

Druhy nožov
Domov si môžete zaobstarať buď klasické nože európskeho typu alebo ázijské. Ázijské nože sú tak populárne, že prenikli aj do základnej sady klasických európskych nožov, ale kompletného sprievodcu ázijskými nožmi sme pre vás pripravili v samostatnom článku.
Čistiaci nôž
Ošúpe zemiaky, ovocie a zeleninu. Je tiež výborný na vykrajovanie kazových miest z ovocia alebo zeleniny.
Nôž na zeleninu
Rovné ostrie robí z tohto noža perfektný nástroj pre čistenie a krájanie ovocia a zeleniny.
Nôž na zdobenie - špikovací
Špikovací nôž je výborný na lúpanie, krájanie, čistenie a zdobenie ovocia a zeleniny. Jeho ostrá špička z neho robí skvelý nôž pre orezávanie.
Nôž na porciovanie mäsa
Tento nôž s vlnkovaným ostrím dokonalo nakrája na tenučké plátky okrem iného šunku alebo lososa, ale tiež torty a zákusky. Vlnkované ostrie zaručí, že sa potraviny nebudú k čepeli lepiť. Zaoblená špička čepele umožňuje plátky hneď servírovať na tanier.


Univerzálny nôž
Jednoducho a bez námahy nakrája potraviny s tvrdou kôrkou alebo škrupinou a mäkkým vnútrom. Veľmi užitočný pre ľahké jedlá a studené obedy.
Nôž na steaky
Jemne zaoblená čepeľ steakového noža zaručuje hladký prierez restovaným alebo grilovaným mäsom.
Vykosťovací nôž
Tento pružný nôž má čepeľ s vysokou špičkou, ktorá je ideálna pre vykosťovanie a odstraňovanie tuku a šliach.
Filetovací nôž
Úzka a pružná čepeľ zaručí, že filety mäsa alebo rýb budú úplne tenučké.




Nôž na chlieb
Vrúbkované ostrie umožní bez námahy prerezať tvrdú chlebovú kôrku a nakrájať tenké a čisté plátky vďaka svojim výrazným hrotom.
Kuchársky nôž
Univerzálny nôž pre profesionálov aj amatérskych kuchárov, ideálny na krájanie zeleniny, surového mäsa alebo ovocia na kocky, ale tiež na sekanie a krájanie byliniek hojdavým pohybom.
Plátkovací nôž
Dlhý plátkovací nôž je perfektný na krájanie veľkých kusov mäsa na jemné plátky a porciovanie surového mäsa.
Nôž Santoku
Nôž Santoku je ázijský ekvivalent nášho kuchárskeho noža – je dokonalý na krájanie mäsa, rýb aj zeleniny. Všetky nože Santoku od Zwilling majú veľmi špicaté leštené ostrie.




Nôž na lososa
Flexibilná čepeľ tohto noža umožňuje nakrájať jedným pohybom tenučké plátky lososa alebo šunky.
Sekáčik
Geometrická vyváženosť, široká čepeľ obdĺžnikového tvaru a pomerne tupý uhol krájacieho ostria podobný sekere. Rozseká veľké kusy mäsa a presekne rebrá a ďalšie kosti.
Vidlička na mäso
Vidlička na mäso sa používa pre udržanie pečeného mäsa a šunky pri krájaní na plátky, pri otáčaní kúskov mäsa v pekáči alebo v nádobe na pečenie, alebo na servírovanie plátkov na tanieri.


