Za pár minút a len pomocou niekoľkých ingrediencií si ho môžete uvariť jednoducho doma. Recept je tak jednoduchý, že najväčšiu prácu budete mať so zháňaním kvalitných sláviek. Pokiaľ teda viete, kde kúpiť čerstvé slávky, máte už teraz vyhraté.
Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Recept pre 2 osoby
Moules-frites
Ďalšou francúzskou klasikou, ktorú vám dnes predstavím, sú "moules-frites" – teda slávky s hranolky. Ideálne pohostenie pre milovníkov morských plodov. Na prvý pohľad možno zvláštna kombinácia, ale pri bližšom pohľade, je to v skutku naozaj chutný „výmysel“.
Svoje prvé mušle som ochutnala v Belgicku. Bolo to celkom úsmevné. Snažila som sa miestnemu kuchárovi vysvetliť, že by som ich chcela jesť bez zeleru (pretože jeho chuť jednoducho nemusím). Za trest mi priniesol nedochutené jedlo. Druhýkrát som sa už nenechala zahanbiť a objednala si ich pekne aj so zelerom, ako tradícia káže.
Môj muž miluje morské plody na všetky spôsoby, a tak som sa odhodlala počas vianočných sviatkov uvariť moules-frites u nás doma. Ako samozrejme tušíte, bez zeleru.
Preto vám dnes predstavím jednoduchý recept na Moules marinières, teda slávky na bielom víne s cesnakom, šalotkou a petržlenom podávané s hranolkami. (Pokiaľ stojíte o chuť zeleru, pridajte si ho. Hlavné je, aby vám chutilo). Hranolky si urobte tak, ako ich máte najradšej. Já používam teplovzdušnú fritézu, takže sú pripravené s minimom práce a s menším množstvom tuku.
Ingrediencie
- 1 kg čerstvých slávek
- 4 pekné šalotky
- 2 až 4 strúčiky cesnaku (cca 12 až 24 g)
- 2 dcl suchého bieleho vína
- petržlen listový podľa chuti
- slnečnicový olej či maslo (cca 30 g)
- soľ a čierne korenie podľa chuti (nemusí byť)
Čistenie sláviek
- Slávky najprv pekne prepláchnite vodou a zbavte prípadných nečistôt.
- Umyte ich pomocou kefky, na väčšie nečistoty vám bude užitočný malý lúpací nôž. Nebojte sa, nie je to žiadna veda, keď už sa toho nebojím ani ja.
- Plavúce a rozbité lastúry rovno vyhoďte. Pootvorené tak položte na pracovnú plochu a ľahko poklepte napríklad pomocou noža. Tie, ktoré sa zatvárajú, sú v poriadku. Slávky, ktoré už nereagujú, tiež vyselektujte. Najskôr už nie sú živé. Predídete tak nechcenej intoxikácii.
- Olúpte cibuľu aj cesnak a nakrájajte ich na drobno.
- Vo veľkom najlepšie liatinovom hrnci nechajte na masle opražiť šalotky s cesnakom dosklovita. (Železný hrniec dobre rozvádza teplo a my chceme, aby sa nám slávky uvarili všetky naraz.)
- Vložte slávky do hrnca a pomocou penovačky opatrne zamiešajte. Pridajte na intenzite tepla, prikryte pokrievkou a nechajte cca 5 minút variť, aby sa pekne otvorili. Nie je nutné miešať.
- Čakanie si skráťte prípravou petržlenu. Ten nasekajte na väčšie kúsky, aby bol na skus cítiť. Pokiaľ slávky pustili mnoho vody, môžete a nemusíte vodu scediť. (Záleží na tom, ako veľmi chcete cítiť chuť bieleho vína.)
- Teraz je čas na rýchle prebranie sláviek, ktoré sa neotvorili. Všetky zatvorené vyberte, pravdepodobné už tiež neboli živé.
- Otvorené mušle vráťte späť do hrnca a pridajte biele víno a listový petržlen, prípadne soľ a čierne korenie. Slávky ale bývajú samé o sebe slané.
- Na miernom ohni miešajte cca po dobu 5 minút. Celé jedlo príjemne prevonia vínom a bylinkami.
- Môžete podávať s čerstvou bagetou, čerstvými cestovinami či domácimi hranolkami.
Dôležité tipy
- Dôležité je použiť skutočne čerstvé slávky. Páčilo sa mi prirovnanie, že by mali voňať po mori, nie rybacinou.
- Biele víno môžete nahradiť smotanou či kokosovým mliekom.
- Máte radi korenie? Potom môžete slávky pripravovať s kari alebo červenou paprikou.
- Pre milovníkov výraznejších chutí pridajte listový zeler, ktorý varte už so šalotkami, aby stihol zmäknúť.
- Ostala vám omáčka zo sláviek? Nevyhadzujte ju! Uvarte v nej ryžu a pripravte si skvelé rizoto s morskými plodmi.
Kto je "naša" Míša?
Míša je naša kolegyňa, ktorá pomáha vytvárať digitálnu stopu brandu Potten & Pannen-Staněk. Na našom novom blogu vás bude každý mesiac zoznamovať s niektorými tajmi, záludnosťami a aj skvostmi francúzskej kuchyne, ktorú sa snaží variť doma svojím 3 mlsným chlapom, tvoriacim dokopy stredobod jej života. Míša o sebe ďalej hovorí:
"Přátelé mi říkají jednoduše Míšo. Jsem rodilá Češka, která miluje tanec a dobré jídlo. Do Francie mě před deseti lety zavál život. Proč? No, znáte tu písničku Lucie Bílé „Láska je láska“ nebo Čechy milovanou reklamu „Když ji miluješ, tak není co řešit…“… no, tak proto. Po odjezdu z rodné země jsem změnila povolání, naučila se francouzsky a porodila dvě děti. A také se začala sžívat s novou kulturou a místní kuchyní. A že mají Francouzi obzvláště vytříbený jazýček 😊
Když jsem ještě žila v Čechách, receptů s masem byste v mé kuchyni našli pomálu. Přitahovalo mne vždy spíše pečení sladkého. To je zásluha mojí babičky, která mě už od mých 4 let zasvěcovala do svého kulinářského umění. Její piškotové rolády nebo plněné buchty byly vyhlášené v celém okolí. Časem jsem ale začala vařit i jídla pro "masožrouty"; prostě proto, že jsem se do jednoho takového zamilovala... Přiznávám však bezostyšně, že i když je francouzská gastronomie opravdovým zážitkem, mezi má top oblíbená jídla stále patří bramborové knedlíky s uzeným a pořádně vysmaženou cibulkou a také babiččiny "amolety" s cukrem a skořicí. Připomínají mi totiž teplo domova a mé dětství."