Svoje využitie nájdu nielen v čerstvom šaláte, leče alebo v rajskom pretlaku, ale tiež v troch špeciálnych receptoch, ktoré sme si pre vás dnes pripravili!
Paradajkový tataráčik
Osviežujúci pokrm, ktorý môžete vegetariánom pyšne servírovať hneď vedľa jeho mäsových variantov. Letný tataráčik z paradajok je skvelým predkrmom, ktorý pripravíte skutočne za niekoľko minút!
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké paradajky
- 1 malá cibuľa (drvená alebo nasekaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (drvené alebo nasekané nadrobno)
- 2 lyžice čerstvo nasekaného petržlenu
- 1 lyžička balzamikového octu
- 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
Čo sa bude určite hodiť na prípravu a servítovanie
Postup:
- Paradajky dôkladne umyte. Odstráňte stonky a nakrájajte ich na malé kocky. Aby bol tatarák čo najjemnejší, zbavte sa tiež väčších semienok.
- V miske zmiešajte nasekanú cibuľu, cesnak a petržlen s nakrájanými paradajkami.
- Pridajte balzamikový ocot a olivový olej do misy s paradajkami a premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.
- Do zmesi podľa chuti nasypte soľ a čerstvo namleté čierne korenie.
- Pripravený pokrm dajte na 30 minút odpočinúť do chladničky.
- Podávajte s čerstvým pečivom.
Paradajková galetka
Kam s bohatou úrodou paradajok? No predsa na plech! Rustikálny koláč pôvodom z Francúzska ich znesie skutočne veľa. A práve kombinácia rôznych druhov paradajok dodá galetke pestrofarebný vzhľad a jedinečnú chuť.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla (nakrajaného na kocky)
- 1/2 lyžičky soli
- 1 vajce
- 2–3 lyžice studenej vody
Na náplň:
- 4 stredne veľké paradajky (nakrájané na tenké kolieska)
- 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná na tenké kolieska)
- 100 g tvrdého syru (napr. gouda)
- 2 lyžice čerstvo nasekanej bazalky
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave a servírovaní
Postup:
- Najprv si pripravte cesto. V mise zmiešajte hladkú múku a soľ. Pridajte nakrájané studené maslo a prstami ho vmiešajte do múky, kým nevznikne drobivá konzistencia.
- Potom pridajte vajce a postupne prilievajte studenú vodu. Miešajte prstami alebo lyžicou, kým sa všetky ingrediencie nespoja do hlbokého cesta. Pokiaľ je cesto príliš suché, pridajte ešte trochu studenej vody.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 30 minút odležať do chladničky.
- Medzitým si pripravte náplň. Na tenké plátky nakrájajte paradajky a cibuľu. Nastrúhajte tvrdý syr a nasekajte bazalku.
- Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske. Vytvorte z neho kruh s priemerom asi 25 cm.
- Na rozvaľkané cesto dajte striedavo paradajky a cibuľu. Päť centimetrové okraje nechajte bez náplne. Posypte nasekanou bazalkou a nastrúhaným syrom.
- Použite soľ a čerstvé mleté čierne korenie a pokvapkajte cesto olejom.
- Okraje cesta zložte cez náplň, aby vznikla voľne otvorená galetka.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° asi 25–30 minút alebo kým cesto nezíska zlatistú farbu.
- Hotovú galetku nechajte krátko vychladnúť a podávajte teplú ako hlavné jedlo alebo predjedlo.
Talianska paradajková polievka
Polievka s chuťou leta a Talianska. Hoci tradičná talianska polievka nevyžaduje žiadnu zložitú prípravu, odmení sa vám v podobe vône tiahnucej sa po celom byt. Odporúčame na ňu využiť zrelé paradajky, vďaka ktorým získa ešte výraznejšiu chuť!
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých paradajok (olúpaných a nasekaných na kúsky)
- 1 cibuľa (nasekaná najemno)
- 2 strúčiky cesnaku (drvený alebo nasekaný nadrobno)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička cukru (voliteľne, na zjemnenie kyslosti paradajok)
- 750 ml zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
- 1/4 šálky čerstvej bazalky (nasekanej)
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu alebo pecorina
Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave a servírovaní
Postup:
- Na strednom ohni si pripravte hrniec a ohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezmäknú a nezískajú ľahko zlatistú farbu.
- Do hrnca pridajte nasekané paradajky a smažte ich s cibuľou a cesnakom asi 5 minút, kým neuvoľnia šťavu a nezmäknú.
- Pridajte sušenú bazalku, oregano a prípadne cukor. Dochuťte soľou a čerstvým mletým čiernym korením.
- Zalejte paradajky zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte plameň na nízky a varte polievku pod pokrievkou asi 15–20 minut, aby sa chute prepojili.
- Medzitým si pripravte čerstvú bazalku a parmezán, prípadne pecorino. Keď bude polievka hotová, môžete ju s nim dochutiť.
- Po 20 minútach varenia polievku nechajte trošku vychladnúť.
- Pomocou mixéra rozmixujte paradajkovú zmes do hladkej konzistencie.
- Dochuťte ju soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Polievku servírujte teplú s čerstvo nasekanou bazalkou a posypanou strúhaným parmezánom alebo pecorinom.
Náš tip na záver: Keď zbierate paradajky, vždy ich trhajte so stopkou alebo v celých trsoch. Väčšina aromatických látok sa totiž nachádza práve v zelených stonkách, stipkách aj listoch, na ktorých vyrastali žľazové chĺpky s éterickými olejmi. Tieto látky sú tak zodpovedné za plnú charakteristickú chuť paradajok.
Inšpirujte sa ďalšími zeleninovými receptami
07. januára 2022
Quiche s paradajkami
10. januára 2022
Cuketové placky so smotanovo-jogurtovým dipom
15. januára 2025