Domáca bazová šťava

11. júna 2024
Domáca bazová šťava

Sezóna bazových kvetov sa už začala, tak nečakajte a pripravte si osviežujúcu limonádu z domáceho sirupu plnú chutí a vôní bazových kvetov. 

Náročnosť:
ľahká
Čas prípravy: 30 minút
Čas macerácie: 1 - 2 dni

Domáca bazová šťava

Ingrediencie

  • 4l hrniec plný kvetov bazy
  • 4 l čistej vody
  • 7 lyžičiek kyseliny citrónovej (cca 40 g)
  • 1 bio citrón
  • 1,5 - 2,5 kg cukru (podľa preferencie sladkosti), biely alebo trstinový (podľa preferencie farby)

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ K VARENIU A SERVÍROVANIU

  1. Hrniec s bazovými kvetmi zasypte kyselinou citrónovou a zalejte 4 l studenej vody. Prikryte pokrievkou a nechajte v chlade stáť 1- 2 dni.

    2. Vodu zlejte cez husté cedidlo do čistého hrnca (starostlivejší môžu cedit cez plátno), pridajte na kolieska nakrájaný citrón (vrátane kôry) a priveďte k pomalému varu.

    3. Do hrnca pomaly prisypte primerané množstvo cukru, krátko povarte, kým sa všetok cukor nerozpustí, a ešte horúce nalievajte do vyvarených, čistých zaváracích pohárov, ktoré hneď zatvorte.

    4. V uzavretých pohároch môžete šťavu uchovávať v špajze alebo na akomkoľvek tmavom chladnejšom mieste ľubovoľne dlho, akonáhle ju však otvoríte, musíte ju už navždy mať v chladničke a spotrebovať cca do 1 mesiaca.