Advent je v plnom prude, aj keď to vonku za oknami zatiaľ tak nevyzerá. Nalaďte sa na tohtoročné Vianoce a upečte si cez víkend perníčky podľa receptu od majstrov cukrárov z USA.
Počet porcií: cca 16 veľkých perníčkov
Ingrediencie
na perník:
- 360 g polohrubej múky
- 225 g masla (zmäknuté, izbovej teploty)
- 300 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička strúhaného muškátového oriešku
- 1 čajová lyžička mletého klinčeka
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- ½ čajovej lyžičky soli
na Kráľovskú polevu:
- 225 g presiateho práškového cukra
- 80 g bielkov izbovej teploty (2 vajcia)
- 1 lyžička citrónovej šťavy (1/2 citrónu)
Postup
Ako na perníčky:
- Do misy preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a korenie a odložte bokom.
- V ďalšej mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, do nej pridajte vajce a soľ. V ruke to ale rozhodne nezvládnete. Ak by ste nemali kuchynského robota, zoberte si na pomoc ručný šľahač alebo tyčový mixér s nadstavcom metlička na šľahanie. Až keď sa vám ingrediencie dokonale spoja, prisypte múku, vymeňte metličku za hnetacie násady a vypracujte cesto.
- Ak máte kuchynského robota, tak pripojte plochý šľahač a ušľahajte maslo s cukrom do peny na stupni 4. Potom znížte na stupeň 2, pridajte vajce a soľ a dokonale premiešajte. Počas chodu následne pridajte preosiatu múku a vymiešajte hladké cesto.
- Hotové cesto položte na potravinársku fóliu, preložte tak, aby bolo cesto zakryté a vyvaľkajte valčekom na hrúbku cca 0,5 cm, zaviňte do valčeka a vložte na 20 minút do chladničky.
- Vyberte z chladničky, rozviňte valček a odstráňte vrchnú vrstvu fólie. Pomocou obľúbených vykrajovačiek vykrajujte z cesta perníčky a poskladajte ich na plech, vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 10-12 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Perníčky budú hotové, akonáhle budú na povrchu suché, ale pritom ostanú mäkké na dotyk.
- Hotové perníčky nechajte vychladúť na mriežke.
Ako na Kráľovskú polevu:
- Vyšľahajte bielky do peny. Pomocou kuchynského robota penu dosiahnete za malú chvíľku pri použití metly stupeň 6.
- Pridajte citrónovú šťavu a postupne prisypávajte práškový cukor, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Vychladnuté perníčky ozdobte podľa svojej fantázie.