Celkový čas prípravy: 35 minút
z toho pečenie: 25 minút
Počet porcií: 4-5
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 250 g špenátových listov
- 150 g údeného
- 200 g strúhaného syra
- 1 cibuľa
- 1 lyžica masla
- 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
- 1 téglik smotany 12 %
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť žihľavy
- soľ a čierne korenie a muškátový oriešok
Postup
- Dajte variť osolenú vodu do väčšieho hrnca. Zemiaky dôkladne umyte, olúpte a nakrájajte na hrubšie plátky.
- Plátky zemiakov vhoďte do vriacej vody a 10 minút varte. Potom vodu zlejte, zemiaky budú pevné, len ľahko predvarené.
- Medzitým olúpanú cibuľu nakrájajte nadrobno a ľahko orestujte na masle. Potom zaprášte múkou, zalejte smotanu a krátko povarte. Takto pripravená omáčka – bešamel po chvíli zhustne.
- Špenát aj žihľavu zbavte stoniek, dôkladne prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a potom listy nahrubo nasekajte.
5. Rúru predhrejte na 170 °C. Do zapekacej formy alebo väčšieho liatinového kastróla či pekáča vyskladajte polovicu zemiakov a zalejte polovicou bešamelu.
6. Potom dajte vrstvu špenátu so žihľavou, pridajte nasekaný cesnak a na kocky nakrájané údené, osoľte, okoreňte a dochuťte strúhaným muškátovým orieškom. Poslednú vrstvu vytvorte zo zvyšných zemiakov a opäť prelejte pripravenou omáčkou.
7. V rúre pečte zhruba 20 minút, potom posypte strúhaným syrom a ešte 5 minút dopečte, až kým sa syr rozpustí a upečie dozlatista.
Veľká noc naslano – ďalšie recepty
27. marca 2022
Veľkonočná plnka so slaninou, kešu a jarnými bylinkami
17. marca 2022
Veľkonočná polievka
12. apríla 2022
Veľká noc na grile
27. marca 2022