Doba prípravy: cca 40 minút vrátane vyprážania
Počet porcií: 12 lievancov
Klasické kysnuté lievance alebo lievance s ovsenými vločkami všetci poznáme. Tentoraz skúste "americký" variant lievancov s jablkovým pyré.
Ingrediencie
lievance:
400 g hladkej múky
350 ml cmaru
380 g jablkového pyré (bude to zhruba polovica z celej dávky, zvyšnú časť použijete pri servírovaní)
3 veľké vajcia
50 g rozpusteného masla (v prípade, že nemáte neprilnavú panvicu na pečenie, tak ešte ďalšie maslo na pečenie lievancov)
1 prášok do pečiva
2 lyžice hnedého cukru
1 a ½ lyžice jedlej sódy
2 lyžičky vanilkového extraktu
½ lyžičky soli
jablkové pyré:
1,5 kg jabĺk, ošúpaných a zbavených od jadrovníkov, nakrájané na cca 2 cm kocky (6-7 stredne veľkých jabĺk)
pol hrnčeka vody
2 lyžice hnedého cukru
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička mletého kardamónu
½ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
¼ lyžičky soli
na dochutenie:
javorový sirup alebo iná obľúbená poleva
Postup
- Začnite jablkovým pyré. Do hlbšieho hrnca dajte všetky ingrediencie na pyré, dôkladne premiešajte a zohrejte na strednom plameni.
- Prikryté pokrievkou a za občasného miešania dusíme, až budú jablká mäkké (asi 10-15 minút).
- Jablčnú zmes potom rozmixujte do jablkového pyré, ktoré nemusí byť úplne hladké. Ideálne je, keď v pyré zostane štruktúra, teda drobné kúsky jabĺk. Odložte nabok.
- Kým jablkové pyré chladne, pripravte si lievancové cesto. Všetky suché ingrediencie premiešajte vo veľkej mise.
- V inej mise zmiešajte tekuté ingrediencie (okrem jablčného pyré) a rozmixujte do hladkej konzistencie.
- Do vzniknutej hmoty potom pomaly vmiešajte suché suroviny, až sa obe zmesi dokonale spoja.
- Až potom opatrne vmiešajte cca polovicu jablkového pyré.
- Na strednom plameni rozpáľte lievanečník alebo širšiu panvicu a menšou naberačkou odmeriavajte na panvicu jednotlivé lievance. Pečte na veľmi slabom ohni. Lievance obráťte, akonáhle je povrch cesta pretkaný bublinkami (za cca 3 minúty). Z druhej strany opečte dozlatista, to bude trvať o cca 1,5-2 minúty dlhšie.
- Hotové lievance podávajte preliate zvyšným jablkovým pyré a javorovým sirupom.
- Ak chcete, aby vám lievance vydržali teplé, než budú všetky hotové, vložte ich na plech do rúry zapnutej na cca 90 ° C.