Doba prípravy: 25 min
Pečenie: cca 145 min
Počet porcií: 4-5
O tento recept sa s nami podelila kolegyňa Martina, ktorá vedie tím lektorov našej prémiovej školy varenia Gourmet Academy v Prahe, kde teraz nemôžu prebiehať žiadne kurzy. Aj preto Martine zostal čas na to, aby doma v kľude zase raz uvarila sviatočný obed, roštenku, ako ju robievala jej maminka, najčastejšie v nedeľu.
Ingrediencie
8 plátkov hovädzej roštenky
1 väčšia cibuľa
150 g slaniny nakrájanej na kocky
100 g plnotučnej horčice
1,5 l hovädzieho vývaru
cca 3 lyžice hladkej múky
soľ, čierne korenie
olej
Postup
- Vopred si zohrejte rúru na 200°C. Plátky roštenky narežte po okraji, aby sa nekrútili pri smažení, osoľte a okoreňte z oboch strán, potrite horčicou a poprášte hladkou múkou.
- Vkladajte do rozpáleného oleja na panvicu a opečte z oboch strán.
- Do liatinového hrnca dajte trošku oleja, zohrejte, pridajte nadrobno nakrájanú slaninku a cibuľu a nechajte zosklovatieť.
- Pridajte osmaženú roštenku, podlejte časťou vývaru, zakryte pokrievkou a dajte do rúry.
- Pečte 25 minút na 200 °C, potom znížte teplotu na 150 °C a pečte cca 2 hodiny, domäkka. Priebežne podlievajte zvyškom vývaru.
- Mäso vyložte na tanier a šťavu prepasírujte cez sito. Zahustite lyžicou múky rozmiešanou s troškou vody a chvíľku nechajte povariť.
- Vložte späť do omáčky a servírujte s uvarenou ryžou.
Osolené, okorenené a múkou poprášené mäso najprv z každej strany osmažte na panvici, na dostatočnej vrstve oleja.
Osmaženú roštenku preložte do liatinového hrnca so sklovatelou cibuľkou a kúskami slaniny. Podlejte časťou vývaru, zakryte pokrievkou a dajto do rúry.