Torta zo sladkých zemiakov a mrkvy s tvarohovým krémom s vanilkou

16. júna 2022
Torta zo sladkých zemiakov a mrkvy s tvarohovým krémom s vanilkou
Iná varianta na klasický mrkvový koláč, ktorý raz ochutnáte a už na neho nedáte dopustiť. Sladký dezert z mrkvy a sladkých zemiakov, ktorý stojí za to si pripraviť.

2 tortové formy s priemerom 23 cm

Celková doba prípravy: 2 hodiny 50 minút, z toho:
príprava: 20 minút
pečenie: 30 minút
odležanie: 2 hodiny

Torta zo sladkých zemiakov a mrkvy s tvarohovým krémom s vanilkou

Ingrediencie

na korpus:

2 stredne veľké sladké zemiaky

1 veľká mrkva

4 veľké vajcia

625 g hladká múka

350 g cukor krupica

235 ml olej (slnečnicový, repkový)

235 ml cmaru

1 lyžička vanilkového extraktu

1 rovná čajová lyžička škorice

1 rovná čajová lyžička drveného alebo mletého klinčeka

1 rovná čajová lyžička mletého zázvoru

1,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny

štipka soli

štipka drveného nového korenia

na krém:

250 g maslo

450 g čerstvý tučný tvaroh

110 ml kyslá smotana

1 celý vanilkový struk

750 g práškový cukor

100 g nasekané vlašské orechy

Postup

  • Rúru zapnite na 160 ° C, do jej spodnej časti na rošt dajte 2 tortové formy (priemer 23 cm), ktoré vyložte papierom na pečenie a vymažte.
  • Nastrúhajte ošúpanú mrkvu aj sladké zemiaky. Ak máte robot s nástavcom alebo sekáčik - food procesor, významne vám uľahčí prácu. Odložte nabok.
  • Do väčšej misy vlejte všetky tekuté ingrediencie, teda cmar a olej, pridajte vajcia a vanilkový extrakt a vymiešajte do peny. Potom pridajte nastrúhanú alebo nasekanú mrkvu a sladké zemiaky a opäť dobre premiešajte.
  • Ak máte robot, zmes vymiešajte plochým šľahačom so stierkou na stupni 3 do peny, potom nasaďte šľahač bez stierky, pridajte nasekanú mrkva a sladké zemiaky a opäť premiešate na rýchlosti 2.  
  • V ďalšej mise zmiešajte vareškou dohromady všetky suché ingrediencie - múku, cukor, škoricu, klinčeky, zázvor, jedlú sódu, soľ a nové korenie. Túto zmes potom vmiešajte do misy s tekutými ingredienciami, za pomoci robotu vám to pôjde rýchlejšie a lepšie. Vymiešajte hladké tekuté cesto.
  • Do tortových foriem nalejte cesto a pečte v predhriatej rúre 25 - 30 minút, alebo kým nie je korpus úplne upečený, čo vyskúšate špajlou - ak ju vyberiete suchú, máte upečené.
  • Hotový korpus vyberte z rúry a nechajte na mriežke vychladnúť.

Počas pečenia si pripravte krém:

  • Do misy dajte tvaroh, kyslú smotanu a vyškriabanú vanilku zo struku, vyšľahajte dohladka. Potom postupne pridávajte cukor a zašľahajte ho do nadýchaného krému. Pokiaľ si cukor pred tým preosejete, pôjde vám to lepšie.

V tejto fáze prípravy vám opäť významne vypomôže kuchynský robot alebo aspoň ručný šľahač.

  • Vychladený korpus rozkrojte a dobre natrite krémom. Tortu potrite krémom aj po stranách a na povrchu. Nakoniec posypte nasekanými orechmi a dajte na chladnejšie miesto cca 2 hodiny odležať.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY