Jedlé gaštany na sviatočnom stole

18. decembra 2024
Jedlé gaštany na sviatočnom stole
Vôňu pečených gaštanov všetci poznáme z vianočných trhov a nasypané v papierovom kornútku nám ako bonus pekne rozohrejú zamrznuté prsty. My vám ponúkame 2 tipy na to, ako si z nich vytvori kulinárske prekvapenie na štedrovečernom stole. Vyskúšajte recept na sviatočnú polievku a napečené cukrovinky. Delikátna, jemne nasladká chuť gaštanov je totiž na slávnostnú príležitosť ako stvorená. 
Jedlé gaštany na sviatočnom stole

Jemná polievka z jedlých gaštanov

Polievka je smotanovo hebká a gaštany jej dodávajú svoju typickú neodolateľnú chuť. 

Ingrediencie

  • 250 g upečených očistených jedlých gaštanov
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 ks jemne nakrájanej šalotky
  • 30 g masla
  • 150 g jemne nakrájaného stopkového zeleru
  • 50 g jemne nakrájaného póru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • asi 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • soľ, biele korenie, čerstvá petržlenová vňať
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup na gaštanovú polievku

  1. Gaštany nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Na panvici rozpusťte maslo a šalotku nechajte speniť. 
  3. Potom k nej pridajte zeler, pór a gaštany a dve minútky spoločne restujte. 
  4. Prilejte horúci vývar, jemne osoľte a povarte kým nezmäknú suroviny. 
  5. Odstavte a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka.
  6. Vráťte naspäť na sporák, v smotane, ktorá ma izbovú teplotu, rozmiešajte múku, aby v nej nevznikli hrudky a prilejte k polievke. 
  7. Povarte asi 15 minút, dochuťte soľou, bielym korením, citrónovou šťavou a sušeným cesnakom.
  8.  Na tanieri posypte petržlenovou vňaťou a servírujte horúce s bielym pečivom (napríklad s čerstvo upečenou domácou bagetkou alebo ciabattou)
  • Tip: Polievku môžete na tanieri ozdobiť tenkými gaštanovými plátkami a našľahanou smotanou.  
    Namiesto múky použite na zahustenie nastrúhané varené zemiaky. 

Gaštanové guličky s čokoládou

Nepečené lahodné guličky sa na jazyku len rozplývajú a zo stola zmiznú ako mávnutím kúzelného prútika. 

Ingrediencie

  • 50 dkg čerstvých jedlých gaštanov
  • asi 8 lyžíc práškového cukru
  • 5 lyžíc kvalitného kakaa
  • 20 dkg jemne nastrúhaných piškot
  • asi 5 dkg 70% čokolády
  • asi 500 ml mlieka
  • 4 lyžičky rumu
  • práškový cukor, kakao alebo strúhaný kokos na obalenie

Postup na gaštanové guličky

  1. Umyté a osušené gaštany narežte do tvaru X na vypuklej strane.
  2. Vložte ich do hrnca s hrubším dnom a zalejte horúcim mliekom, ktoré ma siahať asi do troch štvrtín plodov. 
  3. Za pravidelného miešania varte na miernom ohni tridsať minút, potom špicatým nožom vyskúšajte, či je ich stred mäkký. 
    Potom ich vyberte z mlieka a ešte horúce olúpte. Dbajte na starostlivé odstránenie vnútornej aj vonkajšej šupky. 
  4. Cukor zmiešajte s kakaom, potom rozpusťte čokoládu vo vodnom kúpeli a udržujte ju vlažnú.
  5. Očistené gaštany najemno nastrúhajte a potom ich vo väčšej miske spojte s piškotovou strúhankou, kakaovým cukrom, rumom a rozpustenou čokoládou.
  6. Vytvorte valček a zabaľte ho do potravinárskej fólie. 
  7. Nechajte odpočívať v chladničke po dobu 30 minút. 
  8. Zo vzniknutej hmoty potom vytvarujte guličky s priemerom asi 3 cm a obaľte ich v kakae, práškovom cukre alebo kokose, podľa svojich preferencií.
    Uchovávajte v chladničke alebo v chladnej špajzi.

Tip:

  • Z mlieka, v ktorom sa gaštany varili, pripravíte aj lahodný nápoj: ohrejte ich, oslaďte a pridajte rum. Servírujte so šľahačkou posypané strúhanou čokoládou.

Čo ste možno nevedeli

  • jedlý gaštan (castanea sativa) poznali už naši predkovia už v 5. storočí pred našim letopočtom
  • stromy sa dožívajú viac než 400 rokov, pochádzajú z oblasti Malej Ázie, odkiaľ sa dostali do Grécka, neskôr aj do Talianska a Španielska
  • jedlý gaštan sa zbiera v októbri tak, že sa plody zo stromu strasú
  • v obchodoch najčastejšie narazíte na čerstvé plody alebo mrazené pyré. To v Maďarsku a na Slovensku podávajú ako výborný dezert s čerstvo vyšľahanou smotanou
  • čerstvé vylúpené plody uložte do chladničky, ich trvanlivosť je asi 5 dní
  • z gaštanov sa pripravujú aj pálenky a plnka do sladkého pečiva, v USA či vo Francúzsku sa nimi plní morka a ďalšie druhy hydiny
  • gaštany sú zdrojom vitamínu C, B a E, obsahujú významné množstvo draslíka a fosforu.
  • sú užitočné pri znižovaní krvného tlaku, napomáhajú očiste pečene, zlepšujú psychiku, kvalitu vlasov a nechtov 

Súvisiace a odporúčané produkty