2 tortové formy s priemerom 23 cm
Celková doba prípravy: 2 hodiny 50 minút, z toho:
príprava: 20 minút
pečenie: 30 minút
odležanie: 2 hodiny
Ingrediencie
na korpus:
2 stredne veľké sladké zemiaky
1 veľká mrkva
4 veľké vajcia
625 g hladká múka
350 g cukor krupica
235 ml olej (slnečnicový, repkový)
235 ml cmaru
1 lyžička vanilkového extraktu
1 rovná čajová lyžička škorice
1 rovná čajová lyžička drveného alebo mletého klinčeka
1 rovná čajová lyžička mletého zázvoru
1,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
štipka drveného nového korenia
na krém:
250 g maslo
450 g čerstvý tučný tvaroh
110 ml kyslá smotana
1 celý vanilkový struk
750 g práškový cukor
100 g nasekané vlašské orechy
Postup
- Rúru zapnite na 160 ° C, do jej spodnej časti na rošt dajte 2 tortové formy (priemer 23 cm), ktoré vyložte papierom na pečenie a vymažte.
- Nastrúhajte ošúpanú mrkvu aj sladké zemiaky. Ak máte robot s nástavcom alebo sekáčik - food procesor, významne vám uľahčí prácu. Odložte nabok.
- Do väčšej misy vlejte všetky tekuté ingrediencie, teda cmar a olej, pridajte vajcia a vanilkový extrakt a vymiešajte do peny. Potom pridajte nastrúhanú alebo nasekanú mrkvu a sladké zemiaky a opäť dobre premiešajte.
- Ak máte robot, zmes vymiešajte plochým šľahačom so stierkou na stupni 3 do peny, potom nasaďte šľahač bez stierky, pridajte nasekanú mrkva a sladké zemiaky a opäť premiešate na rýchlosti 2.
- V ďalšej mise zmiešajte vareškou dohromady všetky suché ingrediencie - múku, cukor, škoricu, klinčeky, zázvor, jedlú sódu, soľ a nové korenie. Túto zmes potom vmiešajte do misy s tekutými ingredienciami, za pomoci robotu vám to pôjde rýchlejšie a lepšie. Vymiešajte hladké tekuté cesto.
- Do tortových foriem nalejte cesto a pečte v predhriatej rúre 25 - 30 minút, alebo kým nie je korpus úplne upečený, čo vyskúšate špajlou - ak ju vyberiete suchú, máte upečené.
- Hotový korpus vyberte z rúry a nechajte na mriežke vychladnúť.
Počas pečenia si pripravte krém:
- Do misy dajte tvaroh, kyslú smotanu a vyškriabanú vanilku zo struku, vyšľahajte dohladka. Potom postupne pridávajte cukor a zašľahajte ho do nadýchaného krému. Pokiaľ si cukor pred tým preosejete, pôjde vám to lepšie.
V tejto fáze prípravy vám opäť významne vypomôže kuchynský robot alebo aspoň ručný šľahač.
- Vychladený korpus rozkrojte a dobre natrite krémom. Tortu potrite krémom aj po stranách a na povrchu. Nakoniec posypte nasekanými orechmi a dajte na chladnejšie miesto cca 2 hodiny odležať.