Neodolateľná dobrota pre maškrtníkov, v ktorej nájdete veľa sušeného ovocia, orieškov a čokolády.
Príprava: 30 min cesto
Pečenie: 40 minút + čas na vychladnutie
Finálna úprava: 10 minút
Príprava: 30 min cesto
Pečenie: 40 minút + čas na vychladnutie
Finálna úprava: 10 minút
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 hrnček cukru typu kryštál alebo práškový
- 1 téglik smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva s vinným kameňom
- 1 citrón
- 1,5 tabuľky aspoň 70% horkej čokolády alebo kvalitnej čokolády na varenie
- 1/3 kocky masla
- 1 kompótová miska nakrájaných obľúbených plodov (hrozienka, brusnice, slivky. datle)
- 2 hrste sekaných pistácií
- 1 hrsť sekaných mandlí
- 1 hrsť kandizované ovocie
- masť a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy
Postup
- Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, najmä vajcia a smotana.
- Dajte pomaly roztopiť maslo, oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky zatiaľ odložte, žĺtky vymiešajte s oboma cukrami do hustej peny (pomocou robota to bude príjemnejšia práca). Keď hmota zosvetlí a zväčší svoj objem, je to hotové.
- Zašľahajte rozpustené a vychladnuté maslo. Zmiešajte múku s 1/2 prášku do pečiva a vmiešajte ku zmesi. Pridajte smotanu.
- Prisypte kandizované a sušené ovocie, mandle a hrsť nasekanej čokolády, nastrúhanú kôru z celého citróna, opatrne premiešajte.
- K bielkom pridajte na štipku noža prášok s vinným kameňom a ušľahajte tuhý sneh. Ten opatrne a zľahka vmiešajte ku zmesi.
- Vymažte a vysypte formu na barančeka, rúru predhrejte na 160 °C.
- Pečte vo vyhriatej rúre 40–45 minút. V medzičase si vo vodnom kúpeli zohrejte zostávajúce tabuľky čokolády.
- Upečeného barančeka nechajte 10 minút oddýchnuť vo forme, potom ho vyklopte a nechajte vychladnúť.
- Barančeka polejte čokoládou a ozdobte nasekanými pistáciami.
Tip: Kandizované a sušené ovocie obaľte v troške múky, neklesne vám tak ku dnu.