Zvíťazil totiž v súťaži Kuchár roku 2022–2023! Okrem toho je členom národného kulinárskeho tímu, je majiteľom a šéfkuchárom reštaurácie Farma vo Vrchlabí a organizuje kurzy v rámci Gourmet Academy.
Ono toho je ešte oveľa viac, ale na ǘvod by to myslím aj stačilo. Je úplne zrejmé, že Lukáš Čížek miluje varenie a gastro svet ako málokto!
Vítajte u neho doma.
Kuchyňa robí človeka
Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Harda, držiteľa ocenenia Czech Press Photo. Nie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen –Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí sme, ale rovnakým spôsobom o vás veľa napovie aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte.
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne.
Kde momentálne býva a s kým?
Mám menší byt hneď vedľa svojej vrchlabskej reštaurácie Farma, kde väčšinou len prespím, keď máme s priateľkou veľa práce. A inak bývame v Studenci vo veľkom rodinnom dome u priateľky.
Zdieľate obydlie s nejakými nemými tvárami?
Áno máme psíka Eddieho, je to naše „bábo“.
Ako by ste popísal svoje bývanie v jednej krátkej vete?
No prevažne teraz trávim veľa času v práci a pri ďalších kuchárskych aktivitách, ako je národný tím, kurzy a gastro akcie. Takže keď som doma, relax, pohoda, pokoj, psík, občas pekný film a vínko. Doma mám všetko potrebné.
Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu?
Áno a potom hneď nasleduje vaňa.
Čo si na svojej kuchyni najviac ceníte a prečo?
Samozrejme kvalitný riad a náčinie, s ktorým všetko pripravujem.
Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete.
Nože, pinzeta, taniere a kvalitný riad!
Aká ingrediencia vám nikdy nesmie chýbať v chladničke alebo v špízi?
Cibuľa, dobré korenie, maslo a olivový olej.
Čo ste naposledy uvaril?
Tekvicovú polievku a krevety v tempure.
Najskôr sa považujete za dobrého kuchára, keď ste vyhrali titul kuchára roku 2022–2023. Je ničo, čo by ste uvaril vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť skutočne dojem?
Stále je čo zlepšovať a učiť sa. Áno vyhral som našu najprestížnejšiu súťaž v ČR, som za to nesmierne rád a veľmi si to vážim. Uvaril by som ako predjedlo paštétu z Foie Gras. Hlavný chod hovädziu sviečkovú Wellington a dezert napríklad pomarančové Crème Brûlée.
Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení?
Mám rád veľa hudobných žánrov ako rock, pop, rap a niekedy vážnu hudbu.
Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?
Česká, francúzska a ázijská.
Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, s ktorým by ste sa podelil o recept s našimi čitateľmi?
Mám rád klasiku českej gastronómie, dobré steaky, ryby a polievky na všetky úpravy. Rád sa preto podelím o recept na bravčovú panenku so sezónnou zeleninou a hráškový krém so slaninovou penou.
Preferujete sladké alebo slané?
Ráno sladké na raňajky a potom slané.
Hranolky alebo šalát?
Šalát.
Kávu alebo čaj?
Ráno čaj na raňajky, v práci kávu a večer zase čaj.
Keby ste si mohol vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým by ste povečerali, bol by to:
Paul Bocuse.
Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole alebo ste skôr za komornejšie stolovanie?
Niekedy len pokoj a romantika vo dvojici s priateľkou a potom pekná oslava alebo varenie pri veľkom stole či grile.
Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?
Áno, na Vianoce.
Patrí k jedlu neodmysliteľne aj pitie? Poviete nám, aké máte rád alko a nealko?
Dobrá domáca limonáda a potom samozrejme víno spárované s jedlom a tiež pivo ku kačke.
Čo by ste odporučil za kuchynskú vychytávku, ktorú ste objavili v poslednej dobe?
Thermomix.
Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
Multifunkčná rúra, čo má sondu na pečenie mäsa v celku a má aj možnosť varenia v pare.