Príprava: 20 minut
Varenie: 70 minut
Počet porcií: podľa veľkosti kurčaťa
Ingrediencie
- 1 naporciované kura
- 500 g tekvice (maslovej alebo hokaido)
- 200 g sušených vykôstkovaných sliviek
- 100 g medu
- 50 g celých, olúpaných a opražených mandlí
- 25 g cukru
- 2 stredné cibule
- 2 ks naložených citrónov (alebo čerstvých)
- 1 citrón bio na kôru
1 väčšia mrkva
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice sezamových semienok
1 lyžica slnečnicového oleja
2 lyžice čerstvého koriandra, alebo 1/2 lyžice sušeného
1 lyžička škorice
1 lyžička soli
1 lyžička korenia
1 štipka šafranu
Nakladané citróny
Nakladané citróny si pripravíte tak, že 2-3 citróny škrabkou ošúpete a zbavíte aj bielej vrstvy, ktorá kryje dužinu. Potom ich najkrájate na kolečká hrubé cca 0,5 cm, posypete cukrom a zavriete do pohára. Ak máte bio citróny, šúpať ich nemusíte. Môžete kombinovať aj s rôznym korením, ako napríklad hrebíčkom, alebo pridať aj na kúsky nakrájaný a ošúpaný čerstvý zázvor. Nechajte týždeň odležať. Citróny krásne pustia šťavu, voňajú a okrem toho, že ich môžete použiť do receptu, sú tiež vitamínovou bombou.
Postup
- V tajine zohrejte olivový olej a osmažte na ňom kúsky mäsa dozlatista. Rozštvrťte a následne nakrájajte na menšie kúsky tekvicu, pokrájajte aj mrkvu.
- Pridajte ich ku kuraťu spolu s nastrúhanou cibuľou, cukrom, škoricou, šafranom, soľou a korením.
- Prihoďte naložené citróny alebo vyžmýkajte čerstvé a šťavou polejte kurča. Pridajte med a nastrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna.
- Prikryte a nechajte 1 hodinu dusiť. Potom vmiešajte koriander a duste ďalších 10 min.
- Slivky a lyžicu cukru dajte do hrnca so studenou vodou po dne a varte ich, kým cukor skoro neskaramelizuje.
- Na slnečnicovom oleji za stáleho miešania opražte mandle.
Kura v tajine posypte slivkami, mandľami a sezamovými semienkami, odstavte a ihneď servírujte.
Tip:
Ak nemáte k dispozícii Tajine, môžete jedlo pripraviť aj pomalým varením v tlakovom alebo polotlakovom hrnci. Avšak chute sa v ňom tak dobre nespoja.