Hrnčekový veľkonočný baranček so sekanými pistáciami

30. marca 2022
Hrnčekový veľkonočný baranček so sekanými pistáciami
Neodolateľná dobrota pre maškrtníkov, v ktorej nájdete veľa sušeného ovocia, orieškov a čokolády. 

Príprava: 30 min cesto 
Pečenie: 40 minút + čas na vychladnutie
Finálna úprava: 10 minút
 

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 hrnček cukru typu kryštál alebo práškový
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva s vinným kameňom
  • 1 citrón
  • 1,5 tabuľky aspoň 70% horkej čokolády alebo kvalitnej čokolády na varenie
  • 1/3 kocky masla 
  • 1 kompótová miska nakrájaných obľúbených plodov (hrozienka, brusnice, slivky. datle)
  • 2 hrste sekaných pistácií
  • 1 hrsť sekaných mandlí
  • 1 hrsť kandizované ovocie
  • masť a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy

Postup

  • Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, najmä vajcia a smotana. 
  • Dajte pomaly roztopiť maslo, oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky zatiaľ odložte, žĺtky vymiešajte s oboma cukrami do hustej peny (pomocou robota to bude príjemnejšia práca). Keď hmota zosvetlí a zväčší svoj objem, je to hotové. 
  • Zašľahajte rozpustené a vychladnuté maslo. Zmiešajte múku s 1/2 prášku do pečiva a vmiešajte ku zmesi. Pridajte smotanu. 
  • Prisypte kandizované a sušené ovocie, mandle a hrsť nasekanej čokolády, nastrúhanú kôru z celého citróna, opatrne premiešajte. 
  • K bielkom pridajte na štipku noža prášok s vinným kameňom a ušľahajte tuhý sneh. Ten opatrne a zľahka vmiešajte ku zmesi. 
  • Vymažte a vysypte formu na barančeka, rúru predhrejte na 160 °C.
  • Pečte vo vyhriatej rúre 40–45 minút. V medzičase si vo vodnom kúpeli zohrejte zostávajúce tabuľky čokolády. 
  • Upečeného barančeka nechajte 10 minút oddýchnuť vo forme, potom ho vyklopte a nechajte vychladnúť. 
  • Barančeka polejte čokoládou a ozdobte nasekanými pistáciami. 

Tip:  Kandizované a sušené ovocie obaľte v troške múky, neklesne vám tak ku dnu. 

Súvisiace a odporúčané produkty