Dávno vynechané z našich každodenných receptov sú aj naďalej tieto opomínané koláče skvelou klasikou, pretože sú chutné, výživné a prinášajú radosť našim chuťovým bunkám. Navyše ich možno pripraviť na slano i sladko. My pre vás máme napríklad recept na batátovo-vanilkový páj, upečený v krásnej a zdravej koláčovej forme Emile Henry.
Príprava: 45 min
Pečenie: 1 h 20 min
Počet porcií: 8
Čo je to páj?
Vo francúzštine je známy ako „tourte“, slovo ale pochádza z latinského slova torta panis, čo doslova znamená „guľatý chlieb“. Skladá sa z dvoch častí cesta. V podstate jedno tvorí základ z krehkého cesta a druhé vytvára kôrku na vrchu koláča. Kôrka je často z lístkového cesta. Páje mávajú obvykle viac náplní: malé kúsky zeleniny zmiešané s kúskami nasekaného mäsa, údeného lososa a pod.
Sladké alebo slané?
V Európe sa páj často pripravuje v slanej verzii. Jeden z najznámejších je talianský Tielle, ktorý je naplnený chobotnicou a paradajkami. Vo Francúzsku pripravujú Tourte Lorraine s kúskami mäsa marinovaného v bielom víne, zatiaľ čo v Španielsku Empanada Gallega so zeleninou a tuniakom. Sladké a slané verzie sa objavujú i v Stredomorí, kde sa podáva ako sladký dezert páj s mangoldom. Na druhej strane Atlantiku slané páje striedajú sladké, ktoré tam majú veľkú tradíciu. Jablkový páj je klasickým americkým dezertom známym vďaka mriežkovanej kôrke.
Dôležité je nezameniť cestá
Slané alebo sladké krehké cesto je ideálne pre základ koláčov. Lístkové cesto je lepšie pre vrchnú vrstvu, pretože vie vytvoriť elegantnejší, zlatý, nadýchaný efekt, keď je upečené. Nikdy nepoužívajte lístkové cesto ako základ páju, pretože hmotnosť náplne nedovolí cestu stúpať a tak sa neprepečie rovnomerne.
Skrášlenie a skladovanie vášho páju
Vzhľad svojho páju môžete skrášliť a upraviť, keď sa pohráte s vrchnou vrstvou. Tradičná technika využívajúca prepletené prúžky cesta, je stále atraktívna a môžete ju vytvoriť jednoducho s pomocou noža. Tiež môžete povykrajovať kúsky cesta vykrajovátkom a vytvoriť z nich vzor na náplni. Tieto dekorácie môžu mať tvar hviezdičiek, lístkov alebo srdiečok, podľa témy a ročného obdobia. Rovnako ako my v tomto recepte môžete zakryť iba časť páju a odtajniť tak jeho náplň, čo mu dodá viac atraktívny vzhľad.
Páje sú ľahko zmraziteľné, čo je ideálne, pokiaľ nemáte veľa času na varenie. Je ale niekoľko pravidiel, ktoré musíte dodržať:
1/ Všetky ingrediencie, ktoré k príprave použijete, musia byť čerstvé a nesmú byť už raz rozmrazené.
2/ Zelenina by mala obsahovať málo vody, pretože to pomôže jej zmrazeniu a zachová si svoju konzistenciu behom pečenia v rúre.
3/ Zamrazte koláč tesne predtým, ako by ste ho mali piecť. Potom jednoducho predhrejte rúru a koláč pečte, kým nebude hotový a chrumkavý.
Batátovo-vanilkový páj
Ingrediencie na cesto:
- 240 g zmäknutého masla nakrájaného na malé kúsky
- 160 g práškového cukru
- 2 vanilkové struky
- 50 g mandľovej múky
- ½ lyžičky soli
- 2 vajcia
- 400 g hladkej múky
Náplň:
- 900 g batátov
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 50 g zmäknutého masla
- ½ lyžičky muškátového orieška
- ½ lyžičky škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice hladkej múky
Postup
Príprava sladkého krehkého cesta:
1. Rozkrojte vanilkové struky na polovicu a plochou noža vyberte semiačka.
2. Do misy vhodnej na mixovanie dajte maslo, práškový cukor, mandľovú múku, soľ a semiačka vanilky. Zmiešajte dokopy.
3. Pridajte vajce a múku. Dobre premiešajte, aby ste docielili hladké cesto.
4. Rozdeľte cesto na dve časti (2/3 a 1/3). Zabaľte ich oddelene do potravinárskej fólie a aspoň na dve hodiny dajte zachladiť do chladničky.
Príprava náplne:
5. Medzitým povarte batáty vo vriacej vode (záleží na veľkosti), približne 15-20 minút.
6. Sceďte. Ošúpte ich a roztlačte na pyré.
7. Rozbite vajce do misy a ľahko prešľahajte bielka so žĺtkami. Pridajte cukor, vanilkový extrakt, korenie , maslo a múku. Dobre premiešajte.
8. Pridajte túto zmes do pyré a dobre zmiešajte.
Skladanie koláča
9. Predhrejte rúru na 180 °C, vyvaľkajte obidve cestá. Formu vymažte a vložte do nej väčšiu časť vyvaľkaného cesta. Nalejte zmes a prikryte druhou časťou vyvaľkaného cesta.
10. Uistite sa, že okraje sú dobre utesnené a hodinu pečte.
11. Páj podávajte horúci alebo studený s kopčekom vanilkovej zmrzliny.