Bábovku, ktorá skvele chutí a ešte lepšie vyzerá, vytvoríte s použitím originálnych foriem od americkej značky Nordic Ware. Vďaka rozmanitým motívom z rovnakého cesta vykúzlite ako darček pre vášho milého na Valentína, tak zimný motív snehových vločiek alebo hravú pochúťku na detské oslavy.
Ktorá forma vás zaujala?
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka rozpustené, vychladnuté Hery
- 1/3 hrnčeka tekutého medu
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 2 vajcia
- 1 karamelový puding v prášku
- 3 lyžice holandského kakaa
- štipka soli do kakaa
- 5 polievkových lyžíc višní naložených v rume alebo griotke
- masť a kokos na vymazanie formy
Postup
- Heru nechajte rozpustiť a následne vychladnúť.
- Vajíčka s medom v robote ušľahajte do peny, pridajte cukor a rozpustenú Heru a ešte chvíľu šľahajte.
- Vo väčšej mise zmiešajte sypké prísady – múku s kypriacim a pudingovým práškom.
- Prisypte k medovej zmesi v robote, prihoďte tiež višne a vlejte mlieko a vypracujte riedke cesto
- Tretinu oddeľte do menšej misy, zmiešajte ju s kakaom a štipkou soli.
- Formu vymažte a vysypte strúhaným kokosom.
- Vlejte do nej 1/3 svetlého cesta, potom tenkým pramienkom prilejte to tmavé a nakoniec pridajte aj celý zvyšok cesta svetlého.
- Rúru predhrejte na 170 °C a bábovku dajte piecť podľa typu vašej rúry na cca 40 minút, vyskúšajte špajľou, či je hotová.
- Po upečení opatrne vyklopte a ihneď pocukrujte (bábovka si udrží vláčnosť), po vychladnutí môžete podávať.
Nezabudnite, čím kvalitnejší med použijete, tým lepšiu chuť docielite
Naše tipy na pečenie
- V sezóne namiesto višní použite čerstvé slivky alebo blmy. 10-12 kúskov umyte, osušte a nakrájajte na menšie prúžky, než ich pridáte do cesta.
- Štipka soli zvýrazní chuť kakaa alebo čokolády.
- Na miešanie cesta používajte ťažšie misy, ktoré zostanú stáť na svojom mieste. Najlepšie vám na tento účel poslúžia kameninové misy Mason Cash.
- Pokiaľ bábovka nechce po dobrom opustiť formu, položte na ňu zhora na cca 5 minút mokrú utierku, v prípade potreby postup niekoľkokrát zopakujte.
- Tie najzatvrdnutejšie môžete po obvode jemne obkrúžiť špajľou. S nepriľnavými formami od Nordic Ware sa vám však nič také nestane.
Oslaďte si život ďalšími receptami
03. januára 2022
Recept na koláčik z hrnčeka (mug cake)
11. februára 2022
Mrkvové minibábovky na dobrú náladu
06. januára 2022
Jemné a nadýchané jablkové lievance s javorovým sirupom
02. januára 2022 Josef Maršálek