Poke bowl s marinovaným lososom podľa Oľgy Trčkovej

22. apríla 2024
Poke bowl s marinovaným lososom podľa Oľgy Trčkovej
Pripravte si obľúbený pokrm známej galeristky Olgy Trčkovej. Niet divu, že si obľúbila práve túto havajskú lahôdku. Poke bowl totiž navádza k experimentovaniu.  

Základ tejto farebnej misky sa skladá z ochutenej ryže a potom už je len na kuchárovi, aké gastronomické umelecké dielo vytvorí. Vyskúšajte rôznu kombináciu chutí, farieb aj textúr surovín a doprajte si skutočnú symfóniu v jednom súste. 

Obtiažnosť: jednoduché
Príprava: 20 minút
Počet porcií: 1
Poke bowl s marinovaným lososom podľa Oľgy Trčkovej

Ingrediencie

  • 120 g sushi ryže
  • 1 lyžice ryžový ocot
  • 2 lyžice sójová omáčka
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 300 g čerstvého lososa
  • 1 uhorka (menšia)
  • 6 ks reďkovky
  • 140 g čerstvých fava fazuliek alebo hrášku
  •  ½  avokádo
  • 1 lyžica sezamových semienok
  • hrsť čerstvého koriandru
  • 1 limetka
  • soľ

Postup

1. Ryžu uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale domäkka. Obvykle to trvá 15–20 minút. Akonáhle je ryža hotová (trochu lepkavá), pridajte ryžový ocot a štipku soli, zamiešajte a nechajte úplne vychladnúť. 

2. Medzitým namarinujte lososa. V miske zmiešajte sójovú omáčku a sezamový olej. Z lososa odstráňte kožu, nakrájajte ho asi na 1,5 cm kocky a vložte ich do pripravovanej marinády. Misku zakryte a uložte do chladničky.

3. Uhorku umyte a škrabkou ju nastrúhajte na dlhé plátky. Reďkovky očistite a nakrájajte na tenké plátky, fazuľky vylúpnite. Avokádo zbavte šupky aj kocky a nakrájajte na plátky.

4. Na dno misky dajte ryžu, na ňu položte kocky lososa a obložte ho fazuľkami, uhorkou, reďkovkou a avokádom. Posypte sezamovými semienkami a lístkami koriandru a podávajte s limetkou.