Paradajky trikrák inak!

08. augusta 2024
Paradajky trikrák inak!
Sezóna paradajok je v plnom prúde. A to znamená jediné... Či už máte svoje vlastné zo záhradky, skleníka alebo balkóna, je ideálny čas na ich zber. 
Svoje využitie nájdu nielen v čerstvom šaláte, leče alebo v rajskom pretlaku, ale tiež v troch špeciálnych receptoch, ktoré sme si pre vás dnes pripravili! 
Paradajky trikrák inak!

Paradajkový tataráčik

Osviežujúci pokrm, ktorý môžete vegetariánom pyšne servírovať hneď vedľa jeho mäsových variantov.  Letný tataráčik z paradajok je skvelým predkrmom, ktorý pripravíte skutočne za niekoľko minút!

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké paradajky
  • 1 malá cibuľa (drvená alebo nasekaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (drvené alebo nasekané nadrobno)
  • 2 lyžice čerstvo nasekaného petržlenu
  • 1 lyžička balzamikového octu
  • 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti

Čo sa bude určite hodiť na prípravu a servítovanie

Postup:

  1. Paradajky dôkladne umyte. Odstráňte stonky a nakrájajte ich na malé kocky. Aby bol tatarák čo najjemnejší, zbavte sa tiež väčších semienok.
  2. V miske zmiešajte nasekanú cibuľu, cesnak a petržlen s nakrájanými paradajkami.
  3. Pridajte balzamikový ocot a olivový olej do misy s paradajkami a premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili. 
  4. Do zmesi podľa chuti nasypte soľ a čerstvo namleté čierne korenie. 
  5. Pripravený pokrm dajte na 30 minút odpočinúť do chladničky.
  6. Podávajte s čerstvým pečivom.

Paradajková galetka

Kam s bohatou úrodou paradajok? No predsa na plech! Rustikálny koláč pôvodom z Francúzska ich znesie skutočne veľa. A práve kombinácia rôznych druhov paradajok dodá galetke pestrofarebný vzhľad a jedinečnú chuť.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla (nakrajaného na kocky)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 2–3 lyžice studenej vody

Na náplň:

  • 4 stredne veľké paradajky (nakrájané na tenké kolieska)
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná na tenké kolieska)
  • 100 g tvrdého syru (napr. gouda)
  • 2 lyžice čerstvo nasekanej bazalky
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti

Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave a servírovaní

Postup:

  1. Najprv si pripravte cesto. V mise zmiešajte hladkú múku a soľ. Pridajte nakrájané studené maslo a prstami ho vmiešajte do múky, kým nevznikne drobivá konzistencia. 
  2. Potom pridajte vajce a postupne prilievajte studenú vodu. Miešajte prstami alebo lyžicou, kým sa všetky ingrediencie nespoja do hlbokého cesta. Pokiaľ je cesto príliš suché, pridajte ešte trochu studenej vody. 
  3. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho na 30 minút odležať do chladničky. 
  4. Medzitým si pripravte náplň. Na tenké plátky nakrájajte paradajky a cibuľu. Nastrúhajte tvrdý syr a nasekajte bazalku.
  5. Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske. Vytvorte z neho kruh s priemerom asi 25 cm.
  6. Na rozvaľkané cesto dajte striedavo paradajky a cibuľu. Päť centimetrové okraje nechajte bez náplne. Posypte nasekanou bazalkou a nastrúhaným syrom.
  7. Použite soľ a čerstvé mleté čierne korenie a pokvapkajte cesto olejom. 
  8. Okraje cesta zložte cez náplň, aby vznikla voľne otvorená galetka. 
  9. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° asi 25–30 minút alebo kým cesto nezíska zlatistú farbu. 
  10. Hotovú galetku nechajte krátko vychladnúť a podávajte teplú ako hlavné jedlo alebo predjedlo. 

Talianska paradajková polievka

Polievka s chuťou leta a Talianska. Hoci tradičná talianska polievka nevyžaduje žiadnu zložitú prípravu, odmení sa vám v podobe vône tiahnucej sa po celom byt. Odporúčame na ňu využiť zrelé paradajky, vďaka ktorým získa ešte výraznejšiu chuť!

Ingrediencie:

  • 1 kg zrelých paradajok (olúpaných a nasekaných na kúsky)
  • 1 cibuľa (nasekaná najemno)
  • 2 strúčiky cesnaku (drvený alebo nasekaný nadrobno)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička cukru (voliteľne, na zjemnenie kyslosti paradajok)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/4 šálky čerstvej bazalky (nasekanej)
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu alebo pecorina 

Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave a servírovaní

Postup:

  1. Na strednom ohni si pripravte hrniec a ohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezmäknú a nezískajú ľahko zlatistú farbu. 
  2. Do hrnca pridajte nasekané paradajky a smažte ich s cibuľou a cesnakom asi 5 minút, kým neuvoľnia šťavu a nezmäknú.
  3. Pridajte sušenú bazalku, oregano a prípadne cukor. Dochuťte soľou a čerstvým mletým čiernym korením. 
  4. Zalejte paradajky zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte plameň na nízky a varte polievku pod pokrievkou asi 15–20 minut, aby sa chute prepojili. 
  5. Medzitým si pripravte čerstvú bazalku a parmezán, prípadne pecorino. Keď bude polievka hotová, môžete ju s nim dochutiť.
  6. Po 20 minútach varenia polievku nechajte trošku vychladnúť.
  7. Pomocou mixéra rozmixujte paradajkovú zmes do hladkej konzistencie. 
  8. Dochuťte ju soľou a čiernym korením podľa chuti. 
  9. Polievku servírujte teplú s čerstvo nasekanou bazalkou a posypanou strúhaným parmezánom alebo pecorinom.

Náš tip na záver: Keď zbierate paradajky, vždy ich trhajte so stopkou alebo v celých trsoch. Väčšina aromatických látok sa totiž nachádza práve v zelených stonkách, stipkách aj listoch, na ktorých vyrastali žľazové chĺpky s éterickými olejmi. Tieto látky sú tak zodpovedné za plnú charakteristickú chuť paradajok.

Inšpirujte sa ďalšími zeleninovými receptami

Inšpirujte sa ďalšími zeleninovými receptami