Usmažte si jednoduché zeleninové placky a pripravte si k nim špeciálny dip z kyslej smotany s jogurtom. Jednoduchá, chutná a rýchla večera.
Svoj obľúbený recept pre dnešný deň poslala kolegyňa Monika, ktorá sa stará o naše sociálne siete - Facebook aj Instagram. Na nich teraz panuje čulý ruch, našťastie. Sme radi, že sa s nami bavíte a naše rady vám pripadajú užitočné. Monika sa podelila o recept na zeleninové placky, ktorý možno alternatívne obmeniť, podľa vašej obľúbenej zeleniny. Dobre funguje napríklad aj mrkva.
Ingrediencie
- cca 1 kg cukety
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky (+ - podľa vodnatosti cukety)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- lyžička oregana
- lyžička majoránky
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
- olivový olej na smaženie
na dip:
- 1 biely jogurt
- 1 kyslá smotana
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- soľ podľa chuti
Postup
- Cuketu umyte a najemno nastrúhajte. Pridajte aspoň lyžičku soli, premiešajte a nechajte odstáť asi 20 minút. Cuketa pustí vodu, ktorú vyžmýkajte ruko, najlepšie cez sitko.
- K cukete pridajte vajcia, pretlačený cesnak, oregano, majoránku a postupne prisypávajte múku, pokiaľ nebude zmes tak akurát. Pre zdravšiu variantu môžete namiesto časti múky pristrúhať zemiak.
- Každá cuketa púšťa iné množstvo vody, nedá sa preto vopred určiť potrebné množstvo ingrediencií. Ak je zmes príliš tekutá, pridajte múku, ak sa trhá, použite ešte jedno vajce.
- Na panvici rozpáľte trochu oleja a lyžicou tvorte tenké placky. Smažte na strednom stupni dozlatista. Odporúčam začať "testovacou" plackou, ktorú ochutnajte a v prípade potreby zvyšok zmesi ešte dochutíte.
- Hotové placky vyberajte na papierovú utierku, aby sa odsal prebytočný olej.
Tip: Placky môžete namáčať do dresingu z kyslej smotany a bieleho jogurtu s cesnakom, citrónom, soľou a čerstvou petržlenovou vňaťou.