Je používanie riadu s poškriabaným nepriľnavým povrchom nebezpečné pre zdravie?
Podľa Federálneho inštitútu na hodnotenie rizík v Taliansku použitie poškriabaných hrncov a panvíc nepredstavuje žiadne riziko pre zdravie spotrebiteľa. Avšak je vhodné ich vymeniť jednoducho preto, že už nemajú svoje špecifické nepriľnavé vlastnosti.
Čo sa stane pri prehriatí riadu s nepriľnavým povrchom?
Pri vysokých teplotách sa môže kvalita povrchu zhoršovať. Môže strácať farbu alebo svoje nepriľnavé vlastnosti.
Ako môžem predchádzať prehrievaniu riadu s nepriľnavým povrchom?
Nepriľnavé panvice na vyprážanie je vhodnejšie zahrievať pri strednej alebo miernej teplote. Ak necháme zahrievať prázdnu panvicu na tepelnom zdroji, vyššie teploty (nad 350 °C) možno dosiahnuť za pár minút. Nelepivé riady by sme tak nikdy nemali nechávať prázdne a/alebo bez dozoru na tepelnom zdroji. Čo sa týka riadu vybaveného technológiou "Thermopoint", prázdnu panvicu môžeme nechať rozohriať až do chvíle, kým sa ukazovateľ Thermopoint sfarbí zo zelenej do červenej farby. V tomto bode bola dosiahnutá ideálna teplota na varenie, môžeme vložiť potraviny a znížiť plameň, aby sme ušetrili energiu.
Možno odstrániť škvrny, ktoré sa objavia na nepriľnavom povrchu po jeho prehriatí?
Prehrievanie môže mať vplyv na nepriľnavé vlastnosti riadu a nepriľnavosť tak časom môže úplne vymiznúť. Škvrny možno vyčistiť neabrazívnou polyuretánovou hubkou. Na odolnejšie škvrny môžete skúsiť zahriať 240 ml destilovaného octu s 240 ml vody. Umyte, opláchnite a osušte panvicu.
Čo je to PFOA?
V poslednej dobe médiá venovali veľa pozornosti spojeniu medzi PFOA (kyselina perfluóroktánová) a nepriľnavým povrchom. Nepriľnavý povrch BALLARINI nepbsahuje PFOA. PFOA je zlúčenina v minulosti používaná ako prísada pri výrobe polytetrafluóretylénu (PTFE) v množstve niekoľkých častíc na milión (ppm). PFOA už sa nejaký čas pri spracovaní surovín používaných na výrobu nepriľnavých materiálov nepoužíva. Táto zlúčenina tak nie je prítomná v nepriľnavom riade a výrobcovia plastov, ktorí tiež vyrábajú fluóropolymér, ju vo svojej výrobe prestali používať v roku 2010. Takže ciele úplnej eliminácie tejto zlúčeniny vo výrobných procesoch boli dosiahnuté dokonca o päť rokov skôr, než bolo plánované.
Obsahujú produkty Ballarini nanomateriály?
Nie, naše produkty neobsahujú nanomateriály.
Aké sú výhody riadu s nepriľnavým povrchom?
Prieskum trhu ukázal, že 90 % všetkého predaného riadu je s nepriľnavým povrchom. Riad s nepriľnavým povrchom je perfektný na rôzne použitie v kuchyni. Od vyprážania potravín, ktoré sa bežne rýchlo prichytia, ako sú volské oká, palacinky alebo opečené zemiaky, riad je tiež skvelý na prípravu iných kulinárskych špecialít - najmä pokiaľ vyžadujú prípravu na malom množstve tuku. Ľahké umývanie je ďalší plusový bod, ktorý robí z riadu s nepriľnavým povrchom nenahraditeľného pomocníka pre celý rad kuchárov aj šéfkuchárov.
Ktorý riad mám použiť na rôzne jedlá?
Všeobecne môžete použiť akýkoľvek typ riadu na prípravu zeleniny, rýb, mäsa a cestovín. Samozrejme, rôzne hrnce a panvice majú rôzne tvary a svoje výhody, a tak sú vhodnejšie pre niektoré pokrmy. Preto ponúkame široký rad riadu na všeobecné i špeciálne účely.