

Prečo litina?

Smalt a smaltovanú liatinu od seba rozoznáte už na pohľad. Smalt je klasika, ktorú máme každý na chate alebo u babičky. Liatina, alebo smaltovaná liatina, je poriadne pevný kus riadu. Aj vlastnosti majú odlišné a pri ich nákupe by ste určite mali vedieť, do čoho naozaj investujete. Smaltovaný riad predstavuje uspokojivú variantu vybavenia kuchyne, ale ak milujete jedlo a varíte takmer denne, liatina by pre vás mala byť jasná voľba. Hneď vám povieme prečo.
Smaltovaný riad je pomerne krehký a má tendenciu praskať. V prípade, že vám popraská vnútorná vrstva, ďalšie používanie sa neodporúča. Naopak, smaltovaná liatina zvládne prudké zahriatie, pokiaľ nechávate zatiahnuť mäso (aj keď prudké zahrievanie neodporúčame) a fantasticky sa hodí na pomalé varenie, keď pripravujete napríklad hovädzie na víne. Liatinový riad je odolný voči poškriabaniu a dlho drží teplo, takže môžete zavolať celú partiu na obed a vyskúšať rustikálne servírovanie priamo z hrnca.
Staub je na liatinu expert
Na výrobu liatinového hrnca je potrebná hliníková forma na prípravu pieskovej formy. Takáto forma slúži iba na jeden odliatok. Procesom odlievania taveniny zo surového železa a koksu, vzniká tvar ikonického hrnca Staub, ktorý bude potrebovať ešte veľa starostlivosti, aby sa k vám dostal v podobe, ako ho poznáte. Odliatky sa obrusujú a v troch vrstvách smaltujú. Nakoniec sa pri teplote 800 °C vypaľujú.
Vlastnosti liatinového hrnca Staub:

- pohodlné používanie a jednoduchá údržba
- dokáže pod pokrievkou udržať o 10 % viac vlhkosti, vďaka čomu bude vaše jedlo šťavnatejšie
- niklová alebo mosadzná rukoväť vydrží teplotu až 250 °C, takže môžete riad používať aj na pečenie v rúre
- na vyvýšený okraj si pohodlne odložíte varešku
- nemenný vzhľad a nadčasový dizajn
- tradícia od roku 1974
Pred prvým použitím
Pred prvým použitím zahrejte
Starostlivá príprava hrnca pred prvým použitím podporí jeho unikátnu funkčnosť. Hrniec najprv umyte horúcou vodou a osušte. Potom potrite vnútro nádoby trochou rastlinného oleja a zahrejte na 15 minút. Tento postup zaistí naviazanie tuku na materiál a vytvorí sa ochranný film. Jedlo sa vám potom nebude pripaľovať a hrniec nebude korodovať. Na záver prebytočný olej osušte. A teraz ste už perfektne pripravený.