Polievka plná farieb a chutí: Francúzska bujabéza

02. januára 2022
Polievka plná farieb a chutí: Francúzska bujabéza
Nechajte sa očariť výnimočnou rybacou polievkou s pomarančovou vôňou. Bujabéza (po francúzsky Bouillabaisse) je jednou z najobľúbenejších polievok s darmi mora.
Polievka plná farieb a chutí: Francúzska bujabéza

Polievka moreplavcov

Z misy stúpa ľahký dym, ktorý v sebe ukrýva jemnú citrusovú arómu. Po chvíli však pocítime vôňu silnejšiu. Vôňu slanej vody, mora a morských plodov, spájajúcu sa s čerstvými bylinkami a maslom. Ešte skúšate odolať?

Bujabéza je tradičná francúzska polievka, pochádzajúca z prístavného mesta Marseille. Svoju unikátnu chuť získava vďaka morským rybám, plodom mora, varenej zelenine a špeciálnemu provensalskému koreniu.

Vývar sa podľa tradície podáva s opečeným chlebom a majonézou rouille z olivového oleja, cesnaku, šafranu a kajenského (čili) korenia.

Čím viac rýb, tým lepšie

Slávna kuchárka Julia Child opísala bujabézu ako spojenie provensalskej polievky, ktorej základom je cesnak, cibuľa, paradajky, olivový olej, fenikel, šafran, tymian, bobkový list a troška pomarančovej kôry, a rôznych druhov rýb.

Morskou rybou, ktorá sa vo Francúzsku do polievky pridáva, je skorpéna. Vynikajúci je tiež morský úhor, štítnik (morský kohút) alebo krabie mäso.

Pravá bujabéza

Urobte si dokonalú bujabézu vo vašej kuchyni, nalejte si pohárik Chardonnay a užívajte si deň. Vieme, ako na to.

Ingrediencie

  • 2,5 kg filiet morských rýb (môžete experimentovať – hodí sa morský čert, treska, mrena, platesa, krabie mäso, langusty)
  • 250 g kreviet
  • 1-2 pokrájané cibule
  • 1 pór
  • 4 strúčiky cesnaku
  • maslo
  • 3-4 paradajky

Postup

  • Ryby zalejeme tromi litrami vody, uvedieme do varu a päť až šesť minút prudko varíme.
  • V panvici na extra panenskom olivovom oleji Potten & Pannen - Staněk alebo na masle osmažíme jemne nakrájanú zeleninu. 
  • Po piatich minútach ju spolu s korením a väčšinou pomarančovej kôry pridáme do polievky.
  • Stiahneme plameň a štvrť hodiny varíme.
  • Päť minút pred koncom vsypeme krevety a vlejeme kvalitné biele víno.
  • Mäso vyberieme, rozdelíme na kúsky a vrátime do polievky. Ozdobíme jemne pokrájanou alebo strúhanou kôrou z pomaranča a bylinkami.
  • Polievku je vhodné štýlovo servírovať vo väčšej miske Villeroy & Boch z kolekcie Soup Passion s praktickými úchytmi na jednoduché prenášanie.
  • K bujabéze podávajte ďalšie prílohové misky s čerstvými bylinkami a korením. Každý si tak môže dochutiť podľa seba.

Ďalšie recepty na polievky

Ďalšie recepty na polievky

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY