Cuketové placky so smotanovo-jogurtovým dipom

10. januára 2022
Cuketové placky so smotanovo-jogurtovým dipom
Usmažte si jednoduché zeleninové placky a pripravte si k nim špeciálny dip z kyslej smotany s jogurtom. Jednoduchá, chutná a rýchla večera.
Cuketové placky so smotanovo-jogurtovým dipom

Svoj obľúbený recept pre dnešný deň poslala kolegyňa Monika, ktorá sa stará o naše sociálne siete - Facebook aj Instagram. Na nich teraz panuje čulý ruch, našťastie. Sme radi, že sa s nami bavíte a naše rady vám pripadajú užitočné. Monika sa podelila o recept na zeleninové placky, ktorý možno alternatívne obmeniť, podľa vašej obľúbenej zeleniny. Dobre funguje napríklad aj mrkva.

Ingrediencie

  • cca 1 kg cukety
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky (+ - podľa vodnatosti cukety)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • lyžička oregana
  • lyžička majoránky
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie
  • olivový olej na smaženie

na dip:

  • 1 biely jogurt
  • 1 kyslá smotana
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Cuketu umyte a najemno nastrúhajte. Pridajte aspoň lyžičku soli, premiešajte a nechajte odstáť asi 20 minút. Cuketa pustí vodu, ktorú vyžmýkajte ruko, najlepšie cez sitko.
  2. K cukete pridajte vajcia, pretlačený cesnak, oregano, majoránku a postupne prisypávajte múku, pokiaľ nebude zmes tak akurát. Pre zdravšiu variantu môžete namiesto časti múky pristrúhať zemiak.
  3. Každá cuketa púšťa iné  množstvo vody, nedá sa preto vopred určiť potrebné množstvo ingrediencií. Ak je zmes príliš tekutá, pridajte múku, ak sa trhá, použite ešte jedno vajce.
  4. Na panvici rozpáľte trochu oleja a lyžicou tvorte tenké placky. Smažte na strednom stupni dozlatista. Odporúčam začať "testovacou" plackou, ktorú ochutnajte a v prípade potreby zvyšok zmesi ešte dochutíte.
  5. Hotové placky vyberajte na papierovú utierku, aby sa odsal prebytočný olej.

Tip: Placky môžete namáčať do dresingu z kyslej smotany a bieleho jogurtu s cesnakom, citrónom, soľou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY