Aká voda je vhodná na čaj či kávu? Z potôčika alebo kohútika?

17. februára 2022
Aká voda je vhodná na čaj či kávu? Z potôčika alebo kohútika?
Keď si obľúbite kvalitný čaj alebo kávu, nie je cesty späť. A veľmi skoro zistíte, že k ich príprave potrebujete aj kvalitnú vodu. Nesmie byť veľmi tvrdá, musí mať neutrálnu pH, nesmie rušiť chuť ani vôňu. Ale kam pre ňu?

Je nakoniec jedno, či si varíte cibetkovú kávu, alebo čaj z vrecúška. Vždy budú len také dobré, aká dobrá je voda, z ktorej ich pripravujete. Je to vlastne jednoduchá chémia. Z čajových listov alebo pražených kávových zŕn sa uvoľňujú látky, ktoré sa vo vode rozpúšťajú a chemicky reagujú na jej zloženie. Výsledkom „pokusu“ môže byť to, že sa oblizujeme až za ušami… alebo naopak krčíme nos.
Aká voda je vhodná na čaj či kávu? Z potôčika alebo kohútika?

Chémia - nechémia

Chémia nechémia, sú veci, na ktorých sa kávoví a čajoví guruoia zhodnú. Pokiaľ si nápoj chcete skutočne vychutnať, je dôležité, aby voda:

  • nemala sama o sebe príliš výraznú chuť ani vôňu
  • na prvý pohľad nebola inak zafarbená
  • mala neutrálne pH (okolo 7)
  • nebola príliš tvrdá
  • neobsahovala nečistoty

Čo vlastne znamená, že je voda tvrdá

Tvrdosť vody je merateľná vlastnosť, ktorá zodpovedá obsahu rozpustených nerastov, najčastejšie oxidu vápenatého a oxidu horečnatého. Zjednodušene sa dá povedať, že tu ide o obsah vápnika a horčíka. Ich celkový súčet sa vyjadruje v rozličných jednotkách, v Česku používame mmol/l. Za veľmi tvrdú vodu tak môžeme považovať tú, v ktorej je viac než 3,75 mmol/l minerálov. 

Pitie tvrdej vody je zdravotne nezávadné. Viac menej v domácnostiach robí neplechu tým, že zanáša spotrebiče a riad vodným kameňom. Čajových majstrov tak nepoteší, pretože mení chuť nápoja. Aj s kávou je to podobne, pričom niektorí baristi s tvrdou vodou pracujú zámerne, aby podporili určité chuťové nuance. Pokiaľ si ale kávu pripravujete v bežných domácich podmienkach, je lepšie sa tvrdej vode vyhnúť.

Horský potok by nebol?

Najlepšia voda na prípravu čaju je tá z rýchlo tečúceho horského potôčika. Tak to aspoň v 8. storočí nášho letopočtu tvrdil čínsky čajový majster a literát Lu Jü. Najskôr je to pravda aj dnes, lenže málokto z nás má taký potôčik po ruke. Našťastie existujú alternatívy. Najbližšie je asi balená pramenitá voda – nie minerálka, ta už je zase príliš tvrdá a môže čaj pokaziť kovovou pachuťou. Nevýhodou balenej vody je samozrejme množstvo plastového odpadu. Pokiaľ sa snažíte žiť udržateľne a napríklad aj ekonomicky, dajte radšej prednosť vode z kohútika. V Česku sa nemusíte báť napríklad, že by bola nekvalitná alebo nevhodná na pitie. Problém ale môže byť v jej tvrdosti a prípadne v obsahu chlóru alebo dalších chemikálií, ktoré menia chuť. A to práve ako milovníci čaju a kávy nechceme.

Aby kohútikova voda neovplyvnila chuť ani vôňu

Neutrálny zázrak z nej vytvoríte jednoducho– filtrovaním. Upravíte tvrdosť vody a váš obľúbený nápoj bude chutiť ako z kaviarne alebo čajovne. Viete, že práve tieto podniky si často obstarávajú špeciálne systémy na filtráciu a zmäkčovanieí vody? Dobre vedia, že sa to podpíše na chuti a nakoniec aj na spokojnosti zákazníka. Najväčší puristi nedajú dopustiť na pôvodne japonský vynález: filtre s aktívnym uhlím.
Okrem lepšej chute a vôni má filtrovaná voda aj ďalšie výhody. Profesionálni baristi vedia, že na káve s ňou ľahko vytvoria hustú krémovú penu. V prípade nefiltrovanej vody býva pena riedka alebo úplne chýba. V čaji z tvrdej vody sa zase tvorí film z minerálov, ktorý sa pri chladnutí usádza na hladine. Čaj z vody filtrovanej, ktorý vám naservírujú v dobrej čajovni, zostane krásne priezračný

Ani doma o zážitok neprídete. Stačí si zaobstarať filtračnú kanvicu alebo fľašu. Napríklad tie od značky Brita majú výmenné (a recyklovateľnéfiltre, ktoré z vody pomáhajú odstránť vodný kameň, ťažké kovy, ale aj chemické nečistoty. Pitná voda z kohútika sa tak stáva mäkkšoubez rušivých pachutí, umožňuje naopak plne rozvinúť chuť a aromu pripraveného nápoja. Mlžete navyše po japonskom vzore zvoliť i filter s aktívnym uhlím. A tak už je len na vás, či si pripravíte perfektnú mačču, alebo napríklad flat white.

Mohlo by vás zaujímať tiež...

Mohlo by vás zaujímať tiež...

Selected page has been deleted or not exist

pre lepšiu kávu alebo čaj