Vôňu pečených gaštanov všetci poznáme z vianočných trhov a nasypané v papierovom kornútku nám ako bonus pekne rozohrejú zamrznuté prsty. My vám ponúkame 2 tipy na to, ako si z nich vytvori kulinárske prekvapenie na štedrovečernom stole. Vyskúšajte recept na sviatočnú polievku a napečené cukrovinky. Delikátna, jemne nasladká chuť gaštanov je totiž na slávnostnú príležitosť ako stvorená.
Jemná polievka z jedlých gaštanov
Polievka je smotanovo hebká a gaštany jej dodávajú svoju typickú neodolateľnú chuť.
Ingrediencie
- 250 g upečených očistených jedlých gaštanov
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 ks jemne nakrájanej šalotky
- 30 g masla
- 150 g jemne nakrájaného stopkového zeleru
- 50 g jemne nakrájaného póru
- 100 ml smotany na šľahanie
- asi 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- soľ, biele korenie, čerstvá petržlenová vňať
- pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup na gaštanovú polievku
- Gaštany nakrájajte na menšie kúsky.
- Na panvici rozpusťte maslo a šalotku nechajte speniť.
- Potom k nej pridajte zeler, pór a gaštany a dve minútky spoločne restujte.
- Prilejte horúci vývar, jemne osoľte a povarte kým nezmäknú suroviny.
- Odstavte a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka.
- Vráťte naspäť na sporák, v smotane, ktorá ma izbovú teplotu, rozmiešajte múku, aby v nej nevznikli hrudky a prilejte k polievke.
- Povarte asi 15 minút, dochuťte soľou, bielym korením, citrónovou šťavou a sušeným cesnakom.
- Na tanieri posypte petržlenovou vňaťou a servírujte horúce s bielym pečivom (napríklad s čerstvo upečenou domácou bagetkou alebo ciabattou)
- Tip: Polievku môžete na tanieri ozdobiť tenkými gaštanovými plátkami a našľahanou smotanou.
Namiesto múky použite na zahustenie nastrúhané varené zemiaky.
Gaštanové guličky s čokoládou
Nepečené lahodné guličky sa na jazyku len rozplývajú a zo stola zmiznú ako mávnutím kúzelného prútika.
Ingrediencie
- 50 dkg čerstvých jedlých gaštanov
- asi 8 lyžíc práškového cukru
- 5 lyžíc kvalitného kakaa
- 20 dkg jemne nastrúhaných piškot
- asi 5 dkg 70% čokolády
- asi 500 ml mlieka
- 4 lyžičky rumu
- práškový cukor, kakao alebo strúhaný kokos na obalenie
Postup na gaštanové guličky
- Umyté a osušené gaštany narežte do tvaru X na vypuklej strane.
- Vložte ich do hrnca s hrubším dnom a zalejte horúcim mliekom, ktoré ma siahať asi do troch štvrtín plodov.
- Za pravidelného miešania varte na miernom ohni tridsať minút, potom špicatým nožom vyskúšajte, či je ich stred mäkký.
Potom ich vyberte z mlieka a ešte horúce olúpte. Dbajte na starostlivé odstránenie vnútornej aj vonkajšej šupky. - Cukor zmiešajte s kakaom, potom rozpusťte čokoládu vo vodnom kúpeli a udržujte ju vlažnú.
- Očistené gaštany najemno nastrúhajte a potom ich vo väčšej miske spojte s piškotovou strúhankou, kakaovým cukrom, rumom a rozpustenou čokoládou.
- Vytvorte valček a zabaľte ho do potravinárskej fólie.
- Nechajte odpočívať v chladničke po dobu 30 minút.
- Zo vzniknutej hmoty potom vytvarujte guličky s priemerom asi 3 cm a obaľte ich v kakae, práškovom cukre alebo kokose, podľa svojich preferencií.
Uchovávajte v chladničke alebo v chladnej špajzi.
Tip:
- Z mlieka, v ktorom sa gaštany varili, pripravíte aj lahodný nápoj: ohrejte ich, oslaďte a pridajte rum. Servírujte so šľahačkou posypané strúhanou čokoládou.
Čo ste možno nevedeli
- jedlý gaštan (castanea sativa) poznali už naši predkovia už v 5. storočí pred našim letopočtom
- stromy sa dožívajú viac než 400 rokov, pochádzajú z oblasti Malej Ázie, odkiaľ sa dostali do Grécka, neskôr aj do Talianska a Španielska
- jedlý gaštan sa zbiera v októbri tak, že sa plody zo stromu strasú
- v obchodoch najčastejšie narazíte na čerstvé plody alebo mrazené pyré. To v Maďarsku a na Slovensku podávajú ako výborný dezert s čerstvo vyšľahanou smotanou
- čerstvé vylúpené plody uložte do chladničky, ich trvanlivosť je asi 5 dní
- z gaštanov sa pripravujú aj pálenky a plnka do sladkého pečiva, v USA či vo Francúzsku sa nimi plní morka a ďalšie druhy hydiny
- gaštany sú zdrojom vitamínu C, B a E, obsahujú významné množstvo draslíka a fosforu.
- sú užitočné pri znižovaní krvného tlaku, napomáhajú očiste pečene, zlepšujú psychiku, kvalitu vlasov a nechtov