
Výborný teplý zimný nápoj si nachystajte večer, aby ste sa zahriali alebo na víkendové raňajky.
Čajové latte je všeobecná fráza odvodená z tradičného chai latte. Vedeli ste, že slovo „chai“ znamená v hindčtine skutočne čaj? Indovia si svoj čaj dávali poväčšine s mliekom a s výrazným korením ako je škorica, klinček alebo ó.
Sypaný čaj je druhým najobľúbenejším nápojom na svete a môžete si ho dopriať hneď v niekoľkých rôznych variantách. Najmä v sychravom počasí je ideálny čas na to, dopriať si chvíľku pôžitkárstva a pohodlia. Ingrediencie máte pravdepodobne stále po ruke, na základné čajové latte potrebujete totiž len svoju obľúbenú čajovú zmes a trochu mlieka.

„Dopriať si čas, kedy nerobíte vôbec nič, je skutočne zásadné. Umožní vám to len tak vidieť, počuť a cítiť ... A to je presne tá chvíľa, kedy si skutočne uvedomujete svet.“
Fabrice Midal (francúzsky filozof a učiteľ meditácie, zakladateľ tzv. Západnej školy meditácie)
Postup
- Vyberte si svoj čaj
Na prípravu latte by to mal byť vždy čaj s výraznou korenenou chuťou, medzi ktoré patrí Kashmir Tchai, inšpirovaný tradičným receptom na Chai, ale tiež Tsarevna, kultová vianočná zems alebo Tchai of Tiger s výraznou chuťou škorice, zázvoru a kardamómu.
- Čaj správne pripravte
Potom, čo vyberiete čajovú zmes, prevarte vodu, nalejte ju do tretiny šálky a nechajte zmes lúhovať. Čím dlhšie necháte čaj lúhovať, tým silnejšiu chuť získa.
Pri príprave čierneho čaju odporúčame lúhovať lístky 3-4 minúty, aby sa uvoľnila celá aróma.
- Zohrejte mlieko a našľahajte penu
Mlieko nalejte do rajničky a zohrievajte ho na nízkom plameni, aby sa nepripálilo. Akonáhle sa nad ním bude uvoľňovať para, odstavte ho z ohňa. Najlepší spôsob na vytvorenie tuhej peny je použiť napeňovač mlieka.
- Prilejte mlieko
Postupne prilievajte mlieko do šálky s čajom, kým nie je takmer plná po okraj. Najlepší výsledok dosiahnete, keď budete pomaly nakláňať nádobu, aby pena ostala vo vnútri. Potom čo pridáte mlieko, navrch dolejte tiež mliečnu penu, ktorá dokonale premení váš čaju na tchai latte.
- Dodajte latte osobné kúzlo!
Skúste ho poprášiť štipkou kurkumy alebo kakaom, alebo na okraj hrnčeka položiť zvitok škorice. Stačí trochu fantázie a váš inšpiratívny čaj latte je pripravený na podávanie!
Pokiaľ máte alergiu na laktózu, jednoducho nahraďte mlieko sójovým alebo vanilkovým mandľovým mliekom, ktoré mierne ochutí váš čaj.
Tip – matcha latte
Hľadáte chuť, ktorá vás prekvapí? Pripravte si matcha latte! Recept ostáva úplne rovnaký, len použite matchu, zelený čaj tradične pestovaný v Japonsku. Jasná zelená farba poteší vaše oči a charakteristickú chuť si zase obľúbia vaše chuťové poháriky!