

Ľadová káva s príchuťou Karibiku
Čo budete potrebovať na 1 porciu:
- 200 ml plnotučného mlieka
- 1 espresso
- 2 cl bieleho rumu
- 1 kopček obľúbenej zmrzliny
- pár kociek ľadu
- trstinový cukor, ak sladíte
- šľahačka na dozdobenie
Tip: espresso môžete nahradiť malou porciou kávy z moka kanvičky alebo 1 lyžičkou kvalitnej instantnej kávy
A vedeli ste, že chuť chuť aj vôňu kávy veľmi výrazne ovplyvňuje voda, z ktorej je nápoj pripravovaný? Rovnako je to aj s čajom. Nechce sa vám stále prelievať vodu do filtračnej kanvice? Kúpte si filter priamo na vodovodný kohútik!
Postup:
- Pripravenú kávu zmiešajte s mliekom, a ak sladíte aj s cukrom, dajte vychladiť do chladničky. Instantnú kávu rozmiešajte priamo v mlieku.
- Do vychladenej kávy prilejte rum a vyšľahajte do peny, prácu si zjednodušíte použitím ručného šľahača alebo stolového mixéra.
- Do vysokého pohára vhoďte pár kociek ľadu (zaplňte nimi cca 1/3) a dolejte kávou.
- Pridajte zmrzlinu a úplne na koniec dozdobte ľahko šľahačkou. S chuťou kávy sa najlepšie snúbi vanilka, oriešok alebo čokoláda, ale ak patrí k vašim obľúbeným chutiam napríklad kokos, ten ide zase výborne dohromady s bielym rumom.
- Takto pripravená káva sa zvyčajne servíruje so slamkou aj lyžičkou. Popíjajte umiestnení v hojdacej sieti, alebo aspoň na lehátku, potom možno budete počuť aj špliechanie mora ...
Ľadový zázvor
Čo budete potrebovať na 1 l nápoja:
- 1 l studenej vody
- 1 lyžička koriandru celého (guličky)
- 4 klinčeky
- 4 väčšie plátky čerstvého zázvoru
- 1 ks celej škorice
- 1 citrón najlepšie bio
- med alebo trstinový cukor
- čerstvá mäta na dozdobenie
- 2-3 čerstvé jahody (nemusí byť)
Postup:
- Všetko korenie nasypte do vody a varte pomaly cca 20 minút tak, aby voda moc nevrela.
- Odstavte, vložte do nápoja 2 plátky citróna, pridajte lyžicu medu alebo trstinového cukru.
- Dajte vychladiť a podávajte s lístkami mäty.
- Ak chcete, môžete dozdobiť aj plátkami jahôd, ktoré nápoju ešte pridajú svoju vôňu a vitamíny.
Tento nápoj je taký 2 v 1, pretože horúci lieči a vychladený osviežuje. Ak ste v lete prechladnutý z klimatizácie, naozaj vám pomôže. Je to osvedčený recept našej kolegyne Blanky.
Živá voda z filtrov Brita
Pri všetkých uvedených receptoch hrá veľkú úlohu voda, z ktorej ich budete pripravovať. Svieža, živá voda je dôležitá aj pre prípravu obyčajnej kávy alebo čaju a čudovali by ste sa, ako veľmi je poznať rozdiel. U nás máme to šťastie, že zo všetkých kohútikov v krajine tečie pitná, zdravotne nezávadná voda. Avšak s jej chuťou a vôňou to nie je na všetkých miestach rovnaké a niekedy sa stane, že voda vonia a chutí tak trochu po bazéne alebo má inú divnú príchuť ... Riešení je niekoľko, od balených vôd, cez filtračné kanvice až po vodné filtre, umiestnené priamo na vodovodný kohútik. Zariadenie, v ktorom je filter umiestnený, možno veľmi ľahko namontovať priamo na drezovú vodovodnú batériu a umožňuje jednoducho prepínať na nefiltrovanú vodu, aby sme zbytočne tou filtrovanou neplytvali napr. Na umývanie riadu. Kapacita jedného filtra v zariadení s názvom Brita on tap je 600 litrov, dobu výmeny vám nahlási digitálny odpočet. Vymeniť starý filter, respektíve filtračnú patrónu za novú, zvládnete v priebehu minúty. Jedinou nevýhodou zatiaľ je, že v súčasnej dobe žiaľ nejde namontovať na všetky vodovodné batérie, ale len najbežnejšie typy.
A ako sa končí tá riekanka z úvodu, ktorou začína jedna obľúbená detská hra? Bum! A presne to sa s vašimi nápojmi stane, ak na ich prípravu nepoužijete tie správne a predovšetkým kvalitné ingrediencie. Nebudú skrátka voňať a chutiť tak, ako majú. A to by predsa bola škoda, keď už si človek s ich prípravou dá takú prácu, čo myslíte?
A tu je posledný zo sľúbených receptov, obľúbených u nás v "Pottene":
Uhorková limonáda na dokonalé zrelaxovanie všetkých piatich zmyslov
Čo budete potrebovať:
- 2 šalátové uhorky
- 2 limety
- 1-2 polievkové lyžice trstinového cukru alebo medu
- 2 pláty ľadových kociek
- 1-1,5 l čerstvej vody
- 200 ml sýtenej (bublinkovej) vody
Postup:
- Jednu okurku oloupejte (slupky zatím nevyhazujte), nakrájejte na větší kousky a rozmixujte tyčovým mixérem do konzistence řidšího pyré.
- Přidejte přibližně 0,5 litru vody a nechte vylouhovat 10-15 minut v ledničce.
- Následně vylouhovanou okurkovou směs přeceďte do alespoň 1,5 litrového džbánu.
- Přidejte vymačkanou šťávu z limetek a podle chuti doslaďte.
- Přilijte bublinkovou vodu a do objemu dolijte obyčejnou vodou, pak dobře promíchejte, vhoďte cca 6 ledových kostek z platíčka a dejte dobře vychladit do lednice.
- Před podáváním vsypte do každé ze sklenic pár kostek ledu a dozdobte okurkovými spirálkami nebo kolečky.