Milujete paradajky? Pripravte si jeden z kulinárskych symbolov Španielska.
Prekvapivo zasýti, príjemne ochladí a ešte vo vás zanechá dobrý pocit, že ste niečo urobili pre svoje zdravie.
Gazpacho sa podáva vychladené, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch.
Obtiažnosť: jednoduché
Počet porcií: 4-6
Čas prípravy: 25 minút
Prekvapivo zasýti, príjemne ochladí a ešte vo vás zanechá dobrý pocit, že ste niečo urobili pre svoje zdravie.
Gazpacho sa podáva vychladené, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch.
Obtiažnosť: jednoduché
Počet porcií: 4-6
Čas prípravy: 25 minút
Ingrediencie:
- 1,2 kg zrelých paradajok
- 1 menšia uhorka (asi 200 g)
- 1 malá zelená paprika
- 1 malá červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g bieleho pečiva (bez kôrky)
na dochutenie:
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice červeného vinného octu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
na dozdobenie:
- nakrájané malé kocky papriky, uhorky a paradajok, popr. rukola alebo bazalka a krutóny
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
- Paradajky olúpte (pôjde vám to lepšie, pokiaľ ich na chvíľku ponoríte do vriacej vody a tak ich schladíte). Olúpané tak nakrájajte na menšie kúsky.
- Uhorku tiež olúpte a nakrájajte na kolieska, papriku zbavte semienok a nakrájajte ju na menšie kúsky, ktoré pôjde dobre rozmixovať.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na mesiačiky, olúpané strúčiky cesnaku na malé kúsky.
- Pečivo nakrájajte na kocky a namočte ho na chvíľku do vody, aby zmäklo.
- Všetky pripravené ingrediencie vymixujte dohladka v stolnom mixéri, následne pridajte olivový olej, vinný ocot, soľ a čierne korenie podľa chuti a špachtľou dobre premiešajte.
- Hotové gazpacho prelejte do hrnca alebo inej vhodnej nádoby a dajte aspoň na hodinu do chladničky vychladiť.
- Polievku podávajte studenú. Tesne pred podávaním v miskách alebo širokých pohároch ju môžete dozdobiť podľa svojej fantázie nakrájanými kúskami zeleniny, vhodnými bylinkami a svetlými krutónmi.
Pre nenapraviteľných mäsožrútov môžete túto čisto vegetariánsku polievku ozdobiť plátkom šunky jamónského typu (prošuto, sušená bavorská šunka).
Vyskúšajte ďalšie rýchle recepty na osvieženie
02. januára 2022
Recept na hummus podľa Jamieho Olivera
09. augusta 2024