Jednoduchý recept na Gazpacho

23. augusta 2024
Jednoduchý recept na Gazpacho
Milujete paradajky? Pripravte si jeden z kulinárskych symbolov Španielska. 
Prekvapivo zasýti, príjemne ochladí a ešte vo vás zanechá dobrý pocit, že ste niečo urobili pre svoje zdravie. 
Gazpacho sa podáva vychladené, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch. 

Obtiažnosť: jednoduché
Počet porcií: 4-6

Čas prípravy: 25 minút
 
Jednoduchý recept na Gazpacho

Ingrediencie:

  • 1,2 kg zrelých paradajok
  • 1 menšia uhorka (asi 200 g)
  • 1 malá zelená paprika
  • 1 malá červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g bieleho pečiva (bez kôrky)

na dochutenie:

na dozdobenie:

  • nakrájané malé kocky papriky, uhorky a paradajok, popr. rukola alebo bazalka a krutóny

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

  1. Paradajky olúpte (pôjde vám to lepšie, pokiaľ ich na chvíľku ponoríte do vriacej vody a tak ich schladíte). Olúpané tak nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Uhorku tiež olúpte a nakrájajte na kolieska, papriku zbavte semienok a nakrájajte ju na menšie kúsky, ktoré pôjde dobre rozmixovať. 
  3. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na mesiačiky, olúpané strúčiky cesnaku na malé kúsky.
  4. Pečivo nakrájajte na kocky a namočte ho na chvíľku do vody, aby zmäklo.
  5. Všetky pripravené ingrediencie vymixujte dohladka v stolnom mixéri, následne pridajte olivový olej, vinný ocot, soľ a čierne korenie podľa chuti a špachtľou dobre premiešajte. 
  6. Hotové gazpacho prelejte do hrnca alebo inej vhodnej nádoby a dajte aspoň na hodinu do chladničky vychladiť.
  7. Polievku podávajte studenú. Tesne pred podávaním v miskách alebo širokých pohároch ju môžete dozdobiť podľa svojej fantázie nakrájanými kúskami zeleniny, vhodnými bylinkami a svetlými krutónmi.  

Pre nenapraviteľných mäsožrútov môžete túto čisto vegetariánsku polievku ozdobiť plátkom šunky jamónského typu (prošuto, sušená bavorská šunka).

Emile Henry
15,5 €

Vyskúšajte ďalšie rýchle recepty na osvieženie

Vyskúšajte ďalšie rýchle recepty na osvieženie