Recept na vianočné perníčky ako ich možno nepoznáte

08. decembra 2024
Recept na vianočné perníčky ako ich možno nepoznáte
Advent je v plnom prude, aj keď to vonku za oknami zatiaľ tak nevyzerá. Nalaďte sa na tohtoročné Vianoce a upečte si cez víkend perníčky podľa receptu od majstrov cukrárov z USA. 


Počet porcií: cca 16 veľkých perníčkov

Recept na vianočné perníčky ako ich možno nepoznáte

Ingrediencie

na perník:

  • 360 g polohrubej múky
  • 225 g masla (zmäknuté, izbovej teploty)
  • 300 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička strúhaného muškátového oriešku
  • 1 čajová lyžička mletého klinčeka
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky soli

na Kráľovskú polevu:

  • 225 g presiateho práškového cukra
  • 80 g bielkov izbovej teploty (2 vajcia)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (1/2 citrónu)

Postup

Ako na perníčky:

  • Do misy preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a korenie a odložte bokom.
  • V ďalšej mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, do nej pridajte vajce a soľ. V ruke to ale rozhodne nezvládnete. Ak by ste nemali kuchynského robota, zoberte si na pomoc ručný šľahač alebo tyčový mixér s nadstavcom metlička na šľahanie. Až keď sa vám ingrediencie dokonale spoja, prisypte múku, vymeňte metličku za hnetacie násady a vypracujte cesto. 
  • Ak máte kuchynského robota, tak pripojte plochý šľahač a ušľahajte maslo s cukrom do peny na stupni 4. Potom znížte na stupeň 2, pridajte vajce a soľ a dokonale premiešajte. Počas chodu následne pridajte preosiatu múku a vymiešajte hladké cesto.
  • Hotové cesto položte na potravinársku fóliu, preložte tak, aby bolo cesto zakryté a vyvaľkajte valčekom na hrúbku cca 0,5 cm, zaviňte do valčeka a vložte na 20 minút do chladničky.
  • Vyberte z chladničky, rozviňte valček a odstráňte vrchnú vrstvu fólie. Pomocou obľúbených vykrajovačiek vykrajujte z cesta perníčky a poskladajte ich na plech, vyložený papierom na pečenie. 
  • Pečte 10-12 minút v rúre predhriatej na 180 °C.  Perníčky budú hotové, akonáhle budú na povrchu suché, ale pritom ostanú mäkké na dotyk.
  • Hotové perníčky nechajte vychladúť na mriežke.

Ako na Kráľovskú polevu:

  • Vyšľahajte bielky do peny. Pomocou kuchynského robota penu dosiahnete za malú chvíľku pri použití metly stupeň 6.
  • Pridajte citrónovú šťavu a postupne prisypávajte práškový cukor, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  • Vychladnuté perníčky ozdobte podľa svojej fantázie.

Videonávod, ako na vianočné perníčky


Čo sa vam bude hodiť