Vyskúšajte originálny recept od majstra cukrára Josefa Maršálka. Chrumkavé arašidové venčeky vás prekvapia kombináciou slaného karamelu a čokoládovej tonka ganache. Či už ho budete servírovať ako zákusok ku káve, alebo ako dezert po obede alebo večeri, môžeme zaručiť, že 20 kusov stačiť nebude.
Na prípravu odporúčame použiť kuchynský robot, ktorý vám uľahčí prípravu cesta aj náplne.
Náročnosť: stredná
Príprava: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút
Počet porcií: 20 ks
Ingrediencie
Odpalovaná hmota:
- 100 g voda
- 110g mlieko
- 80 g maslo
- 10 g krupicový cukor
- 3 g soľ
- 165 g hladká múka
- 220 g vajcia
- 50 g nahrubo nasekaných arašidov
Slaný karamel:
- 50 g masla
- 80 g krupicový cukor
- 80 g šľahačková smotana
- 2 g soľ
- 1/2 vanilkový lusk
Šľahaná čokoládová ganache:
- 750 g šlahačková smotana
- 150 g horká čokoláda
- 20 g med
- 5 g plátková želatína
- 1 tonka fazulka
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE
Postup
Odpalovaná hmota:
- Do hrnca odvážte všetko, okrem múky a vajec. Zmes priveďte do varu. Pridajte múku a miešajte, kým nemáte kompaktné nelepivé cesto. Odložte z ohňa.
- Pripravené cesto dajte do robota a približne minútu premiešavajte plochým šlahačom. Do zmesy postupne pridajte vajcia. Nechajte miešať, kým sa cesto nespojí s vajciami.
- Vreckom s hviezdicovou špičkou vytvarujte venčeky. Mali by mať približne 6 cm.
- Posypte nasekanými arašidmi a pocukrujte práškovým cukrom.
- Pečte vo vyhriate rúre na 180 stupňov do zlata. V priebehu pečenia, ktoré bude trvať približne 30 minút, neotvárajte rúru.
Slaný karamel:
- Do hrnca dajte maslo, cukor a soľ a za stáleho miešania pripravte svetlý karamel.
- K pripravenej zmesy pridajte vriacu smotanu s vyškriabanou vanilkou a dobre prevarte
- Nechajte vychladnúť.
Šľahaná čokoládová ganache:
- Želatínu nechajte nabobtnať v studenej vode.
- Polovicu smotany s nasrúhanou tonka fazuľkou priveďte do varu a pridajte čokoládu.
- Odložte z ohňa a pridajte vymčkanú želatínu a med. Tyčovým mixérom dohladka vymixujte.
- Pridajte zbytok smotany a ešte ľahko premixujte.
- Zmes nechajte cez noc odležať v chladničke (minimálne 12 hodín)
- V robote vyšľahajte do pevnej konzistencie.
Venčeky rozrežte. Na spodnú časť naneste pomocou zdobiaceho vrecka karamel. Na karamel opäť ozdobnou špičkou nastriekajte vyšlahanú ganache, priklopte a môžete servírovať.
ĎALŠIE RECEPTY JOSEFA MARŠÁLKA
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
12. augusta 2022 Josef Maršálek