Zakladateľ rebríčka kvality reštaurácii Maurerův výběr Grand Restaurant, organizátor nesporne jedného z najlepších českých food festivalov Grand Restaurant Festival a tiež renomovaný gastronomický publicista. To by bolo stručné predstavenie.
Pavla sme fotili s vaším obľúbeným seriálom Kuchyňa robí človeka v jeho dome v pražskej Troji.
Tak a teraz už vyzuť topánky a ráčte vstúpiť…
Kuchyňa robí človeka
Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Harda, držiteľa ocenenia Czech Press Photo. Nie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte.
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne.
Kde momentálne bývate a s kým?
Osem mesiacov v Troji s manželkou a synom, štyri mesiace v rybárskej dedine v severnom Katalánsku s manželkou a občasnými návštevníkmi: syn, dcéra, zať, vnúčatá a kamaráti.
Zdieľate obydlie s nejakými nemými tvárami?
Weimarský stavač menom Abel.
Ako by ste popísal svoje bývanie v jednej krátkej vete?
Potrebujem okolo seba mať stromy a čo najviac prírody, čo sa zatiaľ darí.
Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu?
Platí. Moja moravská babička tomu hovorila „setnice“.
Čo si na svojej kuchyni najviac vážite a prečo?
Vzdialenosť a logické usporiadanie najsvätejšej trojice: drez – chladnička – sporák.
Vymenujte tri veci, bez ktorých by ste sa v kuchyni nezaobišli.
Slow cooker, mixér, mlynček na parmezán.
Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v špajzi nikdy nemôže chýbyť?
Pribináčik, kapary, za'atar, vajíčko, olivový olej, sušené paradajky, kampotské korenie...
Čo ste naposledy uvarili/napiekli?
Hovädzie kúsky s cajunským korením z New Orleans, zeleninou a ryžou. Všetko ako „home-made čína“ v pomalom hrnci.
Považujete sa za dobrého kuchára? Čo by ste uvarili vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť dojem?
Som priemerný, ale nadšený. Šafranové rizoto s krevetami piri piri.
Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení?
Podľa toho, čo varím: Carlos Santana, alebo Rádio Beat.
Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?
Španielska.
Máte obľúbený originálny pokrm, s ktorým by ste sa podelil o recept s našimi čitateľmi?
Podelím sa o recept na cez noc varené hovädzie s cajunským korením.
Preferujete sladké alebo slané?
Slané
Hranolky alebo šalát?
Hranolky domáce.
Kávu alebo čaj?
Litre kávy.
Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým by ste večerali:
Quentin Tarantino alebo Alfred Hitchcock. Oba kládli v takmer všetkých filmoch výnimočný dôraz na posun deja skrz jedlo či pitie.
Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole alebo skôr ste za komornejšie stolovanie?
Veľkým hostinám.
Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?
Nie.
K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko?
Talianske a španielske vína, české pivo. Vodu z kohútiku so šungitom (aktívne uhlie).
Akú kuchynskú vychytávku by ste odporučil, ktorú ste v poslednej dobe objavil?
Japonské nože.
Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňa snov?
Dvaja pomocníci, pri krájaní ingrediencií a potom ešte niekto na umývanie riadu. :-)
Bez ktorých vecí sa Pavel Maurer v kuchyni nezaobíde?
Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností
15. januára 2024
Kuchyňa robí človeka: Jan Šebek
13. decembra 2023
Kuchyňa robí človeka: Lukáš Kimlička
27. novembra 2023
Kuchyňa robí človeka: Vavřinec Hradílek
21. augusta 2023