Doba prípravy: cca 120 minút, z toho pečenie 45–50 minút + uležanie krému 8 hodín
uležanie hotovej torty 1 hodina
Suroviny zodpovedajú tortovej forme s priemerom 20/22 cm a teda 10–12 porciam
Ingrediencie
na korpus:
- 340 g kryštálový cukor
- 270 g tekvicové pyré
- 270 g hladká múka
- 120 g olej
- 100 g cmar
- 5 g škorica mletá
- 5 g jedlá soda
- 3 g soľ
- 2 g muškátový oriešok mletý
- 2 vajcia veľkosť M
čokoládová náplň (ganache):
- 200 g mliečna čokoláda
- 100 g smotana na šľahanie 33%
- 2 g morská soľ
na dokončenie:
- 500 g smotana na šľahanie 33%
- 100 g mini marshmallows
- kakao na posypanie
SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY
Postup
1. Najprv rozmixujte dohladka upečenú tekvicu (hokkaido, maslovú alebo špagetovú) a vytvorte pyré. Potom do nádoby stolného mixéra pridajte olej, cmar a vajcia a všetko rozmixujte dohladka. Skvelo poslúži aj tyčový mixér.
2. V mise zmiešajte všetky ostatné ingrediencie a pridajte tekutú zmes.
3. Ručnou metlou vymiešajte do hladkej hmoty, ktorá po škorici dostane svetlo-hnedú farbu. Tekuté cesto nalejte do papierom vyloženej tortovej formy. Pečte pri 160 °C veľmi pomaly cca 45 až 50 min. Pred vytiahnutím skúste špajlou, či je torta vo vnútri prepečená. Upečený korpus nechajte vychladnúť na mriežke a potom opatrne vyberte z formy a nechajte na boku.
4. Počas pečenia si pripravte čokoládovú náplň (ganache). Na ganache uvarte smotanu so soľou a ešte horúcu nalejte na rozlámanú mliečnu čokoládu v mise kuchynského robota, ak máte k dispozícii. Pokiaľ ho nemáte, použite akúkoľvek nádobu, kde následne budete môcť pracovať so šľahačom alebo tyčovým mixérom so šľahacím nadstavcom.
5. Zmes nechajte 2–3 minút povoliť a následne dôkladne premiešajte pomocou robota alebo ponorného mixéra.
6. Hmotu nechajte v chladničke 6–8 hodín vyzrieť. K vychladenej ganache pridajte 500 ml šľahačky (smotany na šľahanie min. 33%) a pomaly vyšľahajte do pevného krému.
7. Korpus dvakrát prerežte a naplňte pripravenou ganache. Povrch husto posypte mini marshmallows a ešte zasypte kakaom. Pred vlastným podávaním nechajte aspoň 1 hod. odležať v chladničke. Potom nakrájajte na porcie a servírujte. Dozdobiť môžete ešte tekvicovými semienkami.
Ďalšie recepty Jozefa Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
27. decembra 2022 Josef Maršálek
Empanandy s nivou a pekanovými orieškami
10. októbra 2022 Josef Maršálek