezle.
5. Pečte v rúre rozohriatej na 180 °C asi 40–45 minút. Následne nechajte vychladnúť. Celkom vychladnutý koláč dajte ešte vychladiť do chladničky a servírujte ako osviežujúcu desiatu.
Ríbezľové nebo – vynikajúca kombinácia ríbezlí a našľahaného snehu
Doba prípravy: cca 20 minút + cca 20 dopečenie
Množstvo vystačí na 1 skutočne veľký plech alebo 2–3 tortové korpus
Ingrediencie
na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 200 g Hery
- 3 žĺtky
- 4 lyžice šľahačky (smotana 33 a viac %)
- 1/4 prášku do pečiva
- soľ na špičku noža
na vrchnú vrstvu:
- 6 bielkov
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g práškového cukru
- 250 g guličiek ríbezlí (ríbezle len oberte, pokiaľ možno neprepierajte vo vode)
Postup
1. Na doske alebo v robote vypracujte cesto, ktoré potom valčekom rozváľajte na plechu. V tortovej forme použite svoje ruky; výška cesta cca 1,5 cm.
2. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte cca 10–15 minút do slabunko ružova, cesto bude nedopečené! Akonáhle cesto vytiahnete, teplotu v rúre zvýšte na 200 °C.
3. Zatiaľ čo sa pečie cesto, vyšľahajte v robote sneh, opatrne na menších otáčkach zašľahajte krupicový cukor a následne gumovou stierkou potom ten práškový. Úplne nakoniec pridajte ríbezle.
4. Gumovou stierkou naneste na polodopečené cesto ríbezľovo-snehovú dobrotu v hrubej vrstve, avšak nie vyššiu než 4 cm, pretož potom už sa sneh pripaľuje.
5. Plech alebo tortovú formu so snehovoou vrstvou vložte na 3–4 minúty do rozpálenej rúry, potom teplotu znížte na minimum a počkajte, kým sneh ľahučko zhnedne, čo podľa typu rúry bude trvať ďalších 15–20 minút.
6. Po vybratí vám múčnik ľahko spadne, čoho sa neľakajte a servírujte teplé, najlepšie do 5 hodín od upečenia. Dezert je vynikajúci aj druhý deň, samozrejme málokedy ostane.