Medová bábovka s opitými višňami

01. februára 2023
Medová bábovka s opitými višňami
Na prípravu nepotrebujete váhu, vystačíte si s hrnčekom a lyžicou, ktorými odmeriate všetky suroviny. Sviežosť bábovke dodá ovocie, vôňu a chuť zase med a karamelový puding.
Medová bábovka s opitými višňami

Bábovku, ktorá skvele chutí a ešte lepšie vyzerá, vytvoríte s použitím originálnych foriem od americkej značky Nordic Ware. Vďaka rozmanitým motívom z rovnakého cesta vykúzlite ako darček pre vášho milého na Valentína, tak zimný motív snehových vločiek alebo hravú pochúťku na detské oslavy.

Ktorá forma vás zaujala?

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka rozpustené, vychladnuté Hery
  • 1/3 hrnčeka tekutého medu
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
  • 1 hrnček plnotučného mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 karamelový puding v prášku
  • 3 lyžice holandského kakaa
  • štipka soli do kakaa
  • 5 polievkových lyžíc višní naložených v rume alebo griotke
  • masť a kokos na vymazanie formy

Postup

  1. Heru nechajte rozpustiť a následne vychladnúť.
  2. Vajíčka s medom v robote ušľahajte do peny, pridajte cukor a rozpustenú Heru a ešte chvíľu šľahajte.
  3. Vo väčšej mise zmiešajte sypké prísady – múku s kypriacim a pudingovým práškom.
  4. Prisypte k medovej zmesi v robote, prihoďte tiež višne a vlejte mlieko a vypracujte riedke cesto
  5. Tretinu oddeľte do menšej misy, zmiešajte ju s kakaom a štipkou soli.
  6. Formu vymažte a vysypte strúhaným kokosom.
  7. Vlejte do nej 1/3 svetlého cesta, potom tenkým pramienkom prilejte to tmavé a nakoniec pridajte aj celý zvyšok cesta svetlého.
  8. Rúru predhrejte na 170 °C a bábovku dajte piecť podľa typu vašej rúry na cca 40 minút, vyskúšajte špajľou, či je hotová.
  9. Po upečení opatrne vyklopte a ihneď pocukrujte (bábovka si udrží vláčnosť), po vychladnutí môžete podávať.

Nezabudnite, čím kvalitnejší med použijete, tým lepšiu chuť docielite

Naše tipy na pečenie

Mason Cash

  • V sezóne namiesto višní použite čerstvé slivky alebo blmy. 10-12 kúskov umyte, osušte a nakrájajte na menšie prúžky, než ich pridáte do cesta.
  • Štipka soli zvýrazní chuť kakaa alebo čokolády.
  • Na miešanie cesta používajte ťažšie misy, ktoré zostanú stáť na svojom mieste. Najlepšie vám na tento účel poslúžia kameninové misy Mason Cash.
  • Pokiaľ bábovka nechce po dobrom opustiť formu, položte na ňu zhora na cca 5 minút mokrú utierku, v prípade potreby postup niekoľkokrát zopakujte. 
  • Tie najzatvrdnutejšie môžete po obvode jemne obkrúžiť špajľou. S nepriľnavými formami od Nordic Ware sa vám však nič také nestane.

Mason Cash

Oslaďte si život ďalšími receptami

Oslaďte si život ďalšími receptami

Mohlo by sa vám hodiť