Chyby, ktorých sa pri príprave čaju dopustí takmer každý

10. júna 2023
Chyby, ktorých sa pri príprave čaju dopustí takmer každý
Sypaný čaj či čajový vrecúšok do šálky, k tomu horúcu vodu a hotovo. Pri varení čaju sa toho nedá veľa pokaziť, to predsa zvládne každý... To je ale veľký omyl! Aj malé zmeny pri príprave môžu totiž mať veľký vplyv na výslednú chuť a vôňu nápoja, aj na jeho farbu. Ako teda na správnu prípravu čaju? Poďme sa pozrieť na to, čomu sa radšej vyhnúť a ktorých chýb sa vyvarovať.
Chyby, ktorých sa pri príprave čaju dopustí takmer každý

Skladovanie čajov

Dobrý čaj by ste mali v každom prípade chrániť pred vzduchom a svetlom. Pretože čaj bez prísad je prírodný produkt, ktorého éterické oleje môžu rýchlo vyprchať, pokiaľ sa neskladuje vzduchotesne a svetlotesne. Zlým uskladnením stráca na intenzite nielen chuť sparených čajových lístkov, tie samotné tiež zhnednú. Preto je veľmi dôležitá svetlotesná dóza s dobrým uzáverom. Kusmi Tea sypané čaje je preto v takých kovových dózach zakúpiť; do nich si potom môžete už len dokupovať sypané čaje na váhu.
Kvalita čaju je pre chuť rozhodujúca. Zvlášť pri zelenom čaji navyše platí: čím čerstvejší, tým lepší.

Vyskúšajte napríklad

Teplota vody

Vriacu vodu na čaj a hotovo?
Táto chyba je bohužiaľ značne rozšírená. Kvalitný zelený alebo biely čaj by ste v žiadnom prípade nemali zalievať vriacou vodou. Jemné čaje tak totižto prídu o svoju unikátnu arómu. Ideálne je preto použiť vodu s teplotou 70 °C.
Pri mnohých špeciálnych Kusmi Tea čajových zmesí sa tiež odporúča zaliať čaj s vodou s teplotou 80 °C.
Inak sa však chovajú ovocné a bylinné čaje a tiež čierny čaj. Tým naopak 100 °C horúca voda na zaliatie svedčí. Prírodné triesloviny v týchto druhoch čaju sa totiž najlepšie uvoľňujú práve vo vriacej vode. Tieto látky tiež určujú rozhodujúcu mieru arómy nápoja. Aby bolo možné teplotu skutočne jednoducho kontrolovať, oplatí sa zaobstarať si rýchlovarnú kanvicu s voľbou teploty. Inak môžete nechať vriacu vodu stáť po dobu asi 1 minúty, aby ste získali vodu s teplotou cca  80 °CPo 2–3 minútach teplota poklesne o ďalších 10 stupňov.

Ideálne odporúčanie na prípravu čaju by tak malo vždy obsahovať tieto údaje:

  • Doba lúhovania: 3-4 minúty
  • Teplota vody: 75-80°C
  • Na prípravu 1 šálky: odporúčame použiť 2-3 g  čajovej zmesi (1 čajová lyžička)

Pre skutočný pôžitok z pripravovaného nápoja sa preto vyplatí riadiť sa pokynmi, ktoré distribútor čaju uvádza.
Aká teplota vody je najlepšia na prípravu je spravidla uvedené na každej čajovej dóze či krabičke so sypaným čajom, prípadne aj na krabičke s čajovými vrecúškami, ktoré sú u prémiových čajov mušelínových.

Kanvice s reguláciou teploty

Ohrievače– áno či ne?

Vďaka ohrievačom ostane čaj dlho teplý – a to je presne ten problém. Pretože čaj sa tak zas a znovu ohrieva, čím sa stráca aróma a trpí tým chuť. Čaj sa zakalí a stmavne. Varte preto radšej len malé množstvo čaju alebo si na čaj, ktorý sa zalieva pri nízkych teplotách, pripravte radšej termosku, termofľašu alebo veľký termohrnček s horúcou vodou, ktorou môžete čaj v šálke čerstvo zaliať.

Horúci nápoj až 12 hodín

Lúhovanie

Odhadnúť od oka dobu lúhovania sypaných čajov či čajových vrecúšok? Tak to tiež radšej nie! 
Kvalitný zelený aj biely čaj alebo čaj Oolong by sa mal lúhovať maximálne po dobu 1 minúty. U niektorých typov čajov, zvlášť u zelených je možné použité čajové lístky v závislosti na druhu zaliať dokonca opakovane. Často býva tzv. "druhák" lepší než čaj z prvého zaliatia. Krátka doba lúhovania zaručí bohatú arómu. Bylinné a ovocné čaje je naopak možné podľa druhu lúhovania pokojne 5–8 minút.

Zvláštnosťou je čierny čaj: pokiaľ sa lúhuje po dobu do 3 minút, má povzbudzujúce účinky, ale od 4–5 minút naopak účinky upokojujú. Spôsobujú to triesloviny, ktoré neutralizujú účinok kofeínu. Ale pozor: čím dlhšie sa čierny čaj  lúhuje, tým viac horká bude tiež jeho chuť.

Tvrdosť vody

Kto rád pije čaj, prisahá na mäkkú vodu s nízkym obsahom vápnika a vie, že ju zaručuje napríklad filtračná kanvica BRITA. V regiónoch s tvrdou vodou sa kvôli vysokej tvrdosti vody nemôže rozvinuť jemná čajová aróma. Navyše sa na hladine čaju tvorí nevzhľadný film z éterických olejov. Nápravu môže urobiť práve filter na vodu, ktorý pri filtrovaní zmierňuje tvrdosť a tiež obsah chlóru z kohútikovej vody. Pri príprave čaju s filtrovanou vodou človek teda cíti a vidí značný rozdiel. 

To, že čaj z filtrovanej vody skutočne lepšie chutí a dokonca aj lepšie vyzerá, dokazuje tento experiment:

Servírovanie

V neposlednom rade odporúčame chuť kvalitného čaju vychutnať z čajového hrnčeka alebo šálky, ktorý Vás poteší nielen na pohľad, ale aj na dotyk. U nás si môžete vybrať nielen zo stoviek šálok, hrnčekov alebo pohárikov z rôznych materiálov. Na našom e-shope alebo v predajniach nájdete aj krásne porcelánové alebo sklenené čajové kanvice, v klasickom "anglickom" aj modernom designe. Pred zaliatím čaju priamo v kanvici by ste mali kanvicu dostatočne vypariť – zahriať vriacu vodu. Najľahšie to urobíte tak, že kanvicu vriacou vodou prepláchnete.

Nájdete si u nás svoju šálku čaju?

Čo by vás o čaji ešte mohlo zaujímať

Čo by vás o čaji ešte mohlo zaujímať

Selected page has been deleted or not exist