Vyskúšajte lahodnú fazuľovú polievku plnú farieb podľa receptu Tomáša Plíšku alias Kluka v zástěře. Prehreje vás v chladných dňoch a s pečivom hravo vystačí aj ako hlavný chod. Najlepšie prepojenie chutí dosiahnete pomalým varením v liatinovom riade značky STAUB, v ktorom sa polievku nemusíte báť hneď aj servírovať.
Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 15 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Počet porcií: 4
Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 15 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Počet porcií: 4
Ingrediencie
Na polievku:
- 1 veľká cibuľa
- 100 g mrkvy
- 100 g stonkového zeleru
- 100 g hnedých šampiňónov
- 100 g červenej kapie
- 200 g pasírovaných paradajok
- 2 ks zemiakov
- 100 g fazule (mix sušených bielych a červenej fazuli)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 50 g kvalitnej slaniny
- 1 lyžica maste
- 2 ks bobkového listu
- 5 guľôčok nového korenia
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička koriandru
- 1 lyžička tymianu
- ¾ lyžička soli
- čierne korenie
Na servírovanie:
- baby špenát
- kyslá smotana
- kváskový chlieb
- čierny sezam (alebo iné obľúbené semienka)
Čo by sa vám mohlo hodiť k vareniu a servírovaniu
Postup
- Na noc si namočte fazuľu do studenej vody. Druhý deň prepláchnite, zalejte čerstvou vodou a uvarte so štipkou rasce. V priebehu varenia sa snažte zbierať penu, ktorá vám bude postupne vznikať na hladine.
- V hrnci najprv orestujte na kocky nakrájanú slaninu. Slaninu nechajte dozlatista opiecť a následne odložte do misky.
- Do hrnca pridajte masť a cibuľu a restujte na miernom stupni zhruba 5 minút, potom pridajte na 1 cm veľké kocky nakrájanú mrkvu, stopkový zeler, papriku a spoločne restujte ďalších 5 minút. Po 10 minútach pridajte nakrájané šampiňóny. Akonáhle sa vám zmes rozvonia, vareškou ju dajte na kraj dna hrnca, aby vám na dne hrnca vznikol voľný priestor.
- Pridajte korenie (bobkový list, nové korenie, čierne korenie, koriander, rascu a tymian) a prelisovaný cesnak. Chvíľku počkajte, kým sa korenie rozvonia a premiešajte so zeleninou. Potom podlejte litrom zeleninového vývaru, prikryte pokrievkou a varte na miernom stupni asi 1 hodinu. V priebehu varenia nezabúdajte niekoľkokrát premiešať.
- Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a uvarte do mäkka. Všetko varte na miernom stupni, vďaka pomalému procesu varenia sa vám totiž pekne prepoja všetky chute.
- Akonáhle sú zemiaky hotové, pridajte pasírované paradajky, fazuľu, slaninu, soľ a čierne korenie. Nechajte spoločne prehriať a môžete podávať.
- Servírujte s pár lístkami baby špenátu, lyžicou kyslej smotany a opečeným kváskovým chlebom. Môžete tiež posypať obľúbenými semienkami, napríklad čiernym sezamom.
Ďalšie polievky na zahriatie
12. júla 2022
Krémová zemiaková polievka s hubami
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Šošovicová polievka podľa Zdeňka Pohlreicha
01. novembra 2022
Tekvicová polievka s chilli
03. januára 2022