
Milujete paradajky? Pripravte si jeden z kulinárskych symbolov Španielska.
Prekvapivo zasýti, príjemne ochladí a ešte vo vás zanechá dobrý pocit, že ste niečo urobili pre svoje zdravie.
Gazpacho sa podáva vychladené, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch.
Obtiažnosť: jednoduché
Počet porcií: 4-6
Čas prípravy: 25 minút
Prekvapivo zasýti, príjemne ochladí a ešte vo vás zanechá dobrý pocit, že ste niečo urobili pre svoje zdravie.
Gazpacho sa podáva vychladené, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch.
Obtiažnosť: jednoduché
Počet porcií: 4-6
Čas prípravy: 25 minút

Ingrediencie:
- 1,2 kg zrelých paradajok
- 1 menšia uhorka (asi 200 g)
- 1 malá zelená paprika
- 1 malá červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g bieleho pečiva (bez kôrky)
na dochutenie:
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice červeného vinného octu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
na dozdobenie:
- nakrájané malé kocky papriky, uhorky a paradajok, popr. rukola alebo bazalka a krutóny
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
- Paradajky olúpte (pôjde vám to lepšie, pokiaľ ich na chvíľku ponoríte do vriacej vody a tak ich schladíte). Olúpané tak nakrájajte na menšie kúsky.
- Uhorku tiež olúpte a nakrájajte na kolieska, papriku zbavte semienok a nakrájajte ju na menšie kúsky, ktoré pôjde dobre rozmixovať.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na mesiačiky, olúpané strúčiky cesnaku na malé kúsky.
- Pečivo nakrájajte na kocky a namočte ho na chvíľku do vody, aby zmäklo.
- Všetky pripravené ingrediencie vymixujte dohladka v stolnom mixéri, následne pridajte olivový olej, vinný ocot, soľ a čierne korenie podľa chuti a špachtľou dobre premiešajte.
- Hotové gazpacho prelejte do hrnca alebo inej vhodnej nádoby a dajte aspoň na hodinu do chladničky vychladiť.
- Polievku podávajte studenú. Tesne pred podávaním v miskách alebo širokých pohároch ju môžete dozdobiť podľa svojej fantázie nakrájanými kúskami zeleniny, vhodnými bylinkami a svetlými krutónmi.
Pre nenapraviteľných mäsožrútov môžete túto čisto vegetariánsku polievku ozdobiť plátkom šunky jamónského typu (prošuto, sušená bavorská šunka).