Kto sa bojí, nesmie do lesa. A do kuchyne už vôbec nie. Teda aspoň nie koncom októbra, kedy sú prípravy na Halloween v plnom prúde. Pokiaľ sa ale naopak bojíte radi, možno už plánujete nezabudnuteľný hororový večierok pre kamarátov a kolegov. Alebo práve vymyšľate nevšednú výzdobu a strašidelné dobroty na detskú párty. Máme pre vás 2 recepty na značne netradičné bábovky, ktorými zaručene ohromíte.
Šľahačková bábovka s brusnicami (použitá na formu lebky)
čas pečenia: cca 40 minút
Čokoládová bábovka s orieškami (použitá na formu tajomného zámku)
čas pečenia: cca 45 minút
Aby ste si tento výnimočný deň všetci parádne užili, nechajte sa inšpirovať kúzelnými receptami. Punc originality im dodajú fantastické formy značky Nordic Ware. Začarovaný les, Lebky alebo úžasný a do posledného detailu vyšperkovaný Tajomný zámok, ktoré sa budú vo vašom strašidelnom zákutí skvelo vynímať a atmosféra bude dokonalá. Krotitelia duchov, váš čas nadišiel!
Šľahačková bábovka s brusnicami
Ingrediencie:
- 4 celé vajcia
- necelý hrnček cukru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- cca 200 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrsť sušených brusníc
- 3 lyžice griotky, prípadne rumu
Na vysypanie formy
- olej, hrubá múka
Postup:
- Brusnice na noc naložte do alkoholu.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
- Formu na pečenie vymažte olejom a vysypte hrubou múkou.
- Oddeľte bielky od žĺtkov a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Žĺtky s cukrom vymiešajte do hustej peny. Postupne pridajte cukor s preosiatou múkou zmiešanou s kypriacim práškom a brusnicami vrátane alkoholu. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh a prilejte smotanu.
- Cesto prelejte do bábovkovej formy a vložte do rúry.
- Pečte podľa vlastností vašej rúry asi 30-40 minút.
Čokoládová bábovka s orieškami
Ingrediencie:
- 5 celých vajec
- 300 g polohrubej múky
- 280 g cukru krupice alebo práškového cukru
- cca 300 ml mlieka
- 180 g zmäknutého masla
- 150 g mletých vlašských orechov
- 50 g strúhanej čokolády
- 1 vanilkový cukor
- 2 lyžice kakaa
- 1 prášok do pečiva, štipka soli
Na vysypanie formy
- olej, hrubá múka
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
- Bielky oddeľte od žĺtkov a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Mäkké maslo vymiešajte s cukrom a žĺtky do peny a postupne do nej prisypávajte preosiatu múku a oriešky.
- Sneh opatrne vmiešajte do cesta a pridajte štipku soli, čokoládu a nakoniec mlieko podľa potreby
- Do vymazanej formy nalejte cesto a pečte asi 45 minút dozlatista.
Základný krém
Ingrediencie:
- 250 g mascarpone
- 250 ml 33% smotany na šľahanie
- 1- 2 lyžice kyslej smotany (záleží na jej hustote)
- 3 lyžice práškového cukru
Postup:
1. Smotanu spolu s cukrom vyšľahajte do tuha.
2. Do vzniknutej zmesi šetrne vmiešajte mascarpone a kyslú smotanu, podľa chuti ešte môžete osladiť.
3. Krém vychlaďte, vložte do zdobiaceho vrecúška a striekajte na pripravené studené korpusy. Krásne ním spojíte dokopy dve časti strašidelnej lebky.
4. Pokiaľ vám nejaký ostane, uchovajte ho v chladničke, kde vydrží minimálne dva dni.
Ako docieliť červenú farbu krému
- Najjednoduchšie je siahnuť po gélových alebo práškových potravinových farbivách, ktoré nájdete v prevažne väčšine supermarketov alebo drogériách.
- Pokiaľ ale radšej chcete ísť prírodnou cestou, môžete použiť šťavu alebo prášok z cvikly, ktorý obvykle zoženiete v predajniach so zdravou výživou.
- Poslúži tiež šťava z granátového jablka, rozmixované a prepasírované jahody a maliny alebo napríklad brusnicová marmeláda. Vždy je potrebné počítať s tým, že tieto ingrediencie ovplyvňujú aj konzistenciu a chuť krému.
Tipy a triky
- Skúste klasickú pšeničnú bielu múku nahradiť časťou ražnej. Pri použití celozrnných múk skôr množstvom šetrite, dve vrchovaté lyžice stačia, muffiny sú potom veľmi hutné a nie sú také nadýchané a vláčne.
- Namiesto cukru môžete cesto dosladiť zrelým rozpučeným banánom, medom, čakankovým alebo javorovým sirupom.
- Cesto môžete dochutiť aj rozpučeným banánom, pomarančovou šťavou, kokosom, hrozienkami, sušenými brusnicami alebo čerstvými čučoriedkami.
- Na trené cesto sa hodí hladká múka, s ktorou docielite jemnejšiu štruktúru cesta, ale aj polohrubá. Vďaka nej zase docielite príjemnú chrumkavú krustu. Ideálne je oba druhy múk skombinovať, a to tak, že k hladkej pridáte 2 až 3 lyžice polohrubej múky.
- Viete, ako uchovať, hotové pečivo, aby vydržalo v čo najlepšej kondícii? Základom je skladovať kúsky, ktoré sú úplne vychladené.. Potom ich uložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte pri izbovej teplote okolo 20 stupňov.