Celková doba prípravy: 80-90 minút
z toho pomalé varenie: 60-70 minút
Počet porcií: 4-6 osôb
Stew alias jedlo z jedného hrnca je tradičný pokrm írskej kuchyne, ktorý má neskutočne veľa podôb. Je to preto, že sa v ňom uplatnia všetky druhy zeleniny i mäsa, a tak je zakaždým výsledok o trochu iný. Jeho hlavné kúzlo tkvie v pomalom varení v jednom hrnci, kedy sa v silnej omáčke spoja všetky bohaté chute mäsa, zeleniny i korenín.
Ingrediencie
450 g kuracích pŕs s kosťou, bez kože
150 g žltej cibule
40 g zlatých hrozienok
750 ml zeleninového vývaru
2 petržleny
2 sladké zemiaky
2 strúčiky cesnaku
1 konzerva krájaných paradajok (cca 250 g)
1 veľký kvaka (alebo kaleráb)
2 lyžice olivového oleja
1 bobkový list
1 lyžica kari
1 lyžica rasce
1 lyžička údenej papriky
1 lyžička škorice
lístky koriandra na dozdobenie
soľ, korenie na dochutenie
príloha:
500 g uvareného Couscous (cca 170 g v suchom stave)
Postup
- Rozpáľte vo veľkom kastróle na strednom plameni olej, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a nechajte zozlatnúť, približne 4-5 minút.
- Pridajte rozdrvený cesnak, bobkový list a všetko korenie. Nechajte 1-2 minúty korenie rozvoňať, nezabudnite premiešavať, aby sa nepripálilo.
- Potom vložte do kastróla na hrubé kocky nakrájanú všetku zeleninu, kuracie prsia v celku, hrozienka, zalejte vývarom a priveďte do varu.
- Zmiernite plameň a nechajte zvoľna pod pokrievkou dusiť, kým zelenina nebude mäkká a kurča vnútri hotové, tj pôjde dobre od kosti, cca 40-60 minút.
- Potom mäso vyberte a nechajte vychladnúť, aby sa s ním dalo ďalej pracovať.
- Do vzniknutej omáčky medzitým pridajte paradajky a duste ďalších 10-15 minút. Akonáhle je mäso vychladnuté, natrhajte ho na kúsky a vráťte späť do hrnca. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Podávajte s kuskusom a ozdobte lístkami koriandra.