Ide totiž o veľmi talentovaného mladého muža z Prahy, ktorý patrí k barmanskej svetovej špičke.
Honza, ktorý nedávno oslávil dvadsiate ôsme narodeniny, vlani vyhral české finále najprestížnejšej barmanskej súťaže Diageo World Class.
Ba čo viac, na svetovom finále rovnakej súťaže v brazílskom São Paule krajinu reprezentoval a skončil v TOP 4 najlepších barmanov sveta!
My mu samozrejme gratulujeme!
A teraz už poďte nahliadnuť do súkromia šéfbarmana legendárneho Becher's Baru v Karlovarskom Grandhoteli Pupp.
Kuchyňa robí človeka
Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Harda, držiteľa ocenenia Czech Press Photo. Nie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte.
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne.
Kde momentálne bývate a ským?
Bývam v Prahe kúsok od Vítkova s mojou priateľkou Klárkou.
Zdieľate bývanie aj s nejakými nemými tvárami?
So štvornohou kamarátkou Grace, je to 3-ročná whippetka.
Ako by ste opísali svoje bývanie v jednej krátkej vete?
Miesto, kde nájdem pokoj a odpočinok od môjho intenzívneho pracovného života.
Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom bytu?
Určite je totiž spojená s našou obývacou časťou, a tak tu trávime najviac času. Veľmi radi varíme, a tak sme v kuchyni skoro stále.
Čoho si na vašej kuchyni najviac považujete a prečo?
Usporiadania. Hoci nie je najväčšia, ba možno naopak, perfektne sa v nej varí, pretože ste na jednom mieste. Organizácia je teda základ úspechu.
Vymenujte tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete.
Ako milovník kávy, určite kávovar, potom určite nôž a panvička.
Aká ingrediencia vám v chladničke alebo v špajze nikdy nesmie chýbať?
Olivový olej je u nás základom väčšiny jedál, takže ten je vždy v zásobe.
Čo ste naposledy uvaril/upiekol?
Naposledy to bolo naše obľúbené šafranové rizoto s mozzarellou a krevetami.
Považujete sa za dobrého kuchára? Čo by ste uvarili vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť naozaj dojem?
Myslím si, že z baru to do kuchyne nemám ďaleko. Všeobecne milujem práve taliansku kuchyňu, a tak by to bolo buď práve spomínané rizoto, alebo carbonara či aglio olio. Mám rád jednoduché a rýchle jedlá z kvalitných surovín.
Čo vy a hudba? Čo si rád pustíte napríklad pri varení?
Všeobecne si nepotrpím na hudbe, tak ako priateľka. Takže pomyselného „DJ“ robí väčšinou práve ona. Ja väčšinou siahnem po nejakej chill house muzike.
Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?
Všeobecne milujem taliansku kuchyňu, pretože je ľahká, rýchla a dokážete zohnať veľa kvalitných surovín. Nepohrdnem ale ani ázijskou kuchyňou alebo českou klasikou.
Máte obľúbený nejaký originálny drink, u ktorého by ste sa podelili o recept s našimi čitateľmi?
Originálny? To úplne neviem. Ale mojimi obľúbenými raňajkami sú napríklad vajcia Benedikt v talianskom štýle, kde človek potrebuje niekoľko ingrediencií, ktoré hrajú skvele dohromady a vytvárajú jedinečný chuťový profil. Skvelú opečenú ciabattu alebo focacciu, parmskú šunku, domácu holandskú omáčku a stratené vajcia alebo onsen vajcia. Trochu hľuzovkového oleja a korenie navrch. A potom musím pridať hlavne recept na super drink. Konkrétne ide o moju verziu Irish Coffee, ktorú som nazval Guatemala Coffee podľa domoviny použitého rumu. Ako na to?
25 ml Zacapa Centenario
10 ml caramelos sirup
60 ml filtrovanej kávy z Guatemaly, najlepšie s tónmi mliečnej čokolády.
Ingrediencie zmiešame, navrch pridáme 40 ml jemne našľahanej vysokopercentnej smotany a navrch nastrúhame trochu tonka fazule.
Preferujete sladké alebo slané?
Oboje, ale som veľký milovník sladkého.
Hranolky, alebo šalát?
Ťažká voľba, hranolky ale asi stále prevládajú.
Kávu alebo čaj?
Kávu pijem naozaj každé ráno. Takže káva!
Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu i nežijúcu osobnosť), s kým povečeriate, bol by to:
Pravdepodobne s mojou už nežijúcou babičkou, ktorá mala určite najväčšiu zásluhu na tom, že som začal pracovať v gastronómii, ktorá sa stala mojím životom.
Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole, alebo ste skôr pre komornejšie stolovanie?
Nie je nič lepšie ako veľké rodinné stretnutie alebo posedenie s priateľmi.
Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?
V minulosti to bolo zvykom v mojom rodinnom kruhu. Ja bohužiaľ dnes žiadny takýto servis u nás doma nemám.
K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rád alko a nealko?
Začneme u nealka, to je oveľa jednoduchšie a je to väčšinou čistá perlivá voda alebo cola bez cukru. V rámci alkoholu sa pri jedle väčšinou objaví pivo, červené víno alebo tiež champagne. Pred jedlom a po jedle väčšinou dôjde aj na niečo „tvrdšie“. Pred jedlom buď nejaký suchý koktail ako Gin Martini, či Negroni a po jedle väčšinou panák whisky.
Čo by ste odporučili za kuchynskú vychytávku, ktorú ste objavili v poslednom čase?
Možno sa budem opakovať, ale bude to kávovar s časovačom, ktorý si nastavím tak, aby som mal ráno pripravenú kávu, keď vstanem.
Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
To je dobrá otázka! Mojou vysnívanou hračkou do kuchyne bude asi Thermomix, na ktorý raz určite príde.
BEZ KTORÝCH VECÍ SA HONZA ŠEBEK V KUCHYNI NEOBÍDE?
NAHLIADNITE DO KUCHYNE ĎALŠÍCH ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ
27. novembra 2023
Kuchyňa robí človeka: Vavřinec Hradílek
13. decembra 2023
Kuchyňa robí človeka: Lukáš Kimlička
18. septembra 2023
Kuchyňa robí človeka: BESKY
17. októbra 2023