Vyskúšajte recept na hráškový krém podľa kuchára Lukáša Čížka, ktorý sa pýši titulom Kuchár roka 2022. Lukáš si pre vás pripravil jednoduchú, sviežu jarnú polievku doplnenú o slaninovú penu, ktorá pohladí vaše chuťové poháriky.
K príprave polievky aj peny odporúčame využiť rôzne typy mixérov, tyčový mixér na hladkú slaninovú penu a silný stolný mixér pre dokonale jemnú konzistenciu polievky.
Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 30 minút
Počet porcií: 5
K príprave polievky aj peny odporúčame využiť rôzne typy mixérov, tyčový mixér na hladkú slaninovú penu a silný stolný mixér pre dokonale jemnú konzistenciu polievky.
Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 30 minút
Počet porcií: 5
Ingrediencie
Hráškový krém:
- 500 ml zeleninový vývar
- 1 ks šalotka nadrobno
- 400 g čerstvý alebo mrazený hrášok
- 150 g zemiakov
- 200 ml mlieko
- 200 ml smotana
- 150 g maslo
- olivový olej
- biele korenie
- soľ
Slaninová pena:
- 50 g slaniny na kocky
- 50 g šalotky nadrobno
- 200 ml plnotučného mlieka
- 100 ml smotana 30%
- olej
- soľ
- čierne korenie
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
- Na oleji orestujte najemno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte hrášok a zemiaky nakrájané na malé kocky. Osoľte, okoreňte a zalejte zeleninovým vývarom.
- Ľahko povarte a pridajte smotanu a maslo. Celú zmes rozmixujte v mixéri.
- Preceďte cez jemné sitko do rajnice a osoľte podľa chuti.
- Na slaninovú penu orestujte slaninu na oleji, prilejte mlieko a smotanu. Dochuťte soľou a čiernym korením, zľahka povarte a vyšľahajte tyčovým mixérom na hladkú penu.
Pri servírovaní môžete polievku ozdobiť výhonkami hrášku a pažítkou.
Ďalšie lahodné polievky
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Šošovicová polievka podľa Zdeňka Pohlreicha
03. januára 2022
Francúzska cibuľačka zapekaná so syrom
02. januára 2022
Polievka plná farieb a chutí: Francúzska bujabéza
27. februára 2023