Je nakoniec jedno, či si varíte cibetkovú kávu, alebo čaj z vrecúška. Vždy budú len také dobré, aká dobrá je voda, z ktorej ich pripravujete. Je to vlastne jednoduchá chémia. Z čajových listov alebo pražených kávových zŕn sa uvoľňujú látky, ktoré sa vo vode rozpúšťajú a chemicky reagujú na jej zloženie. Výsledkom „pokusu“ môže byť to, že sa oblizujeme až za ušami… alebo naopak krčíme nos.
Chémia - nechémia
Chémia nechémia, sú veci, na ktorých sa kávoví a čajoví guruoia zhodnú. Pokiaľ si nápoj chcete skutočne vychutnať, je dôležité, aby voda:
- nemala sama o sebe príliš výraznú chuť ani vôňu
- na prvý pohľad nebola inak zafarbená
- mala neutrálne pH (okolo 7)
- nebola príliš tvrdá
- neobsahovala nečistoty
Čo vlastne znamená, že je voda tvrdá
Tvrdosť vody je merateľná vlastnosť, ktorá zodpovedá obsahu rozpustených nerastov, najčastejšie oxidu vápenatého a oxidu horečnatého. Zjednodušene sa dá povedať, že tu ide o obsah vápnika a horčíka. Ich celkový súčet sa vyjadruje v rozličných jednotkách, v Česku používame mmol/l. Za veľmi tvrdú vodu tak môžeme považovať tú, v ktorej je viac než 3,75 mmol/l minerálov.
Pitie tvrdej vody je zdravotne nezávadné. Viac menej v domácnostiach robí neplechu tým, že zanáša spotrebiče a riad vodným kameňom. Čajových majstrov tak nepoteší, pretože mení chuť nápoja. Aj s kávou je to podobne, pričom niektorí baristi s tvrdou vodou pracujú zámerne, aby podporili určité chuťové nuance. Pokiaľ si ale kávu pripravujete v bežných domácich podmienkach, je lepšie sa tvrdej vode vyhnúť.
Horský potok by nebol?
Najlepšia voda na prípravu čaju je tá z rýchlo tečúceho horského potôčika. Tak to aspoň v 8. storočí nášho letopočtu tvrdil čínsky čajový majster a literát Lu Jü. Najskôr je to pravda aj dnes, lenže málokto z nás má taký potôčik po ruke. Našťastie existujú alternatívy. Najbližšie je asi balená pramenitá voda – nie minerálka, ta už je zase príliš tvrdá a môže čaj pokaziť kovovou pachuťou. Nevýhodou balenej vody je samozrejme množstvo plastového odpadu. Pokiaľ sa snažíte žiť udržateľne a napríklad aj ekonomicky, dajte radšej prednosť vode z kohútika. V Česku sa nemusíte báť napríklad, že by bola nekvalitná alebo nevhodná na pitie. Problém ale môže byť v jej tvrdosti a prípadne v obsahu chlóru alebo dalších chemikálií, ktoré menia chuť. A to práve ako milovníci čaju a kávy nechceme.
Aby kohútikova voda neovplyvnila chuť ani vôňu
Neutrálny zázrak z nej vytvoríte jednoducho– filtrovaním. Upravíte tvrdosť vody a váš obľúbený nápoj bude chutiť ako z kaviarne alebo čajovne. Viete, že práve tieto podniky si často obstarávajú špeciálne systémy na filtráciu a zmäkčovanieí vody? Dobre vedia, že sa to podpíše na chuti a nakoniec aj na spokojnosti zákazníka. Najväčší puristi nedajú dopustiť na pôvodne japonský vynález: filtre s aktívnym uhlím.
Okrem lepšej chute a vôni má filtrovaná voda aj ďalšie výhody. Profesionálni baristi vedia, že na káve s ňou ľahko vytvoria hustú krémovú penu. V prípade nefiltrovanej vody býva pena riedka alebo úplne chýba. V čaji z tvrdej vody sa zase tvorí film z minerálov, ktorý sa pri chladnutí usádza na hladine. Čaj z vody filtrovanej, ktorý vám naservírujú v dobrej čajovni, zostane krásne priezračný.
Ani doma o zážitok neprídete. Stačí si zaobstarať filtračnú kanvicu alebo fľašu. Napríklad tie od značky Brita majú výmenné (a recyklovateľné) filtre, ktoré z vody pomáhajú odstránť vodný kameň, ťažké kovy, ale aj chemické nečistoty. Pitná voda z kohútika sa tak stáva mäkkšou, bez rušivých pachutí, umožňuje naopak plne rozvinúť chuť a aromu pripraveného nápoja. Mlžete navyše po japonskom vzore zvoliť i filter s aktívnym uhlím. A tak už je len na vás, či si pripravíte perfektnú mačču, alebo napríklad flat white.
Mohlo by vás zaujímať tiež...
07. mája 2023