Nedeľná roštenka ako od maminky

10. januára 2022
Nedeľná roštenka ako od maminky
Recept na sviatočný obed, ktorý prevonia celú kuchyňu a pripomenie vám dobu mladosti, navyše okrem mäsa budete potrebovať len pár surovín, ktoré obvykle mávate doma.

Doba prípravy: 25 min

Pečenie: cca 145 min

Počet porcií: 4-5

Nedeľná roštenka ako od maminky

O tento recept sa s nami podelila kolegyňa Martina, ktorá vedie tím lektorov našej prémiovej školy varenia Gourmet Academy v Prahe, kde teraz nemôžu prebiehať žiadne kurzy. Aj preto Martine zostal čas na to, aby doma v kľude zase raz uvarila sviatočný obed, roštenku, ako ju robievala jej maminka, najčastejšie v nedeľu.

Ingrediencie

8 plátkov hovädzej roštenky

1 väčšia cibuľa

150 g slaniny nakrájanej na kocky

100 g plnotučnej horčice

1,5 l hovädzieho vývaru

cca 3 lyžice hladkej múky

soľ, čierne korenie

olej

Postup

  • Vopred si zohrejte rúru na 200°C. Plátky roštenky narežte po okraji, aby sa nekrútili pri smažení, osoľte a okoreňte z oboch strán, potrite horčicou a poprášte hladkou múkou.
  • Vkladajte do rozpáleného oleja na panvicu a opečte z oboch strán.
  • Do liatinového hrnca dajte trošku oleja, zohrejte, pridajte nadrobno nakrájanú slaninku a cibuľu a nechajte zosklovatieť.
  • Pridajte osmaženú roštenku, podlejte časťou vývaru, zakryte pokrievkou a dajte do rúry.
  • Pečte 25 minút na 200 °C, potom znížte teplotu na 150 °C a pečte cca 2 hodiny, domäkka. Priebežne podlievajte zvyškom vývaru.
  • Mäso vyložte na tanier a šťavu prepasírujte cez sito. Zahustite lyžicou múky rozmiešanou s troškou vody a chvíľku nechajte povariť.
  • Vložte späť do omáčky a servírujte s uvarenou ryžou.

Osolené, okorenené a múkou poprášené mäso najprv z každej strany osmažte na panvici, na dostatočnej vrstve oleja.


Osmaženú roštenku preložte do liatinového hrnca so sklovatelou cibuľkou a kúskami slaniny. Podlejte časťou vývaru, zakryte pokrievkou a dajto do rúry. 

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY