Každý med je jedinečný, pretože každá krajina je neopakovateľná
Pravý včelí med je rýdzo prírodný produkt, výsledok koexistencie a vzájomnej podpory nielen rastlinnej a hmyzej ríše, ale tiež prirodzených prírodných cyklov. Farba medu úzko súvisí s jeho pôvodom, teda s rastlinami, ktoré sa vyskytujú v dosahu úľu (cca 1,5 km) a tiež s ročným obdobím, v ktorom je vyrábaný. Jarné medy sú jasnejšie než tie nazbierané uprostred leta a najtmavšie medy patria jeseni.
Tmavý alebo svetlý med
Farba medu je výsledkom reakcie medzi jeho cukrami, bielkovinami a minerálmi; čím viac minerálov váš med bude mať, tým bude tmavší. Medovicové (tzv. lesné) medy sú tmavšie než tie kvetové (tzv. lúčne), pretože majú viac minerálov, vďaka nim môžu tiež byť chuťovo menej sladké a na jazyku miestami môžete pocítiť dokonca aj ľahko slané zakončenie.
Neviete, čo je to medovica? ide o med, kedy včely spracujú okrem nektáru a peľu z kvetov tiež lepkavú šťavu, pozbieranú na pupeňoch a mladých výhonkách ihličnatých a listnatých stromov; tá je produkovaná špeciálnymi voškami (medovnicami) a ďalším drobným hmyzom, ktorý sa živí sladkou vylučovanou miazgou týmitou pupeňami.
Prečo každý med kryštalizuje inak a niektorý vôbec?
Kryštalizácia (nesprávne nazývaná cukornatenie medu), je úplne prirodzená vlastnosť pravých včelích medov. Čím nižší je obsah vody, tým je med považovaný za kvalitnejší. Správny med je vlastne presýtený cukornatý roztok, preto je kryštalizácia úplne logickým procesom. Kvalitný med obsahuje nad 80 % cukrov a pod 18 % vody.
Rýchlosť kryštalizácie je daná teplotou okolitého prostredia a zložením medu, najmä obsahom peľu v ňom. Tie medy, ktoré obsahujú menšie množstvo peľu, kryštalizujú neskôr, aj dlhšie ako za rok. Miešanie medu kryštalizácii napomáha, čím rýchlejšie táto reakcia prebieha, tým sú kryštáliky menšie a výsledná štruktúra krémovejšia. Pastovaný med teda nie je nič iného, ako kvalitný med, ktorý bol počas kryštalizácie premiešavaný, väčšie kryštály sa tak rozbíjali na menšie až ku konečnej krémovité štruktúre.
Hoci kryštalizácia je žiaduci proces, potvrdzujúci kvalitu medu, pri priemyselnej výrobe niektorých veľkododávateľov je tendencia dodávať na trh med číry a tekutý; je tu aplikovaný proces pasterizácie, kedy je med zohrievaný až na teplotu 70–80 °C. Tým sú síce rozpustené všetky doposiaľ vytvorené kryštálik, ale zároveň je v ňom zahubená aj časť obsiahnutých prírodných komponentov (napríklad enzýmov zo slín včiel) a zmenené aj jeho senzorické vlastnosti ako vôňa a chuť.
Aký med je najlepší?
Medovicový med obsahuje viac minerálnych látok, môže tiež obsahovat oproti medu kvetovému až dvakrát viac zložitejších cukrov, ale napriek tomu býva chuťovo menej sladký. Kvetový med oproti tomu obsahuje zase viac vitamínov a peľu, menej zložitých cukrov a je lepšie stráviteľný, ale tiež skôr kryštalizuje. Na položenú otázku však existuje teda prekvapivo jednoduchá odpoveď: Najlepší med je ten, ktorý vám najviac chutí.
Včelí med je považovaný primárne za sladkú potravinu, sladkosť je tiež to, čo ucítite ako prvé na špičke jazyka. Ale postupne cítiť ďalšie tóny a dotyky, ktoré sú plne závislé na tom, čo prevažovalo vo včeliel pastve, pričom niektoré kvetiny majú tendenciu ovplyvňovať chuť medu viač než iné. Napríklad medy z oblastí, kde v pastve včiel prevažujú kvety pomarančovníkov a citronovníkov alebo rozmarín, sú kyslejšie, vres alebo kvety mandle prinášajú do medu stopy horkosti, naproti tomu slanú chuť medu dodáva pastva včiel na avokáde alebo stredomorskom cezmínovom dube; a to napriek tomu jeho nektár je sladko lepavý, je však tiež plný minerálov. Príroda je skrátka silná čarodejka a je len na vás, ako dokážete využiť jej štedré dary. Potten & Pannen-Staněk pre vás doviezol ten najlepší med zo slnečnej Andalúzie – špičkové organické medy z produkcie španielskej rodinnej spoločnosti VerdeMiel, ktoré si môžete kúpiť u nás na e-shope alebo ich môžete prísť ochutnať na všetky naše kamenné predajne a vybrať si tiež podľa svojej chute.
A jedna perlička na záver:
Viete, prečo med funguje aj ako rýchla 1. pomoc pri bodnutí včelou?
Súčasťou včelieho jedu Apamin, ktorý silno pôsobí na nervovú sústavu, teda ovplyvňuje aj centrum bolesti, je zásaditý peptid. Aj sladký med je oproti tomu svojim chemickým zložením stále kyselina, aj keď slabá. Takže zafunguje základná chemická neutralizačná poučka a pokiaľ postihnuté miesto potriete medom, prestane vás bolieť. To ale neznamená, že by ste pri väčšom počte žihadiel, alebo pokiaľ ste na bodnutie alergický, nemali vyhľadať príslušnu ďalšiu pomoc.